În vizită la românii expulzați în 1940 din Scărişoara Nouă

• publicat la: 4 februarie 2018
În vizită la românii expulzați în 1940 din Scărişoara Nouă

Duminică, 4 februarie 2018, am făcut o vizită la unul dintre cei mai vârstnici expulzați  din Scărişoara Nouă. Ilie Dobra are 92 de ani şi este încă în putere. Stă într-o casă dinspre marginea satului, la marginea pădurii.

Zona este de o frumuseţe aparte. Satul se află la graniţa de nord vest a României, imediat după ce treci de Mănăstirea Scărişoara cu hramul Sf. Ioan Botezătorul.

Ca în fiecare an, Asociaţia foştilor refugiaţi, expulzaţi  şi deportaţi din 1940, filiala Carei, oferă o Diplomă de Onoare pentru cel mai vârstnic fost  deportat din localităţile afectate de odiosul Dictat de la Viena.

Anul 1940 a fost unul de jale pentru toţi locuitorii din satul Scărişoara Nouă, la fel ca pentru toate satele şi localităţile cu populaţie românească  de altfel. Imediat după semnarea odiosului Dictat de la Viena în sat au pătruns trupele de ocupaţie. Primarul de atunci a adunat toţi sătenii pe terenul de sport şi le-a  comunicat că trebuie să îşi părăsească gospodăriile dacă le este dragă viaţa. Fiecare a luat ce a putut în căruţe. Au mers pe jos până la Holod, de acolo la Oradea unde au fost îmbarcaţi în vagoane de marfă. Au  ajuns până la Geoagiu iar  după un an de zile s-au mutat în Bucovina.

În acest timp, în gospodăriile lor au fost aduşi cetăţeni maghiari.  Potrivit celor declarate de Ilie Dobra, aceştia au ars gardurile şi au făcut foc cu mobilierul din gospodării astfel că la revenirea lor după eliberarea Ardealului au fost nevoiţi să îşi refacă imobilele. Mai mult, la revenirea românilor din Scărişoara Nouă la casele lor, în 1944, acestea erau ocupate şi au fost nevoiţi să doarmă afară în curtea lor până au plecat …vremelnicii ocupanţi.

Satul nu se poate lăuda la ora actuală cu multe familii de tineri  iar şcoala şi grădiniţa au fost închise. Gospodăriile sunt frumoase şi bine întreţinute. Elevii fac naveta la şcoala din Pişcolt.

În satul Scărişoara Nouă există o troiţă ridicată în memoria celor care au pătimit pentru vina de a fi români…Ea stă mărturie  întru  cele petrecute în tragica toamnă a anului 1940.

Daniela Ciută

comentarii

de silviu la 4 februarie 2018 - 21:50

RESPECT pentru fostii refugiati din 1940!

Lasati un comentariu