Lupta pentru voturile diasporei maghiare

• publicat la: 25 februarie 2018
Lupta pentru voturile diasporei maghiare

Inițiativa fostului premier socialist Ferenc Gyurcsany de a-i priva de dreptul de vot pe maghiarii din diaspora care au primit cetățenie ungară, grație legilor regimului Viktor Orban, a început să fie susținută pe mai multe grupuri create pe Facebook. Guvernul, care se bazează pe voturile din diaspora, a reacționat prompt.

Fostul premier Gyurcasny susține că maghiarii care nu au locuit niciodată în Ungaria nu ar trebui să aibă drept de vot la alegerile din luna aprilie. Un grup de pe Facebook a postat imagini în care acești maghiari erau prezentați ca niște invadatori zombie. Un alt grup, cu 37.000 de membri, a postat fotografii neautorizate cu o familie de maghiari din Transilvania care au lucrat în Ungaria ani de zile. Primul grup de pe Facebook a fost desființat, iar poliția a anunțat că investighează al doilea grup pentru încălcarea legilor pentru protejarea informațiilor cu caracter personal.

Publicația proguvernamentală Magyar Idlok susține că inițiativa lui Gyurcasny este lipsită de viziune politică și că îi prezintă într-o lumină negativă pe maghiarii din afara granițelor doar pentru a polariza electoratul. Pe de altă parte, site-ul maghiar Index citează sondaje ce arată că ungurii se opun extinderii dreptului de vot, la fel cum a făcut în anii 1990 chiar Fidesz, partidul premierului Viktor Orban.

sursa cotidianul.ro

comentarii

de Marius la 2 martie 2018 - 16:51

Da asa vrea Orban sa castige cu ungurii din România care nu au nici o legatura cu Ungaria habar nu au ce se intampla in tara.Sa nu se bage în vot fiind-ca Poporul maghiar trebuie să decidă soarta lor!Ca cei din România sunt manipulați decatre Orban și căței lui din UDMR.

Lasati un comentariu