Parcul Dendrologic Carei, monument istoric de secol XVIII, poate fi folosit pentru obţinere de fonduri la fiecare 5 ani?

• publicat la: 18 iunie 2018
Parcul Dendrologic Carei, monument istoric de secol XVIII, poate fi folosit pentru obţinere de fonduri la fiecare 5 ani?

Prin proiectul ROHU-103 „Protejarea comună a valorilor naturale transfrontaliere Carei-Nyiradony “, finanţat din fondurile Programului INTERREG V-A România-Ungaria vor sosi la Carei sute de mii de  euro  pentru refacerea Parcului Dendrologic.

http://www.buletindecarei.ro/2018/06/proiect-transfrontalier-pentru-parcul-dendrologic-precedentul-a-fost-pentru-gradina-castelului.html

În condiţiile în care au mai sosit sute de mii de euro pentru refacerea Grădinii Castelului în fapt Parcul Dendrologic Carei se pune întrebarea dacă nu se mai pot obţine noi fonduri şi pentru  îmbunătăţiri  la Castel ( precum ..funcţionare lift persoane dizabilităţi) schimbând  denumirea cu Conac Karolyi. Poate înghite cineva găluşca….şi mai varsă nişte bani numai buni pentru puşculiţe personale.

Obiectivele proiectului sunt: plantări de arbori cu valoare dendrologică ridicată, specii indigene și exotice, realizarea de alei, plantări de iris, realizarea unor spații verzi cu aspect peisagistic deosebit (tunel de plante/flori), realizarea de rute tematice în parcul careian, amenajarea unei expoziții sezoniere de plante în aer liber pe timpul verii și instalarea unui patinoar mobil pe timp de iarnă, crearea unei rute tematice Iris, accesibile cu bicicleta, din Nyiradony până în Carei.

Aşa a fost şi acum 5 ani când s-au alocat mulţi bani pentru realizare de ronduri de flori din care acum au rămas ….amintirile. Administratorul agronom al parcului nu poate nici măcar întreţine cele câteva  spaţii verzi plantate sub arborii cu valoare  dendrologică ridicată…ce a mai rămas din ei. Important este că e soţul cui trebuie din grupul care dirijează destinele oraşului.

Nu am uitat că a fost  construit un manej pentru asociaţia unde primarul şi vicele sunt membrii fondatori iar manager de proiect era soţul preşedintei asociaţiei de creştere a cailor de rasă din Parcul Dendrologic. Şi dacă tot are asociaţia astfel de membrii fondatori de ce nu ar cere aceştia şi scutirea de la plata impozitelor?

http://www.buletindecarei.ro/2018/02/conflict-de-interese-declaratii-mincinoase-abuz-la-cel-mai-inalt-nivel-in-primaria-carei.html+

Dacă se vor planta specii cu valoare dendrologică deosebită ce se va întâmpla cu magnoliile şi tuia plantaţi în ultimii ani fără a cere nici o aprobare aşa cum se prevede în cazul monumentelor istorice?

Ce se va întâmpla cu depozitul de lemne din spatele parcului construit cu totul şi cu totul ilegal? Cum se va proceda cu  spaţiul care a fost înstrăinat? Când se va anunţa parcelarea Parcului Dendrologic din anul 1998 prin sentinţă judecătorească?

Când se va face public inventarul arborilor din Parcul Dendrologic? Din 2011 încoace au fost tăiaţi SUTE de arbori sănătoşi şi au fost lăsaţi cei cu carii, cu ciuperci sau găunoşi….

Cum justifică Primăria Carei sumele investite acum 5 ani  prin accesare  proiect transfrontalier pentru amenajare spaţii verzi, alei şi ronduri de flori, plantări de arbori, etc? Or fi ca la proiectul prin care au fost primiţi 700 mii de euro pentru locuri de joacă şi amenajări în cartierele Republicii şi Mihai Viteazu?

Primăria Carei poate comanda articole laudative la set complet din banii careienilor sau pentru un eventual troc dar nu poate ascunde de ochii careienilor realitatea din teren şi din acte.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu