Doar primarul din Beltiug ia atitudine împotriva închiderii unei şcoli

• publicat la: 15 februarie 2018
Doar primarul din Beltiug ia atitudine împotriva închiderii unei şcoli

Prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip, a condus marţi, 13 februarie, şedinţa Comisiei Judeţene de Dialog Social.

Primul punct de pe ordinea de zi a fost prezentat de inspectorul şcolar general Călin Durla care a realizat o analiză a comasărilor unităţilor de învăţământ în judeţul Satu Mare  începând cu anul şcolar 2018-2019.  Din partea UAT Carei a participat Varna Levente, directorul Direcţiei de învăţământ din Primăria Carei, postul fiind scos la concurs pentru cei care cunosc scris şi vorbit limba maghiară.

În judeţ există o singură situaţie, în comuna Beltiug,  unde autoritatea locală, reprezentată la şedinţă de primarul Ioan Bartok-Gurzău, consideră că prin pierderea personalităţii juridice a şcolii din satul Răteşti întreaga comunitate ar avea de pierdut şi nu sunt de acord cu decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare  (ISJ)  de a nu acorda avizul.

Prefectul a propus pentru mâine, 14.02.2018, o întâlnire la cabinet  cu reprezentanţii ISJ şi ai Primăriei Comunei Beltiug  pentru continuarea discuţiilor în vederea găsirii celei mai bune soluţii pentru elevii din comună.

Sindicatele reprezentative din educaţie au înaintat prefectului memorii privind salarizarea în sistemul de învăţământ, costul standard per elev insuficient  pentru buna funcţionare a şcolii, blocarea posturilor vacante în sistem precum şi investiţiile insuficiente în şcoli. Ciprian Costea, în calitate de reprezentant al patronatelor, a menţionat ca o soluţie extinderea învăţământului de tip dual, judeţul Satu Mare fiind printre cele cu bune rezultate în domeniu.

În cadrul ultimului punct de pe ordinea de zi, preşedintele CNSLR Frăţia, Dan Burulea,  a dat citire Memoriului înaintat Guvernului României,  document în care se face referire în principal la aplicarea Legii-cadru  153/2017 privind salarizarea  personalului plătit din fonduri publice şi prin care solicită modificarea acesteia în vederea  reglementării unor situaţii excepţionale.

Lasati un comentariu