Bust al lui MIHAI VITEAZUL dezvelit la Păuleşti

• publicat la: 18 decembrie 2018
Bust al lui MIHAI VITEAZUL dezvelit la Păuleşti

Duminică, 16 decembrie 2018, în comuna Păuleşti din judeţul Satu Mare a fost dezvelit un bust al domnitorului Mihai Viteazul la iniţiativa Primăriei şi a Bisericii Ortodoxe din localitate. În Anul Centenar. Pe o ninsoare necontenită a fost sfinţit bustul marelui voievod Mihai Viteazul de către părintele paroh Chindriş.

Efective de jandarmi au stat de strajă pe tot parcursul ceremonialului . Primarul Zenoviu Bontea a rostit o alocuţiune iar consilierul judeţean Adrian Cozma a prezentat Rezoluţiunea de la Alba Iulia din 1918.

Grupul călăreţilor care plecat din judeţ pentru a ajunge la  Alba Iulia de Ziua Naţională din Anul Centenar a fost invitat să participe la eveniment. Sătmăreni, ardudeni, tăşnădeni şi careieni deopotrivă au înfruntat ninsoarea pentru a asista la importantul moment al dezvelirii bustului marelui domnitor Mihai Viteazul.

MIHAI VITEAZU

Supranumit de dușmani MALUS DACUS, adică Dacul cel Rău, teribilul bărbat de aproape doi metri, despre care izvoarele istorice spun că era „făcut pentru război”, a reușit să le bage până şi turcilor frica în oase. A poposit şi în părţile sătmărene iar pe colina de la Moftin a avut ridicată tabăra.

Mihai Viteazul este singurul român comparat cu 16 personalităţi ale istoriei universale: Moise, Ahile, Hector, Hanibal, Epaminonda, Alcibiade, Temistocle, Alexandru Macedon, Caius Iulius Caesar, Belizarie, Walenstein, Iancu de Hunedoara, Ştefan cel Mare, George Washington, Napoleon Bonaparte. Este singurul cruciat care nu a fost învins niciodată de turci şi nici de tătari. Primul domn al tuturor românilor, singurul român care a plănuit o alianţă cu Persia, alungarea turcilor din Europa, refacerea Daciei, refacerea Imperiului Bizantin, cucerirea Poloniei, eliberarea „locurilor sfinte”, eliberarea teritoriilor de la Nipru până la Buda, unirea celor două biserici creştine despărţite în 1054.

Este singurul român care a purtat tratative directe de trei ori cu un împărat german; în timpul „glorioasei pribegii” s-au realizat cele mai multe tablouri cu chipul unui domnitor român şi cele mai multe tipărituri în limba germană. A refuzat cea mai mare sumă de bani oferită unui român pentru a trece la catolicism şi e singurul om din lume care i-a cerut unui împărat catolic să treacă la ortodoxism. „Cel mai mare erou al creştinătăţii” este singurul român a cărui stăpânire nu a fost întrecută niciodată în vest, nord-vest şi nord. De numele lui se leagă cele mai multe documente emise în ţările Europei. Singurul român care a fost numit „Dacul cel rău”, este primul român căruia un suveran spaniol i-a trimis o sabie şi care a reuşit să obţină sprijin militar de la italieni şi germani. E singurul român care a fost supranumit Viteazul încă din timpul vieţii sale şi chiar de către duşmani. Este cel care a avut cea mai strălucită intrare în oraşul bimilenar Alba Iulia.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu