IN MEMORIAM GHEZA VIDA părintele Monumentului Ostaşului Român de la Carei

• publicat la: 28 februarie 2018
IN MEMORIAM GHEZA VIDA părintele Monumentului Ostaşului Român de la Carei

În ziua de 28 februarie 1913 se năştea la Baia Mare sculptorul Vida Gheza, membru corespondent al Academiei Române.

Şcoala primară a urmat-o la  Baia Mare (1920-1928). Încurajat de învăţătorii săi, viitorul artist a început prin a ciopli în lemn animale, păsări, figuri umane. ”A început din tinereţe să-şi contureze un univers artistic intim legat de arta populară maramureşeană”, notează Doina N. Rusu în ”Dicţionarul membrilor Academiei Române” (Ed. Enciclopedică/Ed. Academiei Române, 2003).

După ce a părăsit liceul, a practicat diferite meserii. A frecventat, alături de Raoul Şorban, Peter Balazs, un atelier de pictură din Baia Mare, avându-l ca îndrumător pe maestrul Alexandru Ziffer.

Atmosfera artistică din Baia Mare l-a influenţat încă din 1932. În anul 1937 debutează, pentru ca un an mai târziu să ajungă în Spania, în războiul civil, unde va sta doi ani alături de alţi mari artişti şi scriitori printre care Ernest Hemingway. În anul 1939 se refugiază în Franţa, unde ilustrează cu linogravuri revista „Libertatea”, editată în timp ce se afla în lagăr. Tot în Franţa a expus eroii, Horea, Cloşca şi Crişan. Artistul a avut o mare simpatie pentru Horea, care a fost tras pe roată în ziua de 28 februarie, zi în care s-a născut şi Vida Gheza. În anul 1941 ajunge în Baia Mare, aflată sub ocupație hortistă. A fost de trei ori concentrat în detaşamente de muncă forţată pentru români. În perioada 1942-1944 studiază Belle Arte la Budapesta. Va lupta apoi pe frontul antihitlerist până la sfârşitul războiului. Va expune în 1946 la Cluj, apoi participând la numeroase expoziţii individuale şi colective, atât în ţară, cât şi in străinătate, fiind prezent de două ori la Bienala de la Veneţia, în 1958 şi 1962. În anul 1974, Vida Gheza devine membru corespondent al Academiei Române.

Primele sale lucrări datează din 1932-1937 (figuri groteşti, ”Muncitor forestier”, ”Ţăranca cu coşul”, ”Cosaşul”, ”Răscoala”, ”Mineri”, ”Horia pe roată”, ”Ţăran la interogatoriu”).

Debutul în arta plastică a avut loc în 1937, la o expoziţie colectivă organizată de societatea nou-înfiinţată a artiştilor băimăreni, unde, prin lucrările expuse – între care ”Minerii”, ”Răscoala”, ”Iobag legat la stâlp” – s-a remarcat ca un artist pe deplin format. Din anul 1948, a început participarea intensă la numeroase expoziţii de artă plastică, personale şi colective, în România, la Baia Mare, Bucureşti şi Cluj.

Din 1958, Vida Gheza şi-a expus arta şi peste hotare, la evenimente importante precum Bienala de la Veneţia (1958, 1976); Expoziţia internaţională de sculptură de la Muzeul ”Rodin” din Paris (1961); Varşovia (1962); Belgrad (1963); Praga (1964); Bologna (1965); Londra (1976); Expoziţia ”Omagiu lui Brâncuşi”, Paris (1976); Berlin (1978). În 1974 la Haga şi Bruxelles, precum şi în 1975, la Copenhaga şi Oslo a avut expoziţii personale, precizează ”Dicţionarul membrilor Academiei Române”.

Dintre numeroasele sale creaţii, se evidenţiază chipurile ţărăneşti, sculpturile inspirate de tradiţiile populare (”Dans oşenesc”), de personajele legendare ale pădurii (”Fata pădurii”, ”Omul nopţii”, ”Omul apelor”) sau inspirate de folclorul muncitorilor băieşi (”Priculiciul minei”, ”Vâlva minei”, ”Varvara”), unice în peisajul plastic românesc contemporan.

Alte lucrări memorabile sunt: ”Monumentul Ostaşului Român” (1964) de la Carei, ”Monumentul de la Moisei” (cioplit în lemn în 1966, înlocuit de o replică în piatră în 1972) şi ”Sfatul bătrânilor” (1971) – pentru care artistul a fost distins cu Premiul Comitetului de stat pentru cultură şi artă.

I-au mai fost acordate Premiul de Stat (1953), titlul de Maestru emerit al artei (1957) şi de Artist al poporului (1964).

Vida Gheza a fost vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici (1968, reales în 1973).

A încetat din viaţă la 11 mai 1980.  Centenarul naşterii părintelui Monumentului Ostaşului Român de la Carei a fost marcat de Buletin de Carei printr-o manifestare amplă la care au luat parte sute de careieni. S-au alăturat atunci careienilor şi familia renumitului artist, fiica Zoe vida şi soţul, acad.Marius Porumb.

http://www.buletindecarei.ro/2013/03/sute-de-careieni-la-centenarul-gheza-vida.html

În cursul anului 2017, familia artistului Gheza Vida a  realizat un bust al acestuia, opera sculptorului Ioan Marchiş, care aşteaptă la Baia Mare să primească un loc de amplasare.

La ora actuală, cel mai important monument de for public al artistului, ,,Monumentul Ostaşului Român,,  de la Carei este  ascuns de o perdea forestieră de peste 9 m înălţime. Reabilitarea sa  aparţine Muzeului Judeţean Satu Mare din subordinea Consiliului Judeţean în urma refuzului Primăriei Carei de a se implica.

Începând din 2013, familia acad.Marius Porumb este mereu prezentă la manifestările de la Monumentul Ostaşului Român din Carei cu ocazia Zilei Armatei Române, 25 octombrie.

Veşnică pomenire Gheza VIDA!

Buletin de Carei