„ RECUPERAREA MEMORIEI„ ajunge la Carei şi Satu Mare

• publicat la: 29 septembrie 2018
„ RECUPERAREA MEMORIEI„  ajunge la Carei şi Satu Mare

Excursioniştii olimpici din Oradea ajung şi la Carei în cursul zilei de duminică, 30 septembrie 2018, de la ora 19,00, pe platoul din faţa Monumentului Ostaşului Român.

Societatea cultural patriotică Avram Iancu Oradea, Asociaţia Naţională a cadrelor militare în rezervă filiala Bihor  ,,Traian Moşoiu,, şi Primăria Oradea au organizat pentru elevii olimpici de la liceele din Oradea o excursie de 2 zile  în judeţele Sălaj, Maramureş şi Satu Mare.

Acţiunea dedicată elevilor cu rezultate deosebite la olimpiadele şcolare s-a desfăşurat sub deviza „ RECUPERAREA MEMORIEI„.

Prima oprire a avut loc în comuna Ip pentru Comemorarea martirilor celor 43 familii adică 159 suflete ucise de către hortyşti în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940.

Excursioniştii s-au oprit şi la  Casa memorială a lui Iuliu Maniu de la Bădăcin unde a fost evocată  personalitatea marelui patriot  român şi s-au depus jerbe de flori.

A urmat Muzeul Memorial „Simion Bărnuţiu” din localitatea Bocşa şi apoi monumentul lui Mihai Viteazul de la Guruslău.

Traseul a inclus opriri şi la Băseşti , Şişeşti, Baia Mare, Bârsana.

Mîine, grupul elevilor olimpici va ajunge şi în judeţul nostru. După oprirea de la Negreşti Oaş se va vizita casa memorială Vasile Lucaciu de la Apa urmând ca la ora 17,45 să se facă o oprire la statuia lui Vasile Lucaciu din centrul municipiului Satu Mare.

 Careienii care doresc să ia parte la evocarea luptelor pentru eliberarea oraşului din octombrie 1944 sunt aşteptaţi  duminică 30 septembrie, de la ora 19,00 pe platoul din faţa Monumentului Ostaşului Român.

Preşedintele Societăţii Avram Iancu Oradea, col(r) Grigore Bartoş promite că va aduce la cunoştinţa celor interesaţi date importante despre luptele de eliberare a Careiului de sub ocupaţia hortystă.

Duminică, 30 septembrie, de la ora 19,00, „ RECUPERAREA MEMORIEI„ ajunge la Carei.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu