Tanti Ileana de la Ianculeşti vine la Comemorarea Dictatului de la Viena

• publicat la: 28 august 2018
Tanti Ileana de la Ianculeşti vine la Comemorarea Dictatului de la Viena

O mai ţineţi minte pe tanti Ileana din Ianculeşti? În 2013 era doar septuagenară  dar avea un spirit civic extrem de bine conservat. A fost una dintre vocile care au militat pentru păstrarea păşunii satului….

http://www.buletindecarei.ro/2013/06/pasunea-din-ianculesti-motiv-de-disputa-intre-sateni-si-primaria-carei.html

Au trecut 5 ani dar tanti Ileana este la fel de vioaie când vine vorba de manifestarea spiritului civic.

Am fost marţi seara acasă la tanti Ileana din Ianculeşti, satul greu încercat de soartă dar mai ales de instaurarea Dictatului de la Viena. Toţi sătenii au fost expulzaţi de către reprezentanţii  dictaturii hortyste. Unii au fost executaţi pe loc, alţii au reuşit să fugă şi să se ascundă. După primele zile de atrocităţi, românii rămaşi au fost încolonaţi şi duşi la gara Carei unde după 5 zile au fost îmbarcaţi în vagoane de vite şi trimişi peste noua graniţă trasată. Tanti Ileana este una dintre supravieţuitoare. Au trecut foarte mulţi ani…rănile s-au mai cicatrizat dar sufletul nu poate da uitării teroarea de atunci.

E una din părţile  întunecate a istoriei noastre. Nimeni dintre cei de azi nu este vinovat pentru cele petrecute atunci. Ceea ce nu înseamnă că nu trebuie să vorbim despre cele petrecute în toamna lui 1940. Pentru ca să nu mai permitem ca astfel de fapte să aibă loc.

Şi tanti Ileana va veni să marcăm în Anul Centenar  78 de ani de la intrarea în vigoare a Dictatului de la Viena. Se va alătura altor foşti refugiaţi care ne vor relata despre cele trăite în acel septembrie negru din 1940.

”Centenarul Marii Uniri. Carei, ultima frontieră” va fi motto ul sub care se va desfăşura evenimentul de vineri 31 august 2018 de la Carei în organizarea ASOCIAȚIEI JUDEȚENE   A ROMÂNILOR REFUGIAȚI, EXPULZAȚI ȘI DEPORTAȚI ÎN URMA DICTATULUI DE LA VIENA DIN 30 AUGUST 1940, Filiala CAREI şi a Centrului pentru Politici Locale Alba Iulia, cu participarea col(r) Constantin Moşincat de la Oradea.

Vineri, 31 august 2018, de la ora 17,00 la Monumentul Refugiaţilor din 1940 şi de la ora 17,45 la sala festivă de  la Colegiul Tehnic Iuliu Maniu.

,,Să nu uiţi, Darie…,,

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu