Sfinţire de steag la Lucăceni

• publicat la: 21 octombrie 2018
Sfinţire de steag la Lucăceni

Duminică, 21 octombrie 2018, de la ora 12,30, Asociaţia foştilor refugiaţi şi expulzaţi în urma Dictatului de  la Viena din 1940 a organizat în satul Lucăceni un parastas în memoria refugiaţilor şi expulzaţilor din 1940 precum şi sfinţirea steagului satului  de către preotul paroh Ovidiu Bontoş. Manifestarea face parte din cadrul celor dedicate Anului Centenar al Marii Uniri.

Urmaşi ai marelui patriot Vasile Lucaciu au format acest sat în 1924 şi au păstrat mereu vie memoria acestuia  precum şi obiceiurile şi tradiţiile ancestrale ce provin din Şişeşti.

La un an de la dezvelirea şi sfinţirea Troiţei ridicate în memoria românilor expulzaţi în 1940 , Asociaţia foştilor refugiaţi a  realizat un steag al satului cu efigia lui Vasile Lucaciu.  În deschiderea manifestării au defilat călăreţi cu cai împodobiţi de sărbătoare, cu tricolor,  alături de un  car cu maramureşeni veniţi pentru acest eveniment. Fete îmbrăcate în costume populare au împărţit celor prezenţi ecusoane cu sigla Centenarului sub care era trecut numele satului, Lucăceni.

Au onorat cu prezenţa fostul ministru Ovidiu Silaghi, fosţul preşedinte al CJ  Adrian Ştef, Asociaţia Unirea 2009 Carei,  consilierul municipal Ilie Ciută, Asociaţia cadrelor militare în rezervă Carei.  A fost intonat Imnul de Stat de către toţi cei prezenţi după care preotul paroh Ovidiu Bontoş a săvârşit serviciul religios şi sfinţirea steagului.

Steagul a fost înmânat apoi simbolic celui mai în vârstă locuitor care a laut parte ma eveniment, Ana Ţineghe precum şi celui mai mic copil.

Asociaţia foştilor refugiaţi şi expulzaţi din 1940 a înmânat cadouri şi o Diplomă de onoare celui mai în vârstă refugiat în viaţă , Ileana Sabău. Fiul ei a fost cel care a preluat atenţiile oferite.

Momentele artistice au fost susţinute de către Gheorghe Jurj  la  taragot şi Ghiţă Fodor  la clape.

 

Manifestarea a fost posibilă datorită susţinerii  consilierilor locali Mirela Horgoş,  Corina Şofrac, Vasile Ciocotişan, Deac Ioan, Ioan Vezentan şi a unor oameni de bine din sat, Mihai Bertalan, Valentin Gaşpar, Miron Abrihan, Miel Gheorghe, Renica Rişcău şi Andreea Bologa.

O agapă frăţească a încheiat frumosul eveniment. Cei prezenţi au încins hore şi dansuri româneşti la Căminul Cultural din sat.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu