Zile de mare sărbătoare la Colegiul Naţional Mihai Eminescu

• publicat la: 8 noiembrie 2018
Zile de mare sărbătoare la Colegiul Naţional Mihai Eminescu

Zile de sărbătoare la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Satu Mare.  Anul 1918, prin Unirea Transilvaniei cu ţara mamă România, are o semnificație deosebită pentru  acest liceu  care-si datorează existența acestui eveniment. În octombrie 1919, ca rezultat al Marii Uniri, își începea activitatea Liceul Mihail Eminescu. Alături de Centenarul statului român, liceul mai sărbătorește 50 de ani de la lansarea primei reviste a școlii -„Luceafărul” și 10 ani de la fondarea Alianței Colegiilor Centenare. Din 2008, Colegiul Național Mihai Eminescu este membru fondator al acestei alianțe.

Manifestările au debutat miercuri, 7 noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor  unde a fost prezentată enciclopedia digitală “România 1918. Oameni, momente și imagini” de către prof. Radu Jugureanu, reprezentant Siveco și coordonator al proiectului. Enciclopedia digitală este o colecție unică de izvoare istorice: imagini rare, filme, vizualizări în 3D ale unor monumente care evocă Marea Unire, fotografii de epocă animate, mărturii de pe front și din spatele frontului.

În partea a doua a manifestării din 7 noiembrie a avut loc un impresionant  spectacol artistic „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” pregătit de elevii și profesorii colegiului. Poezia și cântecul patriotic, alături de folclorul românesc, au adus  aminte de obiceiurile și de tradițiile străbune.

Activitățile au continuat joi, 8 noiembrie 2018, la ora 9:00, cu ceremonia de arborare a drapelului României în curtea colegiului, în colaborare cu Instituția Prefectului județului Satu Mare și militari din Garnizoana Satu Mare.

La ora 9:45, la bustul poetului Mihai Eminescu din fața colegiului a fost oficiată  slujba de cinstire a memoriei înaintașilor de Sf. Arhangheli Mihail și Gavril. În perioada interbelică această zi era celebrată ca zi a patronului spiritual al școlii. A urmat apoi dezvelirea  plăcii aniversare la 50 de ani de la apariția primului număr al revistei “Luceafărul”.

Lansarea ediției jubiliare a revistei a avut loc în Sala festivă dr. Vasile Lucaciu, a colegiului, în prezența a numeroși invitați, printre care inițiatori și redactori de-a lungul timpului, ai acestei reviste.

De la  ora 12:00, în Sala festivă dr. Vasile Lucaciu, s-a lansat al 15-lea caiet eminescian intitulat “Directorii Liceului Mihail Eminescu– Colegiul Național Mihai  Eminescu”, autori: prof. dr. Ovidiu T. Pop și elevii Ioana Bura și David Fechete – din  clasaX B, în prezenţa foştilor directori ai acestei instituţii sau ai urmaşilor acestora.

Momente de mare încărcătură emoţională. Puternic implicat în toată organizarea, alături de conducerea actuală a colegiului, prof.Ovidiu Pop a moderat impecabil. Cuvântul de bun venit a apaţinut actualului director, prof. Liviu Rotaru iar apoi prof. Miclăuş a făcut  un scurt istoric al liceului şi al perioadei în care s-a instaurat învăţământul în limba română.

Am aflat că primul director al liceului, numit de Consiliul Dirigent, a fost prof.Vasile Lohan, născut la Negreşti Oaş, doctor în filozofie şi profesor de limba latină.

Cel mai longeviv director a fost prof.Eugen Seleş, din 1920 şi până în 1940 când predarea în limba română este suspendată în urma instaurării dictaturii hortyste. Prof.Eugen Seleş a fost şi preşedintele Despărţământului ASTRA din localitate.

A rostit o alocuţiune şi Aurel Pop, directorul editurii Citadela, care a apreciat activitatea prof.Ovidiu Pop afirmând că,, trebuie să ai curaj ca să scrii despre directorii de instituţii mai ales că e vorba de personalitatea acestora,sunt oameni care au condus destinele acestui renumit colegiu. Lucrarea de faţă reprezintă al 15-lea caiet eminescian. Este o colecţie unică în ţară,,.

Potrivit vorbitorului, lucrarea lansată astăzi a fost finanţată de un fost absolvent, promoţia 1996, ec.dr.Dan Costea, vicepreşedinte al Autonova SA Satu Mare.

Prof.Ovidiu Pop a înmânat câte un exemplar din lucrare fiecărui fost director prezent sau aparţinătorilor acestora, oferindu-le şi posibilitatea de a rosti câteva cuvinte.

Au fost momente emoţionante. Din partea directorului Gheorghe Cosma a preluat volumul soţia dânsului, prof Rozalia Cosma. De departe cel mai apreciat cu aplauze discurs a fost al fostului director prof. Dan Maiorescu care a recunoscut că a ajuns prima dată la Satu Mare atunci când s-a înscris ca elev la această instituţie de învăţământ.

,,Am fost marcat atunci de personalitatea directorului Andrei Porolisseanu, de fapt toţi dascălii erau dedicaţi meseriei lor până la fanatism. ..am fost educaţi aşa cum azi unii părinţi visează să ajungă copii lor…Mulţumesc dascălilor mei care m-au format,, a precizat prof. Dan Maiorescu, fost director la Liceul Mihai Eminescu.

A rostit cuvinte alese şi fostul director Ioan Pop. ..,, mă simt  onorat că fac parte din galeria directorilor acestui liceu…prin tot ce a însemnat Colegiul Naţional Mihai Eminescu simt că face parte din mine. Este o mare onoare să fiu aici profesor,,.

Prezent la manifestare, epigramistul Tipu Sălăjan a dedicat  autorului Ovidiu Pop câteva versuri cu trimitere la specialitatea sa ca matematician, înveselind atmosfera.

A urmat şi prezentarea directorilor adjuncţi dintre care am remarcat alesele cuvinte ale prof.Nicoleta Cherecheş,actualul director adjunct.

La eveniment a participat şi conducerea Colegiului Iosif Vulcan din Beiuş.

Au rostit alocuţiuni şi elevii coautori ai lucrării şi anume Ioana Bura şi David Fechete din clasa a X-a.

Ioana este olimpic la limba şi literatura română iar David la istorie.

Din partea cadrelor didactice a rostit câteva cuvinte Prof. Ziman Dorina.

Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Satu Mare  este o pepinieră de viitori intelectuali de renume având în vedere performanţele obţinute de elevi  la diverse obiecte de studiu.

Daniela Ciută

 

Lasati un comentariu