Hepatita netratată determină creșterea anuală a persoanelor nou infectate

• publicat la: 22 februarie 2018
Hepatita netratată determină creșterea anuală a persoanelor nou infectate

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) atrage atenția autorităților competente din domeniul sănătății asupra riscului pe care îl reprezintă românii care suferă de forme de hepatite virale și nu au acces la tratament din diferite cauze.

Pentru a evita creșterea semnificativă a numărului de pacienți cu hepatite în fiecare an, APAH-RO militează pentru accesul la tratament al tuturor pacienților.

În ceea ce privește tratamentul fără interferon, acesta trebuie să cuprindă toți pacienții indiferent de gradul de fibroză de care suferă. Limitarea tratamentului la stadiile avansate nu este corectă față de pacienți și nici nu reprezintă o soluție pentru rezolvarea problemei. Costurile la nivelul sistemului pot fi reduse prin tratarea acestor afecțiuni în stare incipientă, evitându-se astfel alocarea de fonduri pentru tratarea complicațiilor și oferind pacienților șansa de a fi membri activi ai comunităților în care trăiesc.

De asemenea, conform actualelor prevederi, pentru anumite categorii de bolnavi nu există soluții: pacienții cu transplant renal (aproximativ 100 de persoane), pacienții care nu au răspuns la alte tratamente și persoanele care folosesc droguri intravenoase. O categorie aparte sunt persoanele neasigurate pentru care singura soluție de a fi tratați constă în implementarea unui Program Național dedicat Hepatitelor Virale.În situația unora dintre aceștia nu este în joc doar propria sănătate, ci și a întregii comunități deoarce reprezintă o sursă permanentă de transmitere a bolii.

O parte din aceste probleme pot fi rezolvate prin modificarea contractului cost-volum-rezultat astfel încât să existe mai multe molecule pe piață, iar pacienții să aibă acces la toate terapiile inovatoare prezente în România. Este un nonsens să avem tratamente de ultimă generație în țara noastră dar să nu le folosim.

În același timp, noile modificări legislative ar trebui să cuprindă contracte multianuale astfel încât să fie mai multă predictibilitate și să nu mai avem întreruperi de luni de zile în asigurarea tratamentului.

În plus, trebuie să existe continuitate în asigurarea accesului la imunizare, în special pentru hepatita B.

În ceea ce privește partea de prevenție, APAH-RO continuă solicitările de introducere a markerilor virali la medici de familie. Asociația salută și lansarea noilor programe de screening dar atrage atenția asupra faptului că depistarea unui pacient cu hepatită trebuie însoțită automat de tratarea acestuia. Numai în momentul în care vor asigura acest circuit putem vorbi de un angajament real al României în lupta de eliminarea a hepatitelor în acord cu obiectivul Organizației Mondiale a Sănătății.

APAH-RO speră că autoritățile, în special Ministerul Sănătății și Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate, vor trata cu toată seriozitatea propunerile și nevoile pacienților, iar noi modificări vor apărea în cel mai scurt timp posibil.

Lasati un comentariu