Lămuriri legate de Monumentul Refugiaţilor de la Carei. Respectaţi informaţiile şi documentele oficiale

• publicat la: 19 iunie 2018
Lămuriri legate de Monumentul Refugiaţilor de la Carei. Respectaţi informaţiile şi documentele oficiale

Duminică, 17 iunie 2018, a avut loc la Carei ceremonia de dezvelire a Monumentului foştilor refugiaţi de la Carei din anul 1940. Este vorba despre refugiaţii şi expulzaţii români de la Carei şi nu despre comunităţile de moţi din satele înconjurătoare aşa acum se încearcă a se induce cititorilor unor anumite site-uri.

Aşa cum careienii participă la manifestările moţilor din împrejurimi aşa şi moţii se alătură careienilor când este vorba despre evenimente majore. Aproape fiecare sat românesc din zona Carei are o troiţă ridicată în memoria  celor expulzaţi de regimul hortyst în 1940.

Ani de zile am anunţat despre intenţia Asociaţiei foştilor refugiaţi FILIALA CAREI de a ridica un monument comemorativ. După strângerea sumei necesare s-a mulţumit donatorilor şi s-a  solicitat ca în continuare cei care cunosc nume de refugiaţi să ia legătura cu persoanele desemnate în articol. Nimeni nu a împiedicat preluarea de astfel de materiale pentru a le face cunoscute cât mai multor cititori!

http://www.buletindecarei.ro/2017/05/asociatia-fostilor-refugiati-si-deportati-in-urma-dictatului-de-la-viena-din-1940-multumeste-pentru-sponsorizarile-primite-pentru-ridicarea-monumentului-comemorativ.html

Mulţumim pe această cale  jurnaliştilor din ţară care ne-au susţinut.

Nimeni din cei puţini care au scris despre evenimentul de duminică, 17 iunie 2018,  nu a pomenit despre prezenţa preotului Valer Pop, secretar al Protopopiatului Ortodox Carei, invitat de PS Virgil să sfinţească şi el monumentul comemorativ. De refugiaţii din Lucăceni veniţi în număr mare nu a pomenit nimeni şi nici de Urmaşii lui Horea.

Cititorii Buletin de Carei au fost anunţaţi constant despre derularea proiectului legat de realizarea Monumentului Refugiaţilor.

http://www.buletindecarei.ro/2015/07/discriminarea-pe-criterii-etniceo-specialitate-a-primarului-kovacs-asociatia-refugiatilor-carei-ignorata.html

http://www.buletindecarei.ro/2015/07/in-lipsa-primarului-kovacs-consilierii-aproba-monumentul-comemorativ-pentru-refugiatii-romani.html

http://www.buletindecarei.ro/2017/05/asociatia-fostilor-refugiati-si-deportati-in-urma-dictatului-de-la-viena-din-1940-multumeste-pentru-sponsorizarile-primite-pentru-ridicarea-monumentului-comemorativ.html

Toate datele oferite de Buletin de Carei se regăsesc şi în Procesele Verbale ale şedinţelor CL Carei aflate pe pagina oficială a Primăriei Carei. O primărie ostilă românilor a încercat pe toate căile să blocheze amplasarea acestui Monument al refugiaţilor din 1940.

Nimeni nu a scris despre faptul că am anunţat LIPSA de pe lista refugiaţilor a fostului primar din Carei, Valer Câmpian , ajuns ulterior la Petroşani preşedintele Refugiaţilor din NV Ardealului !

Buletin de Carei a informat cititorii în mod constat despre opreliştile majore întâmpinate pentru realizarea acestui monument comemorativ, piedică în calea uitării istoriei noastre. Nimeni din judeţ nu a susţinut şi nu a mediatizat demersurile Asociaţiei foştilor refugiaţi filiala Carei , greutăţile şi umilinţele la care a fost supusă.

