Sfîntul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României”

• publicat la: 30 noiembrie 2018
Sfîntul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României”

Sfântul Apostol Andrei este sarbatorit pe data de 30 noiembrie. S-a născut in Betsaida Galileia, localitate situata pe ţărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Tării Sfinte. Andrei  era fratele lui Simon Petru.

Amândoi au fost pescari, alături de tatăl lor. Având in vedere că Andrei era evreu, nu stim cu certitudine daca numele Andrei era numele sau real (acesta fiind de origine greceasca). Potrivit cercetatorilor, numele Andrei era destul de prezent printre evrei, încă din perioada sec. II-III d.Hr.

Pentru români, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se sustine că acest nume –  Apostolul Lupilor – deriva din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar si de la simbolul lor – lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun că acest animal a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei si că cel care era căpetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre Peştera care i s-a oferit ca adăpost.

Sfantul Andrei – ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul

Sfântul Andrei, înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Dorinta de a-L urma pe Hristos se naste în el în momentul in care Sfantul Ioan rosteste cuvintele: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica păcatul lumii” (Ioan 1, 29). Insă, chemarea sa la apostolie se face mai târziu si este relatată de Sfantul Evanghelist Matei : „Pe cand Iisus umbla pe lângă Marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. Si le-a zis: „Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni. Iar ei, indata lăsând mrejele, au mers dupa El” (Matei 4, 18-20).

Unde a vestit Sfantul Andrei invatatura lui Hristos?

Potrivit traditiei, teologilor si istoricilor,  Sfantul Apostol  Andrei a  fost  primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci. In Istoria bisericeasca, Eusebiu de Cezareea (+ 339/340) afirma: „Sfintii Apostoli ai Mantuitorului, precum si ucenicii lor, s-au imprastiat in toata lumea locuita pe atunci. Dupa traditie, lui Toma i-au cazut sortii sa mearga in Partia, lui Andrei in Scitia, lui Ioan in Asia”. Calendarul gotic (sec. al IV-lea) si Martirologiile istorice occidentale (sec. VIII-IX) sustin si ele ipoteza misiunii Sf. Andrei in Scitia. Traditia ca Sfantul Apostol Andrei a predicat la sciti a fost reluata si de scriitori bisericesti. De exemplu, călugărul Epifanie (sec. VIII), în ,,Viaţa Sfântului Apostol Andrei”, afirma că între popoarele evanghelizate de el se numarau si scitii. Sinaxarul Bisericii constantinopolitane mentionează că Andrei „a predicat in Pont, Tracia si Scitia”. Dupa un alt izvor, pastrat in acelasi Sinaxar, Sfantul Apostol Andrei ar fi hirotonit ca episcop la Odyssos sau Odessos (Varna de azi), pe ucenicul său Amplias, pe care Biserica îl prăznuieste în fiecare an la 30 octombrie. Probabil este Amplias cel amintit de Sfântul Apostol Pavel în epistola către Romani (16, 8). Prezenta colindelor, legendelor, obiceiurilor din Dobrogea, inchinate Sfantului Andrei, intaresc credinta ca acesta a vestit Evanghelia lui Hristos în ţara noastră.

Sfantul Andrei – Ocrotitorul Romaniei

Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca sarbatoarea Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce rosie in calendarul bisericesc, iar in anul 1997 Sfîntul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească natională, iar din 2012, aceasta zi a devenit zi de sarbatoare legală în care nu se lucrează.

În municipiul Carei Biserica greco-catolică românească Sfântul Apostol Andrei îşi sărbătoreşte Hramul în data de 1 decembrie 2018 de la ora 10,30.

La mulţi ani celor ce poarta numele Sfântului Apostol Andrei !

Lasati un comentariu