La Socond au lăcrimat şi pietrele. Eroii au fost omagiaţi cu o mână de pământ natal adus de aparţinători

• publicat la: 19 octombrie 2018
La Socond au lăcrimat şi pietrele. Eroii au fost omagiaţi cu o mână de pământ natal adus de aparţinători

Momente de mare încărcătură emoţională astăzi la Socond. Eroii căzuţi în luptele pentru eliberarea Transilvaniei au fost omagiaţi în Anul Centenar al Marii Uniri de către aparţinătorii lor din judeţul Olt, veniţi în frunte cu protopopul de Caracal, pr.Mihai Vânătoru şi cu preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor, lt.col(r) Victor Epure.

Totul a fost posibil datorită implicării şi efortului depus de Asociaţia Codrenii, preşedinte Ionel Costescu care în urmă cu 2 ani au ridicat acest monument comemorativ în formă de spirală dacică.

Oltenii au adus ,,lacrimi adunate în colţul năfrămilor mamelor şi soţiilor ,, dar şi…pământ din locul natal al eroilor ce îşi dorm somnul de veci la Socond.
Nimeni nu a rămas de piatră în acele momente în care Ionel Costescu săpa la baza unei cruci pentru a se presăra apoi pământ adus de olteni.

.
Muica, sîntem neam de piatră
Cînd e vorba pentru vatră,
Sîntem pui de Brîncoveni,
De panduri si de Jieni.
.
Vineri,19 octombrie 2018, au fost prezenţi alături de oaspeţii din judeţul Olt şi primarul Crasnai din Socond, senatorul Gabriel Leş, protopopul de Carei Florin Mocan, primarul Ovidiu Duma din Ardud, directori şi reprezentanţi de instituţii judeţene, Societatea Avram Iancu, Asociaţiunea ASTRA Carei, Asociaţia Uniţi pentru Satu Mare, Asociaţia Cultul Eroilor Satu Mare, elevi de la şcoala din sat.
După un parastas în memoria eroilor au rostit alocuţiuni cei doi protopopi, Primarul din Socond, lt.col.(r) Victor Epure care a şi acordat Diplome de Onoare celor care au contribuit la reuşita manifestării şi nu în ultimul rând preşedinteleAsociaţiei Codrenii, Ionel Costescu.


Un mănunchi de cântece patriotice a fost asigurat de către elevii de la şcoala din Socond. Toţi invitaţii au depus coroane de flori şi au participat apoi la o agapă frăţească oferită de către preotul din sat.


.
Eroi au fost, eroi sunt încă
Şi-or fi în neamul românesc!
Căci rupţi sunt ca din tare stâncă
Românii orişiunde cresc.

Daniela Ciută

Galerie foto

Lasati un comentariu