Buletin de Carei a informat şi despre ofensele aduse prof. Mihai Bertieanu la momentele de sărbătoare .

http://www.buletindecarei.ro/2016/08/protest-al-asociatiei-fostilor-refugiati-stramutati-si-expulzati-din-ardealul-de-nord-filiala-carei.html

Iniţial  Primăria Carei nici nu a dorit să discute despre proiectul realizării acestui monument.

http://www.buletindecarei.ro/2015/07/discriminarea-pe-criterii-etniceo-specialitate-a-primarului-kovacs-asociatia-refugiatilor-carei-ignorata.html

După mediatizarea cazului de către Buletin de Carei proiectul a fost introdus şi chiar votat de CL Carei.

http://www.buletindecarei.ro/2015/07/in-lipsa-primarului-kovacs-consilierii-aproba-monumentul-comemorativ-pentru-refugiatii-romani.html

Proiectul aprobat de CL Carei pentru realizare monument comemorativ nu este cel aprobat ulterior de CJ la iniţiativa Asociaţiei Judeţene a refugiaţilor. Desenele sunt total diferite.

Cititorii Buletin de Carei îşi amintesc cu siguranţă de războiul mediatic purtat  când Primăria Carei a dorit amplasarea monumentului  în mijlocul unei staţii de taxi din faţa bustului lui Avram Iancu.

http://www.buletindecarei.ro/2017/12/primaria-carei-da-o-palma-si-fostilor-refugiati-si-expulzati-din-1940.html

Cine din cei ce acum îşi arogă  tot felul de  contribuţii la ridicarea acestui monument din Carei a mai luat atitudine împotriva discriminării CONSTANTE promovate de Primăria Carei?

http://www.buletindecarei.ro/2017/12/antiromanism-promovat-la-carei-judetul-satu-mare-monumentul-fostilor-refugiati-si-expulzati-din-1940-este-impus-in-statia-de-taxi-din-carei.html

Cine şi în ce scop vrea să întineze reuşita amplasării acestui Monument în memoria foştilor refugiaţi din 1940 şi  consideră simetrie  ce s-a întâmplat după 1945? Adică atrocităţile săvârşite asupra românilor  de un regim ostil lor trebuie considerate simetrie cu faptul că autorii lor au părăsit locul faptei pentru a nu fi pedepsiţi?

Documentele din arhivele naţionale precum şi documentele lăsate  de foştii refugiaţi din 1940 vorbesc despre instalarea dictaturii proletariatului după anul 1946. ,,…aici , la Carei, a fost mult mai dură decât în alte zone ale ţării. Peste lupta de clasă de distrugere a vechilor clase sociale s-a suprapus lupta de deznaţionalizare dusă în numele ,internationalizmului proletar,, . În Carei a continua prigoana împotriva românilor mai ales celor care au fost refugiaţi. În această luptă erau înregimentaţi în special cei care ne-au prigonit în 1940. Unii ca să scape de răspunderea crimelor şi jafurilor făcute iar alţii din ură faţă de români. În mod frecvent strigau după noi budos olah. Eram umiliţi în propria ţară,,  povesteşte familia Câmpianu. Fostului primar Câmpianu i se interzice la revenirea din refugiu să practice avocatura iar din 1952 este arestat şi judecat la Stalin adică Braşov.

Deci unde este …SIMETRIA????

Nu este cumva o  încercare de diminuare a importanţei amplasării monumentului simbol de la Carei ?

Cu tot  respectul pentru grupul de moţi din Scărişoara Nouă dar ei nu au fost singurii care au luat parte la manifestarea istorică de la Carei şi au cântat doine arhaice! Alături de prof.Rodica Jurj şi moţii din Scărişoara au fost şi moţii din Marna cu prof.Viorica Tomai şi lelea Victoria, moţii din Horia cu fostul primar Călin Mateş, Urmaşii lui Lucaciu din Lucăceni cu coordonatoarea consilier local Mirela Horgoş, grupul din Tiream alături de Maria Buruian .

