Măsuri recomandate angajatorilor pentru perioadele cu temperaturi extreme

• publicat la: 22 iunie 2018
Măsuri recomandate angajatorilor pentru perioadele cu  temperaturi extreme

Măsurile pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în muncă în perioadele cu temperaturi extreme (Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000, aprobată prin Legea nr. 436/2001, şi Normele Metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 580/2000), precum și  măsuri de securitate și sănătate în muncă pe șantiere, în exteriorul încăperilor, în perioadele cu instabilitate atmosferică accentuată, furtuni și descărcări electrice.

   Potrivit legii, prin temperaturi extreme pozitive se înţeleg temperaturile exterioare ale aerului, care depăşesc +37*C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel. Temperaturile sunt monitorizate şi certificate de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie şi transmise de centrele regionale ale acestuia.

În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:

    A. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

    a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;

    b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

    c) alternarea efortului dinamic cu cel static;

    d) alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite,cu curenţi de aer.

    B. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

    a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;

    b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;

    c) asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

    – reducerea duratei zilei de lucru;

    – întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

   Măsurile privind reducerea duratei de lucru şi de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili o dată cu măsurile prevăzute mai sus.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:

    a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;

    b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

    c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Încălcarea prevederilor referitoare la prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme se sancţionează cu amendă între 1.500-2.500 lei. 

 

În perioadele cu instabilitate atmosferică accentuată, furtuni și descărcări electrice, la posturile de lucru exterioare se impun  următoarele măsuri de siguranță:

–  Posturile de lucru mobile ori fixe, situate la înalțime sau în adâncime, trebuie să

fie solide si stabile, ținându-se seama de  influențele externe la care pot fi supuse. Dacă suportul și celelalte componente ale posturilor de lucru nu au o stabilitate intrinsecă, trebuie să se asigure stabilitatea lor prin mijloace de fixare corespunzătoare și sigure, pentru a se evita orice deplasare intempestivă sau involuntară a ansamblului ori a părților acestor posturi de lucru.

Instalațiile de distribuție a energiei care se află pe șantier, în special cele care sunt    supuse influențelor externe, trebuie verificate periodic și întreținute corespunzător.

Toate schelele trebuie să fie concepute, construite si întreținute astfel încât să se evite prăbușirea sau deplasarea lor accidentală. Platformele de lucru, pasarelele și scările schelelor trebuie să fie construite, dimensionate, protejate și utilizate astfel încât persoanele să nu cadă sau să fie expuse căderilor de obiecte. După orice modificare, perioadă de neutilizare, expunere la intemperii ori în alte circumstanțe care le-ar fi putut afecta rezistența sau stabilitatea, schelele trebuie controlate de către o persoană competentă.

Macaralele și platformele autoridicătoare care lucrează în aer liber să fie oprite și bine ancorate, atunci când vântul depășeste limita până la care funcționarea acesteia este permisă.

Lasati un comentariu