Lansare de carte de succes. Autor col(r)Constantin Moşincat. Stoc epuizat

• publicat la: 28 februarie 2018
Lansare de carte de succes. Autor col(r)Constantin Moşincat. Stoc epuizat

Marţi, 27 februarie 2018, la Castelul Karolyi din Carei a avut loc lansarea cărţii  col(r) Constantin Moşincat, 1940-Strigătul de durere al românilor apărută la Editura Tipo Mc Oradea,care  reproduce în deschidere declaraţia lui Iuliu Maniu la Consiliul de coroană din 30 august 1940: În istoria Ardealului au fost nenumărate manifestațiuni, timp de sute de ani, al căror principiu fundamental era întotdeauna că poporul ardelean nu admite să se aducă vreo hotărâre privitoare la Transilvania fără a fi întrebat… Protestez în contra încercării ce se face și de astă dată de a se hotărî asupra soartei Ardealului, fără a fi întrebat poporul român din Ardeal… .

O carte document despre perioada care a urmat semnării Dictatului de la Viena din 30 august 1940 când Ardealul de Nord a fost cedat Ungariei hortyste dar şi despre evoluţiile istorice antecedente.

Organizarea a aparţinut Asociaţiei foştilor refugiaţi şi expulzaţi , Filiala Carei, Asociaţiei Naţionale a cavalerilor de CLIO, cu sprijinul Fundaţiei de promovare a turismului cultural local.

Alături de autor  au fost ing.Daniela Ciută, moderator  şi col (r) Grigore Bartoş de la Oradea, preşedintele filialei  Oradea a Societăţii cultural patriotice Avram Iancu.

,,Dumnezeu prima oară, când a plâns printre astre, El a plâns peste ţară cu lacrima limbii noastre,,

…Un râu de lacrimi a izvorât în 1940 din suferinţa românilor care nu au vrut să renunţe la limba lor, la identitatea lor.  Bine aţi revenit acasă domnule col.Moşincat şi domnule col.Bartoş. Am  citit această carte şi pot să vă spun că nu ar trebui să lipsească  din casa nimănui. Ea nu a fost scrisă împotriva cuiva  ci relatează pur şi simplu fapte reale care trebuiesc făcute cunoscute pentru ca să nu se mai repete vreodată. Dl. col.Moşincat este născut la Răduleşti dar anii de şcoală i-a petrecut la Carei şi deci cunoaşte foarte bine locurile,istoria locală. A urmat cariera militară iar acum a devenit un scriitor prolific şi este chiar preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cavalerilor  de CLIO. Ceea ce ne uneşte  astăzi pe toţi cei prezenţi este suferinţa şi umilinţa îndurată după cedarea Ardealului de Nord de familiile noastre  între  care înca mai sunt supravieţuitori. Nu e uşor să vorbeşti despre fapte pe care le vrei îngropate dar pentru că manualele de istorie nu le cuprind cineva trebuie să le facă cunoscute. Suntem onoraţi de prezenţa celor doi invitaţi şi de faptul că putem să beneficiem de o carte document,,- Daniela Ciută

Momente artistice emoţionante au fost asigurate de Răzvan Fuzi din Marna Nouă care a recitat poezia Patria de George Coşbuc, de Grupul de moaţe din Marna Nouă coordonate de prof. Viorica Tomai şi de Grupul de moaţe din Scărişoara Nouă coordonate de prof. Rodica Jurj care au interpretat doine specifice.

Date despre golgota românilor ardeleni au fost oferite şi de către col(r) Grigore Bartoş, fostul comandant al Brigăzii mecanizate 11 Carei,  care a pus accent de mărire a precauţiei naţionale în faţa pericolelor actuale.

Autorul a făcut o trecere în revistă a perioadelor istorice mai importante  pentru poporul român pentru ca la final să introducă auditoriul în atmosfera  anilor 1939 şi 1940.

În cadrul discuţiilor libere au luat cuvântul prof. Mihai Bertieanu, dl. Radu Olah, cadru militar în rezervă şi dna Amalia din Marna Nouă.

Autorul a acordat o sesiune de autografe, cărţile fiind insuficiente faţă de solicitările celor prezenţi în condiţiile în care fiecare cumpărător a dorit mai multe exemplare.  Cei interesaţi în procurarea  volumului sunt rugaţi să ia legătura cu redacţia Buletin de Carei.

prof. Rodica Pop

 

Lasati un comentariu