Premianți ai ”Anului editorial sătmărean”. Lista apariţiilor editoriale careiene din 2017

• publicat la: 9 martie 2018
Premianți ai ”Anului editorial sătmărean”. Lista apariţiilor editoriale careiene din 2017

Evenimentul „Anul editorial sătmărean 2017”, ediția a XIX-a, și-a desemnat câștigătorii.

Producția editorială sătmăreană a anului 2017, inclusă, ca la fiecare ediție a evenimentului, într-un Catalog Bibliografic, a fost una bogată numeric, dar adevărata bogăție este măsurată prin valoarea culturală, educațională, informativă, istorică sau științifică a ceea ce Anul Editorial Sătmărean aduce în fața comunității.

Cei  14 laureați ai evenimentului au primit din partea organizatorilor câte o Diplomă de excelență „pentru contribuția adusă la dezvoltarea și promovarea valorilor culturale și naționale”. Prin cele 18 ediții organizate până acum, Anul Editorial Sătmărean s-a dovedit a fi unul dintre evenimentele culturale emblematice pentru județul Satu Mare. Pe parcursul anilor, această sărbătoare a cărții s-a impus ca fiind un semn identitar al sătmărenilor pasionați de cultură, iar modelul oferit de biblioteca sătmăreană a depășit limitele geografice ale județului, fiind apreciat și mai apoi preluat de către alte biblioteci și autorități de rang județean din țară.

Din păcate , la ediţia din acest an s-a strecurat şi  un volum care nu face  cinste actului cultural şi mai ales celui de pe aceste meleaguri prin modul în care a fost menţionat  autorul. Numele unei personalităţi culturale careiene nu apare pe volum nici ca pseudonim literar şi nici ca atare ci cu o poreclă batjocoritoare. Cei care nu cunosc limba maghiară nu au cum să cunoască semnificaţia dar există şi persoane care cunosc această limbă şi totuşi nu au luat atitudine. Este vorba despre numele careiencei Otilia Marchiş iar mai multe detalii despre cartea ce a fost finanţată de Primăria Carei doar în limba maghiară puteţi afla accesând link ul de mai jos. Itoka este o poreclă de batjocură care înlocuieşte numele Otilia Marchiş pe coperta cărţii. Spre deosebire de scriitoarea Otilia Marchiş, numele lui Ady Endre  nu este înlocuit cu porecla sa de Belzebub.

http://www.buletindecarei.ro/2017/11/lansare-de-carte-otilia-marchis-si-ady-endre-exclusiv-in-limba-maghiara-cu-numele-autoarei-inlocuit-de-porecla.html

Regret că  la acest eveniment  deosebit, o adevărată sărbătoare a cărţii din judeţul nostru, facem aceste precizări dar dacă ne tot ascundem după deget  acestea riscă să se perpetueze pe viitor.

Comisia de jurizare a fost constituită ca urmare a răspunsurilor formulate la solicitările Bibliotecii Județene Satu Mare, solicitări transmise autorității tutelare–CJSM, Direcției pentru Cultură, principalelor instituții de cultură subordonate CJSM, Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad–Filiala Satu Mare și celor mai reprezentative asociații culturale românești și maghiare din Satu Mare.

Așadar, membrii juriului au fost:

–         conf. univ. dr. Olimpia Neagu, din partea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad–Filiala Satu Mare;

–         dr. Imola Kiss, reprezentanta Direcției pentru Cultură a Județului Satu Mare;

–         Loredana Știrbu, scriitor și consultant artistic în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare;

–         Kereskenyi Alexandru, consilier județean, membru în Comisia pentru învățământ, activități socio-culturale, culte, sport și tineret și membru desemnat să reprezinte Muzeul Județean Satu Mare;

–         prof., scriitorul și artistul plastic Nicolae Pop, din partea Societății Istoricilor și Scriitorilor din Sătmar;

–         Felician Pop, scriitor, prefațator, publicist, traducător, gazetar–membru desemnat de Asociația Scriitorilor de Nord Vest (care a decis să se retragă din juriu după prima întâlnire de lucru);

–         Muzsnay Árpád, președintele Societății Maghiare de Cultură din Transilvania. Vicepreședinția Satu Mare și

–         Bianca Ciceo, șefa Serviciului dezvoltare, evidență și prelucrare informatizată a colecțiilor, din partea Bibliotecii Județene Satu Mare, care a asigurat și secretariatul comisiei.

