O nouă ediţie reuşită a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun ASTRA 2018

• publicat la: 17 decembrie 2018
O nouă ediţie reuşită a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun ASTRA 2018

Ediţia a V-a a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun organizat de către ASTRA Despărţământul Aurel Coza Carei a fost un adevărat regal de colinde. Doua sute de colindători veniţi din judeţul Satu Mare şi Maramureş au oferit celor prezenţi momente de neuitat. În anul Centenar, Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun a debutat cu Imnul Naţional intonat de către preotul militar Cristian Silaghi de la Inspectoratul de Jandarmi , interpreta de muzică populară Angela Muntean şi Dorel Iurcencu de la Teatrul de Nord Satu Mare.

Andrada, cea mai tânără membră din comitetul de organizarea, a dat colindul de deschidere şi a servit participanţii, pe tot parcursul manifestării, cu bunătăţi tradiţionale româneşti. Au evoluat elevii de la Şcoala Gimnazială Doba, Corul jandarmilor sătmăreni, elevi de la Şcolile Gimnaziale Andrid, Pişcolt şi Lucăceni, grupul Muguri din Chioar , Grupul folcloric de la Marna Nouă, corul Liceului Teologic Ortodox Satu Mare, grupul de colindători Voci din Satu Mare, formaţia Ciprian Tempe şi Corul Parohiei Ortodoxe din Sanislău. Pe toată durata Festivalului a fost deschis un Târg caritabil cu decoraţiuni de Crăciun, obiectele fiind realizate de locatarii Centrului pentru Vârstnici Alexandru din Carei. De la centrul Cristiana din Carei a colindat Daniel, un tânăr orfan greu încercat de viaţă. Gazdele au cinstit colindele primite cu câte un colac mare legat cu tricolor şi crenguţă de brad, cocuţi şi dulciuri.

A fost o sărbătoare a sufletului şi a minţii. Colindele  sunt punţi între generaţiile prezentului şi ale trecutului şi exprimă legătura noastră cu Hristos şi Sfinţii Apostoli.

Putem întreţine şi duce mai departe Marea Unire şi prin prin respectarea obiceiurilor străbune  multimilenare.

Organizatorii mulţumesc publicului spectator care timp de 3 ore a susţinut toate grupurile care au evoluat dar şi sponsorilor şi susţinătorilor care au făcut posibilă această a V-a ediţie.

Sărbători Fericite!

GALERIE FOTO

 

comentarii

de Buletin de Carei la 17 decembrie 2018 - 21:01

O editie deosebit de reusita pentru ca au fost prezentate obiceiuri si traditii romanesti. Este o binecuvantare sa poti organiza astfel de manifestari pentru ai tai romani. Si faptul ca an de an vin toate generatiile de romani din tot mai multe localitati arata cat este de apreciat acest Festival. Nici in acest an camarila UDMR de la conducerea orasului nu a reusit sa impiedice prezentarea frumoaselor traditii romanesti. Am colindat impreuna si am cantat cantece patriotice. A fost primit colindul de la casa de copii si a existat un targ caritabil pentru decoratiuni de Craciun. Gazdele au servit publicul cu cozonaci cu nuca si mac. A fost o seara de vis, de neuitat. ASTRA Despartamantul Carei a fost la inaltime. Va macina ura impotriva romanilor si faptul ca ne pastram traditiile noastre multimilenare. Sarbatori Fericite!

Lasati un comentariu