Ziua satului Ianculeşti în Anul Centenar

• publicat la: 26 august 2018
Ziua satului Ianculeşti în Anul Centenar

Astăzi a avut loc la Ianculeşti cea  de-a XIX-a ediţie  a  Festivalului Moţilor „Ziua  Iancului”.  Dacă la inaugurarea capelei de ieri  de la cimitirul satului  primarul nu avea însemnele unui primar  astăzi a venit pregătit cu eşarfa tricoloră. Tot e bine că cineva mai citeşte Buletin de Carei.

Spre deosebire de alte ediţii,  aceasta a fost una politizată  din care au lipsit  activităţile dedicate zecilor de copii prezenţi în sat. Clasicele concursuri de desene pe asfalt sau de sărituri şi trasul frânghiei au lipsit cu desăvârşire spre dezamăgirea copiilor.

Până şi cântecul patriotic dedicat Anului Centenar a fost o înregistrare pusă la staţia de amplificare. Deşi satul de moţi a fost expulzat de către dictatura hortystă instalată în anul 1940 septembrie, nu a fost făcută nici o referire la tăria românilor de a se reîntoarce la casele lor distruse şi la reconstrucţia lor.

 Deschiderea oficială a manifestărilor a avut loc cu ascultarea înregistrării Imnului de Stat. La bustul Eroului Naţional Avram Iancu a avut loc o slujbă de pomenire a sa şi un parastas săvârşit de către Protopopul ortodox de Carei,  Florian Mocan  şi preotul paroh Mircea Oneţ cu cântăreţ bisericesc adus din altă localitate. Preotul recent pensionat Gheorghe Sorian, care locuieşte în sat, nu a fost invitat.
Oficiile de gazdă au fost făcute de către reprezentantul satului Ianculeşti în Consiliul Local Carei, consilierul careian Ioan Oneţ .

În stilul caracteristic, acesta şi-a arogat nişte merite care nu îi aparţin precum realizarea capelei mortuare , iniţiativă a preotului Sorian,  realizarea asfaltării drumurilor. Nu a uitat însă de mulţumirile adresate primarului. Nu a scos NICIUN cuvânt despre demolarea ŞCOLII româneşti din sat şi nici despre starea JALNICPĂ în care este lăsat intenţionat Căminul Cultural din spatele vilei  construite pe terenul parcului din Ianculeşti.

A rostit o alocuţiune şi primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs în care a confirmat  buna colaborare cu consilierul  ce reprezintă satul  deşi nu a fost ales democratic  de săteni.

De aici şi lauda la adresa ianculeştenilor  pentru a le mai adormi spiritul civic şi a nu le da ocazia să întrebe despre şcoala dărâmată sau despre lăsarea în paragină a Căminului Cultural.

Nu au lipsit nici de această dată obsesiva referire la  cârcotaşi, probabil cei care demască  ingineriile sale financiare.
Au mai rostit alocuţiuni  directorul Cancelariei Prefectului, Cecilia Marinescu, preşedintele Societăţii Cultural Patriotice Avram Iancu – filiala Satu Mare, Mircea Dobra, care a remarcat şi acum starea jalnică a  monumentului  Eroului Naţional Avram Iancu de la Carei  precum şi preşedintele executiv al PSD Satu Mare, consilierul judeţean Ciprian Ardelean, consilierul judeţean PNL Beniamin Urs, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, şi preşedintele Comisiei de Cultură a Consiliului Judeţean Satu Mare, Alexandru Horvat.

Toţi politicienii au mulţumit primarului Kovacs pentru aspecte doar de ei cunoscute. Dintre ei s-a remarcat ca cel mai cu râvnă lăudător Adrian Ştef. Aceasta a   afirmat nici mai mult nici mai puţin că primarul Kovacs nu face deosebire între maghiari şi români, lipsa sa de informaţie fiind   probabil datorată  retragerii sale din orice funcţie de la nivelul conducerii judeţene. Chiar şi aşa ar fi avut posibilitatea să acceseze pagina liceului Tehnologic Carei pentru a vedea situaţia claselor de la învăţământul de tip DUAL sau de a lectura PV de pe pagina Primăriei Carei şi de unde reiese  îndârjirea de a nu se permite arborarea pe domeniul public al unui catarg cu drapel românesc. Poate face şi o statistică a numărului de angajaţi români din Primăria carei că din  conducerea acesteia  nu face parte niciun român.

Manifestările au continuat cu depuneri de coroane la bustul  lui Avram Iancu.  Au fost depuse coroane din partea  Instituţiei Prefectului, a Primăriei Carei, a Societăţii Cultural Patriotice Avram Iancu , a Asociaţiei Unirea 2009, a Asociaţiei foştilor refugiaţi şi expulzaţi în 1940, a Asociaţiunii ASTRA Carei , a  reprezentanţilor  PSD, ALDE şi PNL.

Prof. Mihai Bertieanu şi ing.Daniela Ciută au premiat cel mai vârstinic refugiat care în acest an a fost Maria Şchiop de 83 de ani.

La ora actuală se află în plină desfăşurare programul  folcloric. Invitații ediţiei 2018  au fost interpreții de muzică populară Ionuț Fulea și Alexandru Pugna,  Tulnicăresele din Ianculești, Ansamblul Folcloric Vergelul din Oradea , Grupul Folcloric de la Marna Nouă .

Buletin de Carei

comentarii

de pro ciuta la 26 august 2018 - 20:28

Scurt pe doi ! Ati chefuit bine pe bani publici(20.000 RON) ! Daca organizarea era pe mana TA Daniela , totul era perfect , astfel ai despre ce sa scrii pe ton critic ! Esti o PROASTA , nu-i asa ??????????????????????????????????????????????????????????????????? ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

de Buletin de Carei la 26 august 2018 - 21:48

Glasul disperarii că apar documentele ascunse despre mânăreli? Incearca cu ceva calmante…poate te ajuta la acceptarea jafului promovat la primaria Carei de conducerea UDMR. Capela mortuara construita pe terenul altuia cu 558 euro pe mp si 200 de milioane date pe mana clanului din sat. Stiai ca primarul Kovacs a fost asociat la firma de mobila cu invatatorul Onet si impreuna au falimentat afacerea? Inca mai sunt de platit datorii. Primarul sta in chirie pentru ca nu are nici macar o casa. Nu a fost in stare sa isi pastreze nici o firma din cele 5 avute. Iar UDMR Carei nu are un om mai bun ca el. Numai oameni competenti acolo.

de viktor la 26 august 2018 - 23:17

din 200 de milioane ce ai facut onet si kovacs??? ati distrat bine la urziceni la ferma?

Lasati un comentariu