Premiile și momentele de socializare au fost asigurate prin generozitatea următorilor sponsori:

1.     Compania ATC „Creativ&Unic” S.R.L.

2.     Compania Derșidan S.R.L.

3.     Asociația „Europa Digitală” din Cluj

4.     Fabrica de ciocolată „Mueller&Prietenii” din Odoreu

5.     Nicovid S.R.L.

6.     Schwab Agro Prod S.R.L.–Crama Rătești

7.     D-l prof. Ștefan Haiduc din Negrești-Oaș, fost coleg de breaslă, apreciat  scriitor și cercetător

8.     D-l Ioan Rus, Vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare

PREMIILE ANULUI EDITORIAL SĂTMĂREAN 2017

  1. 1.      Istorie locală

Achim, George -Sita de ceară : Istorii din istoria unui ținut transilvan

  1. 2.      Monografii locale

Balogh Béla – Halmi monográfiája

  1. 3.      Monografii

David, Radu – Colegiul Național ”Ioan Slavici” Satu Mare (1842-2017) : File de istorie

  1. 4.      Artă

Păcuraru, Dumitru – Aurel Popp între două culturi

  1. 5.      Artă

Gnandt Stefan – Pictură și grafică

  1. 6.      Carte Științifică

Ardelean Gavril (coordonator) – Patrimoniul natural al Sălajului . Vol. 1, Flora, micobiota și vegetația

  1. 7.      Literatură. Poezie

Bogdan Crivăț – Bocetul Șamanului

Simonfy József Idő rokkantja

  1. 8.      Literatură. Roman

Radu Ulmeanu – Siberii

  1. 9.      Literatură. Critică literară

Gheorghe Glodeanu –  Scriitori, cărți, muze : Ipostaze ale discursului amoros în literatura română

  1. 10.  Traduceri

Cristina Horotan (trad.) – Grigore cel Mare – Dialoguri

  1. 11.  Reviste

Satu Mare –  Studii și comunicări

  1. 12.  Multimedia

Georgeta Govor –Pasărea gând

13.  Edituri sătmărene

Editura Citadela, director Aurel Pop

Din apariţiile editoriale ale anului 2017 la Carei  amintim  ,,Artele vizuale în ciclul primar,,  de Laura Carmen Trânc, Pas cu pas- Activitatea secretarului de şcoală, de Mariana Borota, Tehnici de măsurare în domeniu, Teste, de Dorina Oprea, Studiul orizontului local al oraşului Carei prin activităţi extracuriculare cu elevii de Erdei Zoltan, A Kalazanci Szent Joszef Romai Katolikus Liceum Jubileumi Evkonyve, Toamna artei fotografice, foto club Venig Vasile Laszlo , Poezii, de Roxana Pocol, Poveştile aricior isteţi, Grădiniţa cu program prelungit nr.3 , A felvilagosodas egy sajatos mufaju magyar nyelvu kiadvanya, Schonberger Ingrid, Revista ASTRA Careiană…şi surpriză, în catalogul  editat pentru acest eveniment, cartea cu porecla batjocoritoare a Otiliei Marchiş apare cu numele său real. Ceea ce înseamnă că volumul de pe raft nu corespunde ca date  cu cele menţionate  în catalog.

Cu deosebit respect rog a se lua măsuri pentru ca numele celei care a fost Otilia Marchiş, fiică a Careiului,  fiică şi soră de protopop de Carei, secretar literar al lui Anatole France, scriitoare apreciată, să fie  respectat şi  tratat aşa cum se cuvine, aidoma tratamentului aplicat şi altor valori ale culturii noastre judeţene.

Daniela Ciută

 

Lasati un comentariu