Careienii atenţionează! Invazie de căpuşe

• publicat la: 24 aprilie 2018
Careienii atenţionează! Invazie de căpuşe

Din ce în ce mai mulţi cititori din Carei ne semnalează faptul că sunt muşcaţi de căpuşe  atât ei cât şi animalele lor de casă, în special câinii. Vremea bună şi lipsa oricărei acţiuni de deratizare din partea Primăriei Carei au permis înmulţirea căpuşelor dar şi a ţânţarilor.

O femeie s-a plâns de faptul că băiatul ei a fost  muşcat de o căpuşă pentru că a umblat în pantaloni scurţi prin iarbă.  O altă familie ne spune că cei doi căţei ai lor sunt plini de căpuşe. Zonele cele mai afectate sunt Tireamului şi  Uzinei.

Solicităm Primăriei Carei o acţiune de deratizare cât mai urgentă. La nivelul UATM Cluj Napoca prima acţiune de deratizare are loc anual în luna martie.

 Căpușele sunt foarte mici și se hrănesc cu sânge de mamifere, reptile și păsări, de la care pot lua bacterii sau viruși.

Căpușele pot mușca și oamenii care trec prin mediul lor de viață. Cu toate că mușcătura de căpușe nu este, în sine, periculoasă, există riscul ca acestea să transmită infecții în sânge atunci când se hrănesc și să provoace boli grave.

Ciclul de viață al căpușelor cuprinde următoarele stadii de dezvoltare: ou, larvă, nimfă și căpușă adultă. În ultimele trei stadii, căpușele pot mușca și transmite boli.

femelă adultă

  • mascul adult
  • nimfă
  • larvă

Dimensiunile pot diferi considerabil, în funcție de specia de căpușe.

În Europa, bolile transmise de căpușe la oameni sunt:

– encefalita de căpușe

– boala Lyme (borelioză)

– febra recurentă

Buletin de Carei

Lasati un comentariu