Fără învăţământ profesional tip DUAL în limba română la Carei

• publicat la: 4 august 2018
Fără învăţământ profesional tip DUAL în limba română la Carei

La Carei a fost semnat un plan de şcolarizare pentru anul 2018-2019 cu învăţământ profesional tip DUAL doar în limba maghiară.

Guvernul a adoptat recent  Ordonanța de Urgență privind înființarea Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România.

Înființarea Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România este răspunsul Guvernului la solicitări venite din partea agenților economici care au nevoie de forță de muncă bine pregătită.

Autoritatea nou constituită va asigura funcționarea eficientă a parteneriatului dintre agenții economici, administrația publică locală și școală, pentru formarea profesională inițială în sistem dual, cu beneficii în primul rând pentru tinerii absolvenți de clasa a VIII-a, până în 23 de ani, care își doresc să devină muncitori calificați, precum și pentru agenții economici care au nevoie de forță de muncă bine pregătită și sunt dispuși să se implice activ în formarea ei în companii.

La nivelul municipiului Carei agenţii economici cer doar clase cu predare în limba maghiară astfel că elevii români nu pot beneficia de avantajele acestui sistem de formare profesională.

Elevii români trebuie să se orienteze spre învăţământ profesional obişnuit fără avantajele oferite de sistemul DUAL.

O firmă de confecţii din Satu Mare cere doar clasă cu predare în limba maghiară iar două firme de reparaţii auto din Carei cer tot clase cu predare în limba maghiară. Şoferii români cum vor fi serviţi dacă se practică doar învăţământ în limba maghiară?

Nici societatea de la Foieni nu vrea clasă de DUAL  pentru plăpumar şi saltelar decât în limba maghiară.

De ce sunt discriminaţi elevii români din Carei? Conducerile firmelor în cauză sunt deranjate de limba română sau de români?

Buletin de Carei

Pentru astfel de semnalări Buletin de Carei este supus linşajului mediatic de către grupul de presă din jurul primarului.

Atacurile  la adresa Buletin de Carei şi a colaboratorilor  săi  sau la adresa membrilor de familie  a administratorului Buletin de Carei nu reuşesc să ne intimideze!

Continuăm. Ce nu te omoară te întăreşte!

Ne propunem să semnalăm şi   să publicam în continuare toate situaţiile cu care se confruntă careienii, uneori de coşmar de-a dreptul. Incurajările careienilor  plătitori de taxe şi impozite, pentru care le mulţumim,  ne dau puterea de a merge mai departe!

 

comentarii

de Andropov la 4 august 2018 - 15:09

Ce nu te omoara……..

Lasati un comentariu