La manifestarea de duminică au fost alături români ortodocşi precum şi români greco-catolici!  Românii  de rând nu  mai cad în capcana dezbinării pe criterii religioase de care ei nu se fac vinovaţi aşa că nu e bine a se incita …

Ec.Străjan Ioan , directorul Revistei DACOROMANIA editată de Fundaţia ,,Alba Iulia 1918 pentru unitatea şi Integritatea României,,  a venit la cei 85 de ani ai săi alături cu 4 colegi în semn de respect pentru suferinţele îndurate de expulzaţii din 1940. Nu face parte din niciun partid politic.

Col(r) Constantin Moşincat a venit de la Oradea pentru a reda aspecte importante din istoria locului  dar cei interesaţi doar de secvenţe din manifestare nu mai erau prezenţi pentru a asculta alocuţiunea sa. Nici preşedintele societăţii Mihai Viteazu din Ploieşti nu a fost amintit  la fel cum nu a fost amintit preotul Valer Pop de la Protopopiatul Carei. Au fost prezente Asociaţiile de pensionari atât din Satu Mare cât şi din Carei, Asociaţia Unirea prin delegaţia condusă de Victor Micle, ASTRA Carei cu tot comitetul director, Societatea Avram Iancu prin Ioan Bâtea şi Mircea Dobra.

Pentru conformitate, Monumentul foştilor refugiaţi şi expulzaţi din Carei a fost rodul unei munci titanice depuse de FILIALA CAREI  a Asociaţiei Refugiaţilor. Prof. Mihai Bertianu a început din august 2014 demersurile pentru depunerea proiectului în CL Carei dar atunci a fost refuzat fără drept de apel.

Faptul că duminică 17 iunie 2017 am asistat la dezvelirea Monumentului foştilor refugiaţi şi expulzaţi din Carei în 1940 reprezintă  un adevărat succes, o luptă câştigată pe plan local împotriva discriminărilor promovate de o Primărie ostilă românilor.

Mulţumirile se cuvin în special parohului Bisericii Sf.Apostol Andrei, vicar foraneu Radu Filip, pentru că a primit în curtea sa acest monument simbol. A fost singurul care a deschis uşa  bisericii la solicitările Asociaţiei foştilor refugiaţi şi expulzaţi şi şi-a asumat  acest fapt …precum şi  toate consecinţele.

 

Buletin de Carei

comentarii

de satmareanul la 23 iunie 2018 - 17:48

Totusi, de ce nu a fost montat acest monument in centrul Careiului ca este loc atat in fata cat si pe lateralul bisericii ?

de Alexandru la 23 iunie 2018 - 19:26

Inca mai controleaza primarul atat fata cat si lateralul bisericii din centru.

de satmareanul la 24 iunie 2018 - 13:21

Nu cred ca primarul este stapan peste terenul unde se putea pune acel monument. Oricum, nu se mentioneaza in material ca protopopul respectiv nu este invitat la nici o manifestare dedicata neamului romanesc in Carei ! Oare de ce ?

de Buletin de Carei la 24 iunie 2018 - 15:23

Buletin de Carei nu are cunostinta despre participarea pe baza de invitatii la manifestarile dedicate neamului romanesc in Carei. Chiar e nevoie de invitatii pentru a participa la manifestarile neamului românesc? In legatura cu primarul si locul de amplasare al monumentului am scris destule materiale legate de aceasta tema. Primarul trateaza discriminatoriu locuitorii acestui oras. Criteriul etnic este cel care primeaza pentru primar vezi finantare monumente, carti tiparite si locuri de amplasament. In ce priveste faptul ca este stapan pe acel teren nu credem ca are prea mare ,,relevanta,, faptul ca cel care decide pentru acel teren are ginerele angajat nu de mult timp la primaria Carei.

Lasati un comentariu