11 februarie, Ziua Mondială a Bolnavilor

• publicat la: 10 februarie 2018
11 februarie, Ziua Mondială a Bolnavilor

Cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavilor (11 februarie), şi totodată aflându-ne în luna destinată prevenirii cancerului, dorim să vă atragem atenţia asupra modalităţilor prin care se poate reduce riscul acestei boli îngrijorătoare.

Cancerul este o boală gravă, tot mai des întâlnită, dar printr-un stil de viaţă sănătos se poate preveni sau măcar se poate reduce considerabil probabilitatea de îmbolnăvire. Cancerul nu înseamnă condamnare la moarte, ci există posibilităţi de tratament, dar trebuie să ştiţi că tratamentul este cu atât mai eficient, cu cât boala a fost descoperită mai devreme.

Ne vom referi la unele tipuri de cancere întâlnite mai frecvent, importanţa evitării factorilor de risc implicaţi în apariţia lor şi posibilităţile de depistare precoce, condiţie pentru succesul tratamentului.

Cancerul bronhopulmonar, fiind cel mai frecvent tip de cancer, este cauzat de fumat, de aceea, ar fi bine ca fumătorii să se lase de ţigări, să se elibereze din robia fumatului. Odată la 1-2 ani, nu strică un control radiologic la plămâni, iar în caz de suspiciune, se propun şi alte investigaţii medicale.

Fumatul contribuie şi la apariţia cancerului de vezică urinară, prostată, stomac, cavitate bucală, laringe.

La femei, cancerul de sân stă pe primul loc ca frecvenţă. Obezitatea, consumul de alcool, excesul de estrogeni şi, cu cea mai mare probabilitate, traumatismele contribuie la apariţia cancerului mamar. În schimb, femeile care au copii şi care şi-au alăptat copiii, sunt protejate într-o oarecare măsură. Pentru depistarea precoce este nevoie ca toate femeile, de toate vârstele, odată pe lună să-şi facă o autoexaminare. La femeile fertile, această autoverificare se face după zilele de ciclu. Autoexaminarea constă în observarea glandelor mamare, în faţa oglinzii, cu braţele ridicate, iar apoi lăsate jos, urmată de palparea (pipăirea) întregii glande, până inclusiv regiunea axilară. Semnele de suspiciune sunt: prezenţa unui nodul palpabil, bombare sau retragere într-o anumită zonă, modificări ale pielii, cu porii mai dilataţi, „în coajă de portocală”, retragerea mamelonului, prurit (mâncărime) sau scurgeri la acest nivel, alte leziuni. Tumorile sânului, de cele mai multe ori sunt benigne, dar şi cele maligne se tratează cu succes dacă sunt descoperite din timp. La femeile de vârstă medie şi mai înaintată, câte un examen de mamografie la 2-3 ani poate ajuta la descoperirea din timp a eventualelor modificări.

În ce priveşte apariţia cancerului de col uterin, factorul infecţios este de importanţă crucială. De aceea, o viaţă sexuală începută prea devreme, prea liberală, cu parteneri multipli, cresc foarte mult şansele de a se infecta cu virusul papiloma uman (HPV). Metoda cea mai eficientă de prevenire a cancerului de col uterin este administrarea vaccinului anti-HPV înaintea începerii vieţii sexuale. Cancerul de col uterin, surpins în stadiul 0 şi tratat, se vindecă 100%. Pentru a pune diagnosticul timpuriu, este nevoie ca fiecare femeie să se prezinte anual pentru un consult ginecologic, şi să se efectueze testul citovaginal (Babeş-Papanicolau).

La fel, şi bărbaţii, trecuţi de 45 de ani, e bine să-şi facă anual un examen urologic, pentru verificarea, în primul rând, a prostatei. Aceeaşi examinare de tip tuşeu rectal, de care nu trebuie să vă temeţi deloc, ajută şi la detectarea formaţiunilor tumorale din ultima porţiune a intestinului gros.

Pentru prevenirea cancerului colorectal (de intestin gros), trebuie să evitaţi constipaţia. Consumaţi zarzavaturi, legume şi fructe, cereale, preparate de panificaţie din făină integrală (toate acestea pentru conţinutul de fibre vegetale), beţi 2 litri de lichide pe zi, faceţi mişcări fizice, mergeţi pe jos cel puţin 30 de minute zilnic.

Un stil de viaţă echilibrat, alimentaţie sănătoasă, odihnă şi mişcare suficientă, evitarea fumatului şi reducerea semnificativă a consumului de alcool, vă ajută să preveniţi bolile canceroase, dar şi altele, cum ar fi cele cardiovasculare, totodată contribuie la întărirea imunităţii şi menţinerea sănătăţii.

 

Lasati un comentariu