Prezență culturală sătmăreană remarcabilă la Viena

• publicat la: 18 iunie 2018
Prezență culturală sătmăreană remarcabilă la Viena

Remus Țiplea, Ansamblul Folcloric al Județului „Doruri Sătmărene” și meșterii populari din Țara Oașului au reprezentat județul Satu Mare.

Evenimentul din data de 16 iunie, „România salută Viena!”a fost organizat de Asociaţia „Mihai Eminescu“ din Viena, în inima capitalei austriece, într-un loc cu tradiţie pentru evenimentele în aer liber care se adresează publicului larg.

Michaelerplatz – piaţa publică de la porţile Hofburg (Palatul Imperial din Viena) a găzduit un târg de produse tradiţionale din România, pe care le-au prezentat şi promovat expozanţi şi meşteşugari din Satu Mare, Bucovina, și Maramureş (cămăși și costume populare, podoabe, ţesături, produse din lemn şi ceramică, ouă încondeiate etc.).

Delegația sătmăreană a fost condusă de către: Daniela Bălu – directoarea Muzeului Județean Satu Mare și Robert Laszlo – managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare. Din partea Consiliului Județean a participat consilierul județean- Gheorghe Marincaș.

În fruntea delegației României s-a aflat ministrul Natalia Intotero, de la Ministerul Românilor de Pretutindeni. La manifestare a participat și Excelența Sa, ambasadorul României în Austriei, dr. Bogdan Mazuru, și directoarea ICR Viena – Irina Cornișteanu.

Delegația sătmăreană a fost primită de către primarul Vienei, Michael Ludwig.

A fost prezent la Viena și noul primar ales al orașului Chișinău, Andrei Năstase, care a apreciat în mod deosebit tradițiile sătmărene și s-au stabilit bune relații în vederea unei fructoase colaborări bilaterale, cu ansambluri folclorice din capitala Republicii Moldova.

Pe scena din Michaelerplatz au avut  loc concerte, momente de dans şi prezentări ale portului popular românesc din diferite regiuni istorice ale României.

Spectacolele au avut loc cu participarea Ansamblului Folcloric al Județului ”Doruri Sătmărene”, cu o suită de dansuri din Zona Codru, prin coregraful – Marian Sima, soliștii: Silvia Șuth, Liliana Bota și Darius Câmpean, taraful tradițional: Ionuț Rotar- vioară, Florin Sima – acordeon, Andrei Dula- violă și Adelin Turi- contrabas; a Ansamblului Ciprian Porumbescu (Suceava), și a Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania (Baia Mare).

La standul oferit de către organizatori Remus Țiplea și-a prezentat proiectul „Frumoasa satului” miresele și culorile Oașului, și albumul fotoetnografic „Din Oaș în Paști” – realizat de Centrul Județean pentru Conservarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

Albumul lui Remus Țiplea s-a bucurat de un real interes, iar multe turiste aflate la Viena și-au pus cununele de mirese doar pentru a semăna cât mai mult cu frumoasele din album.

În coordonarea reprezentanților Muzeului Județean Satu Mare s-a desfășurat un eveniment dedicat Zilei Universale a Iei Românești „RomânIA și EU”.

Meșterii populari din Țara Oașului: Irina Man, Viorica Puti, Ana Ciorbă și Mîndruț Maria – susținuți de S.C. NOVA OAȘ S.R.L. – și-au etalat meșteșugurile prin: costumele tradiționale din Țara Oașului, broderii, clopuri de Oaș, cununi de mirese și diferite demonstrații practice, iar Mihaela Grigorean și-a prezentat albumul „Un periplu al frumuseții în Țara Oașului- Împletitul miresei”.

Standul sătmărean, precum și programul folcloric prezentat s-au bucurat de o deosebită apreciere din partea unui public numeros alcătuit din vienezi, și foarte mulți turiști din întreaga lume.

Elevii Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Satu Mare au prezentat în limba engleză unObicei de Sânziene– delegația participantă la Parlamentul European al Tinerilor, elevii premiați la olimpiadele naționale și internaționale.

Pentru că s-au împlinit 129 de ani de la trecerea în eternitate a poetului nostru național Mihai Eminescu, care a îndrăgit atât de mult Viena, delegația sătmăreană a depus flori la bustul acestuia, amplasat bisericii Ortodoxe din capitala Austriei.

Lasati un comentariu