Sărbătoarea Centenarului Marii Uniri la Carei. Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane!

• publicat la: 29 octombrie 2018
Sărbătoarea Centenarului Marii Uniri la Carei. Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane!

Românii din Carei ştiu să se mobilizeze când  e vorba de mari sărbători aşa cum este aniversarea Centenarului Marii Uniri. Doar suntem generaţia Centenarului. Duminică, 28 octombrie 2018, Cerul s-a deschis la Carei iar soarele a luminat  marea adunare a celor care au sărbătorit  Centenarul Marii Uniri. A fost o  zi binecuvântată. Sublimă.

Frate lângă frate  am rememorat zilele în care  înaintaşii noştri de la 1918 au parcurs drumul spre cetatea Marii Uniri, Alba Iulia. Nu era uşor  în 1918 să fii român la Carei  în condiţiile în care era interzisă limba română în instituţii, şcoli. Credenţionalul  a fost citit  de către Dorel Iurcencu  care a avut costumaţia specifică acelor vremuri.  Şi apoi, tot frate lângă frate am mers în alai spre Monumentul Ostaşului Român, simbol al jerfei  celor care au luptat pentru eliberarea  Transilvaniei de Nord. Regatul Cailor de la Tăşnad a fost atracţia celor prezenţi la Carei prin cele 2 exemplare de cai de rasă cu cocarde tricolore la piept.

Sutele de participanţi au fost salutaţi şi felicitaţi de trecători pe tot parcursul traseului. Foarte mulţi careieni  s-au alăturat grupului pe măsură ce se apropia de destinaţia finală.

GALERIE FOTO

La Monumentul Ostaşului Român alaiul a fost primit cu aplauze din partea celor  care îi aşteptau. Momente deosebit de emoţionante. Momente unice.

Preşedinţii  asociaţiilor organizatoare au adresat apoi mesaje  cu ocazia sărbătoririi Anului Centenar la Carei.  Din partea Societăţii cultural patriotice Avram Iancu a fost  prezent Mircea Dobra şi Rodica Jurj,  din partea Asociaţiei colonia moţilor , Constantin Oneţ, din partea Asociaţiunii ASTRA şi a Asociaţiei refugiaţilor , Daniela Ciută iar din partea Asociaţiei Unirea 2009 Carei a  vorbit  Victor Micle.

Pilde înţelepte  a oferit celor prezenţi părintele protopop şi paroh al bisericii Sf.Andrei din Carei, vicar foraneu Radu Filip, singurul preot care a fost prezent la manifestarea dedicată Centenarului Marii Uniri.

Un alt moment emoţionant a  avut loc  la alocuţiunea rostită de av.Dan Mihai Şuta, preşedintele Asociaţiei Uniţi pentru Satu Mare în momentul când domnia sa a recitat întreaga poezie a lui Radu Gyr, Ridică-te Gheorghe,  Ridică-te Ioane!

A fost impresionantă atenţia cu care au fost primite versurile pline de semnificaţie!

Cel mai tânăr moţi din delegaţia de la Marna Nouă , Octavian Fuzi, a impresionat publicul prin versurile rostite…,, sunt român, român voinic, şi n-am frică de nimic, România-i ţara mea, drag mi-e să trăiesc în ea, sunt urmaş de Burebista şi viţă de moţ …,, după care a recitat şi Ştefania Cazacu din Carei.

Programul  a continuat cu momente artistice susţinute de şcolile din Carei şi satele din împrejurimi.

Au recitat şi cântat elevi ai Şcolii gimnaziale nr.1  coordonaţi de prof. Elena Sfâra, elevi de la colegiul Tehnic Iuliu Maniu coordonaţi de prof. Lavinia Zota şi Sidonia Antal, elevi de la Şcoala gimnazială Vasile Lucaciu.

Au mai evoluat grupurile reunite ale moţilor din Ianculeşti, Marna Nouă şi  Scărişoara susţinute de Taraful Moţul venit din Munţii Apuseni dar şi corul parohiei ortodoxe din Sanislău, dirijor Bogdan Zonokan.

Prezent au spus şi moţii din satul Gelu coordonaţi  de Riţiu Mariana şi sosiţi în frunte cu primarul Mariana Avorniciţei.

Nu a lipsit de la  evenimentul de mare însemnătate de la Carei  nici ansamblul VATRA condus de Nicolae Turău. Tinerii au încântat numeroasa asistenţă cu dansurile  remarcabil puse în scenă de instructor.

Pe parcursul spectacolului dedicat Centenarului Marii Uniri, organizatorii au premiat 3 persoane care au purtat costume populare tradiţionale şi cât mai autentice.

Primul premiu a fost acordat doamnei Valeria Paşca  de 86 de ani, din Scărişoara.  Domnia sa a purtat un costum popular cusut   de ea în culorile tricolorului nostru.

Al doilea premiu a fost acordat domnului Mihai Zele  de la Negreşti – Oaş pentru un coastum autentic  din Ţara Oaşului.

Al treilea premiu a mers către profesoara Ana Seleveschi  pentru un costum popular moţesc.

