Lansare de carte. „Reforma agrară în România și optanții unguri din Transilvania înaintea societății națiunilor”

• publicat la: 4 noiembrie 2018
Lansare de carte. „Reforma agrară în România și optanții unguri din Transilvania înaintea societății națiunilor”

”Legiuitori fie inculţi, fie interesaţi, fie corupţi sau de-a dreptul trădători au creat asemenea acte normative de restituire încât devin aplicabile şi urmaşilor optanţilor unguri, care au fost despăgubiţi de statul român cu  echivalentul a 4,4 tone aur.

Incredibil, dar adevărat, timp de 91 de ani, statul român n-a fost interesat să aibă o crestomaţie în limba naţională cu înscrisurile a ceea ce s-a numit, în anii 1922-1927, procesul Optanţilor, la al cărui final România a plătit echivalentul a 4,4 tone aur și 87 milioane de dolari, „cumpărând” practic toate posesiunile imobiliare ale nobililor şi latifundiarilor unguri care n-au vrut să rămână în Transilvania şi au optat pentru cetăţenia maghiară după Tratatul de la Trianon”, scrie Mihail Groza potrivit napocanews.ro.

Asociația Română „Focul Viu” alături de Despărțământul Astra Cluj au lansat la Cluj-Napoca cartea „Reforma agrară în România și optanții unguri din Transilvania înaintea societății națiunilor”.

La Cluj-Napoca s-a lansat o carte excepțională care spune adevărul despre problema optanților într-un moment când șefii Academiei SRI ne spun să nu fim patrioți. Autorul cărții este prof.universitar.dr.Ioan Sabău Pop.

Evenimentul a avut loc în data de 2 noiembrie cu începere de la ora 18:00 în sala Ion Muslea a Bibliotecii Centrale Universitare ,,Lucia Blaga,,  din Cluj Napoca.

La Carei, primăria refuză să facă publice câte imobile a retrocedat afirmând cu tupeu că nu are cunoştinţă în condiţiile în care  comisia formată pentru aprobarea retrocedărilor are în componenţă doar angajaţi ai UATM Carei-

Lasati un comentariu