La 22 de ani nu îşi vede viitorul în ţara ei

• publicat la: 14 aprilie 2018
La 22 de ani nu îşi vede viitorul în ţara ei

Fidesz și Viktor Orbán tocmai au câștigat detașat alegerile din Ungaria după  o campanie acerbă. Victoria  categorică  dă însă frisoane unor tineri care  decid să îşi ia lumea în cap şi să se despartă de ţara lor natală.

O tânăra de 22 de ani care mai are câteva luni până va obţine diploma în meseria aleasă postează pe pagina sa de socializare un mesaj  disperat.

,,Nu obisnuiesc  să scriu astfel de lucruri pe pagina mea. De fapt, nici  nu am scris până acum pe Facebook. Nici nu stiu  ce  rost  are să scriu dar astăzi trebuie să spun, simt nevoia să spun ce am de spus….Am 22 de ani. Am o soră de 14 ani…săptămâna viitoare merge în Scotia să vadă liceul de unde a primit oferte. Mi-ar place să o susţin dar mi se rupe inima că plecă.

Am 22 de ani.

Mama mea e educatoare. Ne-a crescut singură. Câştigă nesimţit de puţin. Pentru cine nu înţelege, nici nu are habar că are acest câştig mic  pentru una din cele mai dure meserii. Din mai venitul nostru va scădea cu 13 mii de forinţi pentru că soramea va absolvi şcoala. Deci se va pierde şi acest bonus…..

Am 22 de ani. Mai am 2 luni până obţin Diploma. Şi eu voi fi educatoare. Statul m-a sprijinit cu 8 mii Ft. Dacă aveam note maxime primeam 20 de mii. Am mulţi prieteni în străinătate şi când le povestesc zâmbesc neîncrezători. …

Am 22 de ani. Din septembrie,voi câştiga ca începător,timp de 2 ani, 120.000 Ft. În Budapesta e chiria pentru o cameră.Nu mi-ar plăcea să dau tot ce câştig doar pentru a a vea un acoperiş deasupra capului. Ar trebui să şi mănânc…

Am 22 de ani. Mi-ar place să am o locuinţă. Nu mare, le prefer pe cele mici…una de 30 mp ar fi potrivită. Cred că nu cer prea mult. Dacă vreau, ca adult, să am acoperişul meu desupra capului, trebuie să apelez la un credit…pe 20 de ani….şi să plătesc ratele din 120.000 Ft….

Am 22 de ani.  M-am uitat după  un filtru de cafea dar nu mi-am permis să îl cumpăr. Nu o masină ,nu diamante, nu geantă de marcă…ci un filtru de cafea.

Am 22 de ani.  Ar trebui să îmi planific viitorul. Dar nu pot. Aici nu îl am. Nu îl văd în faţa mea, niciodată nu l-am văzut. Şi asta mă sperie. Mult.

Am 22 de ani. Peste câţiva ani mi-as dori o familie. Ador copii, totdeauna mi-am dorit o familie. Aici să fie ? Mi-ar place, aici e casa mea, această limbă o vorbesc. Dar nu se va întâmpla.

….

La 22 de ani nu văd viitorul. Pentru că acasă la mine, aici în Ungaria, cei de 22 de ani care vor primi în curând Diplomele de absolvire nu au nici o viziune. În aceste zile nimic nu are valoare acasă. Pentru că la mine acasă trăieşte de  pe o zi pe alta cel care lucrează conştiincios, onorabil. Pentru că la mine acasă vegetăm. Pentru că la mine acasă doi adulţi o pot scoate la capăt doar dacă se susţin unul pe altul. Dacă nu ai o pereche, un prieten, cu care să împarti cheltuielile  poţi merge înapoi acasă la mama. Care nu te poate ajuta pentru că abia dacă se poate întreţine pe ea. Pentru că în casa mea( ţara mea) un proaspăt diplomat nu vrea să îşi facă un rost potrivit educaţiei şi pregătirii sale….Nu vrea familie. Nu vrea: Viitor. Pentru că la mine acasă doar visez la un filtru de cafea. Sper ca  în străinătate să îmi  pot cumpăra unul.

http://ellenszel.hu/2018/04/09/egy-22-eves-lany-hihetetlen-bejegyzest-tett-kozze-fidesz-gyozelme-utan-meghokkentunk/

 

comentarii

de Farcau Mariana la 14 aprilie 2018 - 11:42

O Romanie asa frumoasa nu mai gasesti in lumea intreaga.Cine vrea sa munceasca si sa-si intemeieze o familie o poate face si in Romania si sa traiasca foatre bine dar numai prin munca.Vorba aceea”nicaieri nu sunt colacii pe garduri”.Sunt unii rautaciosi care nici limba romana nu o vorbesc desi o stiu f bine. Ce inseamna asta?Stiti prea bine,nu va spun eu…Spor la munca tuturor!!!

Lasati un comentariu