Premiile au constat în variate produse tradiţionale oferite de sponsori precum şi cărţi oferite de Asociaţiunea ASTRA Carei şi Asociaţia Unirea 2009 Carei.

Au urmat apoi momente folclorice asigurate de către grupul de instrumentişti şi interpreţi  locali, Marius Mateş, Ionică Moiş, Călin Raţ, Ciprian Tempe, Bogdan Zonokan, Cristian Crişan, Radu Ardelean, Dănuţ Murgui, Dănuţ Mateş  şi Ghiţă Jurj. Sonorizarea a fost asigurată de către Direcţia de cultură , Marius Mateş şi Ionică Moiş.

Renumita interpretă a cântecului popular românesc, Sava Negrean Brudaşcu a încheiat  ampla manifestare dedicată Anului Centenar la Carei. Cei prezenţi au cântat şi au lăcrimat împreună cu Sava Negrean Brudaşcu dar au şi încins hore pe platoul din faţa Monumentului Ostaşului Român.

Organizatorii au asigurat masa pentru cei implicaţi direct în programul cultural artistic  dar şi pentru invitaţi.

Mulţumiri alese  şi aprecieri se aduc tuturor celor care au susţinut şi au colaborat la buna desfăşurare a acestui eveniment.

Organizatorii

 

comentarii

de pro ciuta la 29 octombrie 2018 - 20:55

S-au adunat migrantii la Carei !

de Buletin de Carei la 29 octombrie 2018 - 22:37

Şi lor le plăteşte primăria curentul şi alte utilităţi? Nici ei nu vor plăti impozite la fel cum nu plăteşte nici primarul?

de riaria-mongolia la 29 octombrie 2018 - 23:37

pro ciuta….vorbesti tu despre migranti..hahaha….pai nu tu ai migrat din stepele mongoliei?

de up la 30 octombrie 2018 - 01:04

Stimati concetateni maghiari in 1918 Imperiul Habzburgic sa destramat asa cum Imperuul Roman ,Otoman , Tarist sau destramat asta e soarta imperiilor.Sau refăcut tarile care formau imperiul.Asa a fost si cu imperiu otoman sau format statele care erau cuprinse Siria, Irac etc. Asta e soarta imperiilor.Deci era normal ca Transilvania sa revina romanilor majoritari.Asa sa intimlat si cu tarile din jur Slovacia fosta Iugoslavie etc.Nu insir aicea istoria de 2000 de ani cind Isus a fost pus pe cruce de soldati romani care stapineau Isdraelul.Ce aveti cu Transilvania nume dat de romani cu 1000 de ani de a veni tribul maghiar in Europa din Asia.Erdeii vine de la turci care ii spuneau Erdeisan adica pădure iar unguri au o limba cu inflecsiuni turcesti si i-au spus Erdei care se trage din limba asiatica a turcilor care au stat 200 ani in Buda si Pesta ca atunci nu egzista Budapesta .Cele doua maluri au fost unite dupa 1850 de fam. Simu un roman vezi inscriptiile de pe podul cu lanturi.Cititi istoria nu mai prostiti pe nimeni.

de Poet Carei city 2018 la 30 octombrie 2018 - 12:34

Nu prostiti pe nimeni,realitatea este pe balanta,bucurati va de zile frumoase,si de sarbatoare Centenare neuitata,frumoasa este viata in zona asta careiana,calea pacii si a dreptatii sa fie cea mai importanta.

de Buletin de Carei la 30 octombrie 2018 - 14:18

Nu vă plac românii doamna poet? Vreţi să rămână doar plătitori de impozite şi să nu ridice vocea după drepturile care li se cuvin? o astfel de pace doriţi? Slabe şanse să mai puteţi face civilizarea de tip imperiu cu trasul pe roată pentru înfricoşarea populaţiei….

de un io(n) la 31 octombrie 2018 - 11:32

prosciutto 29 oct 20:55
Asa e, s-au adunat migrantii GOBE la Carei, ca ei au voie sa se miste oriunde in Romania, numai romanii NU! Romanii trebuie musai sa stea in localitatile de bastina, ca sa nu-i „deranjeze” lingvistic pe vorbitorii de ungureasca!

de up la 31 octombrie 2018 - 19:02

Cei care o jignesc pe doamna Ciuta sa stie un lucru si sa le intre bine in capatina.Bunicii dumneaiei in 1940 au fosti urcati in vagoane de vite si deportati.Acum cei care jignesc in dreapta s-in stinga da faca un exrcitiu „mental” si sa i-si imagineze ca bunicii lor ar fi părtit asa ceva.Ei asa ca nu prea suna bine.Cine a facut un rau semenilor lui sa stie ca o data va plăti pentru ele daca nu de la cei care au fost direct afectati care sau dus atunci de la nepoti si stranepoti . Memoria nu iartă.Ei ce parere aveti nu va doare caci bunicii vostri au fost bine mersi nu iau ingramadit romanii in vagoane de animale si sai trimită in Asia.

Lasati un comentariu