La Carei s-a inaugurat o grădiniţă maghiară şi s-a dărâmat o şcoală românească

• publicat la: 11 septembrie 2018
La Carei s-a inaugurat o grădiniţă maghiară şi s-a dărâmat o şcoală românească

Prima grădiniţă din Transilvania, construită în cadrul Programului de dezvoltare preşcolară din Bazinul Carpatic, finanţat de guvernul ungar, a fost inaugurată duminică în Partium, la Carei, transmite portalul Hirado.hu.

Picătură cu picătură se inoculează cititorilor ideea de revenire la provincii maghiare din perioada ocupaţiei ţării noastre. Şi totul cu acordul tacit al actualei guvernări.

La Carei primarul taie panglici tricolore la  inaugurarea a două grupe de grădiniţă doar pentru copii vorbitori de limba maghiară dar când vine vorba de manifestări româneşti de amploare se trece totul în derizoriu. Nu mai departe de o zi în urma evenimentului prezentat a avut loc la Carei cel mai mare turneu internaţional de handbal juvenil din ţară. Nu a onorat cu prezenţa nimeni de la Inspectoratul Judeţean şi ce este impardonabil, conducerea primăriei din care nu face parte niciun român a lăsat domeniul public din jurul sălii de sport necurăţat. Adică gospodarul oraşului se pregăteşte şi face curăţenie doar în locurile unde au loc activităţi care nu sunt româneşti.

După evenimentul de inaugurare a grădiniţei maghiare, István Grezsa, însărcinatul ministerial responsabil cu Programul de dezvoltare preşcolară din Bazinul
Carpatic a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI: în Carei a existat o cooperare exemplară între guvernul ungar care a finanţat,  parohia reformată care a creat instituţia, Consiliul Local care va asigura funcţionarea grădiniţei şi comunitatea locală. În opinia  sa, ca urmare a acestui fapt, vor putea începe anul şcolar în noua  instituţie preşcolarii din Carei. Investiţia a fost susţinută de statul ungar cu  aproximativ  200 de milioane forinţi (2,83 milioane lei).

Grădiniţa din Carei face parte din cele 150 de unităţi noi, pentru care s-au angajat să fie construite în cadrul programului de dezvoltare preşcolară din Bazinul
Carpatic dar  programul oferă un cadru şi pentru renovarea a 450 de grădiniţe, dintre care aproape 100 au fost deja predate.

În discursul său din Carei, însărcinatul ministerial l-a citat pe scriitorul László Németh spunând că: ” Împotriva unui mare duşman trebuie să creşti un mare suflet”.

Oare cine o fi duşmanul la care se referea însărcinatul ministerial la Carei?

Călin Durla, Inspector şcolar general al judeţului Satu Mare a apreciat în discursul său că cetăţenii din Carei privesc spre viitor.

Cu nici o lună în urmă, în satul Ianculeşti ce aparţine de Primăria Carei, un sat românesc, a fost DĂRÂMATĂ clădirea şcolii  deşi în sat începe să crească numărul copiilor.  Cărămidă pe cărămidă nu a rămas din clădirea unei şcoli care nu avea nici 90 de ani vechime.

aşa arăta în 2017 când s-a început ridicarea acoperişului…

…acum o lună s-a dărâmat de tot…

Deci, spre ce viitor privim? Al cui viitor?

Acesta este Căminul Cultural din satul de români, Ianculeşti, nefuncţional din 1993 datorită refuzului primăriei de a se reabilita. Singurul sat din zonă FĂRĂ Cămin Cultural.

Buletin de Carei

comentarii

de daniela la 12 septembrie 2018 - 20:43

incredibil….nu se poate…o epurare romaneasca …niste sovini ticalosi….politruci romani vanduti….nemernicilor

Lasati un comentariu