Excursia ,,Recuperarea Memoriei,, a fost un succes

• publicat la: 3 octombrie 2018
Excursia ,,Recuperarea Memoriei,, a fost un succes

Societatea cultural patriotică Avram Iancu Oradea, Asociaţia Naţională a cadrelor militare în rezervă filiala Bihor  ,,Traian Moşoiu,, şi Primăria Oradea au organizat pentru elevii olimpici de la liceele din Oradea o excursie de 2 zile  în judeţele Sălaj, Maramureş şi Satu Mare.

Acţiunea dedicată elevilor cu rezultate deosebite la olimpiadele şcolare s-a desfăşurat sub deviza „ RECUPERAREA MEMORIEI„.

Prima oprire a avut loc în comuna Ip pentru Comemorarea martirilor celor 43 familii adică 159 suflete ucise de către hortyşti în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940.

Excursioniştii s-au oprit şi la  Casa memorială a lui Iuliu Maniu de la Bădăcin unde a fost evocată  personalitatea marelui patriot  român şi s-au depus jerbe de flori.

A urmat Muzeul Memorial „Simion Bărnuţiu” din localitatea Bocşa şi apoi monumentul lui Mihai Viteazul de la Guruslău.

Traseul a inclus opriri şi la Băseşti , Şişeşti, Baia Mare, Bârsana.

Duminică, 30 septembrie 2018, grupul elevilor olimpici a ajuns şi în judeţul nostru. Cu întârziere  datorită unei defecţiuni la autocarul cu care au făcut deplasarea.

Au fost vizitate  casa memorială Vasile Lucaciu de la Apa, statuia lui Vasile Lucaciu din centrul municipiului Satu Mare iar seara, după 21,30 s-a ajuns şi la Monumentul Ostaşului Român din Carei. S-a depus o coroană de flori la obeliscul din cadrul ansamblului monumental de for public iar col(r) Gheorghe Bartoş a vorbit despre însemnătatea acestui obiectiv.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu