Împreună la Carei de Centenarul Unirii

• publicat la: 10 octombrie 2018
Împreună la Carei de Centenarul Unirii

Asociaţiile culturale şi patriotice din Carei şi din judeţ s-au reunit pentru organizarea unei ample manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri. Sunt aşteptaţi să participe la evenimentul din 28 octombrie 2018  toţi cei care vor să sărbătorească Marea Unire. Invitat special este Sava Negrean Brudaşcu.

Unirea Transilvaniei cu România de la 1 Decembrie 1918 reprezintă fără doar și poate evenimentul principal al istoriei României și totodată realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii. Aniversăm cu respect în fiecare an Ziua Naţională a României la 1 Decembrie, prilej de rememorare a jertfei înaintașilor și a luptei pentru constituirea statului naţional român.

Anul 2018 marchează 100 de ani de la Marea Unire, dar și 140 de ani de la consacrarea independenței României fiind  declarat oficial de către Guvernul României ca fiind „An Centenar Aniversar”.

Acum 100 de ani, peste 100.000 de oameni din toate colțurile României se îndreptau către Alba Iulia, pentru a asista la desăvârșirea celui mai puternic act din istoria României. Cu entuziasm și inimi însuflețite de dragoste de țară, românii au venit să dea mână cu mână într-o țară unită.

Pe lângă oficialități, la Alba Iulia au venit, români de peste tot, de peste Carpaţi, cu trenul, cu căruţele, călare, pe jos, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, cu steaguri tricolore, cu table indicatoare a comunelor ori a ţinuturilor de unde proveneau, în cântări şi plini de bucurie. Peste o sută de mii de oameni s-au adunat în această zi spre a fi de faţă la actul cel mai măreţ al istoriei moderne a românilor.

Printre ei s-au regăsit şi careieni de-ai noştri, dornici de a trăi după legea strămoşească.

La ceas de mare sărbătoare, asociaţiile culturale şi patriotice din Carei dar şi din judeţ  au dat mână cu mână pentru a marca aşa cum se cuvine Anul Centenar.

Au participat la discuţii pe plan local Societatea cultural-patriotică Avram Iancu, Asociaţia pensionarilor, Asociaţiunea ASTRA Carei, Asociaţia Unirea 2009 şi  Asociaţia cadrelor militare în rezervă subfiliala Carei. Faţă de manifestarea de la Carei şi-au manifestat susţinerea şi participarea şi asociaţii culturale din judeţ dar şi instituţii culturale.

Au avut loc deja primele întâlniri de lucru pentru organizarea unei manifestări de anvergură la Carei în data de 28 octombrie 2018.

Comitetul de organizare invită orice altă asociaţie, persoane fizice sau juridice să se alăture ca parteneri sau colaboratori pentru reuşita sărbătoririi Centenarului Marii Uniri la Carei.

La ceas de sărbătoare fraţii îşi dau mâna şi aduc prinos de recunoştinţă celor care au înfăptuit Marea Unire.

Sunt aşteptaţi cei care deţin documente sau poze cu careienii participanţi la Marea Unire. Unul dintre aceştia a fost protopopul Romulus Marchiş, fratele scriitoarei Otiliei Marchiş dar şi Demetriu Coltău, tatăl traducătorului COSTA CAREI.

Pentru a spori atmosfera de sărbătoare, participanţii sunt rugaţi să scoată din dulapuri costumele populare.

Organizatorii vor oferi pe parcurs mai multe detalii despre desfăşurarea manifestării Împreună la Carei de Centenarul Marii Uniri.

comentarii

de matei la 15 octombrie 2018 - 18:36

la ceas de sarbatoare romanii se aduna si horesc impreuna

Lasati un comentariu