Preotul Oneţ: ,,Ruşine! Tu, o greco-catolică, de ce scrii ce se petrece la Ianculeşti?,,,,

• publicat la: 9 decembrie 2018
Preotul Oneţ: ,,Ruşine! Tu, o greco-catolică, de ce scrii ce se petrece la Ianculeşti?,,,,

Nu este pentru prima dată când se încearcă a mi se impune ce să scriu şi mi se reproşează că aparţin unui anume cult religios dar este pentru prima dată când cel care o face este un preot.

Astăzi, în satul ce aparţine de Primăria Carei, a avut loc  sfinţirea catargului amplasat de localnici şi apoi împărţirea cadourilor oferite de către Oneţ Constantin,fiu al satului.

Ca de fiecare dată, particip la fiecare eveniment al comunităţii de români din Ianculeşti dar nu numai.

Doar că de această dată prezenţa mea a deranjat persoanele  care se simt cu musca pe căciulă, cele pe care le deranjează realitatea.

Preotul Oneţ  a venit la finalul manifestării la mine pentru a mă apostrofa cu cuvintele…,,Ruşine! Tu, o greco-catolică,  nu ai ce să scrii despre ce se petrece la Ianculeşti,,…şi totul în prezenţa copilului său care filma. Până şi mama sa m-a întrebat ce caut în sat şi de ce mă leg de moţi….?

Prea cucernice părinte Oneţ, vă aduc la cunoştinţă pe această cale că nu eu am ales religia căreia îi aparţin şi din respect pentru părinţii şi strămoşii mei  nu jonglez cu astfel de lucruri şi nu aleg altă religie doar ca să vă fac pe plac.

Vă deranjează doar religia greco-catolică românească? L-aţi apostrofat cu ruşine şi pe primarul reformat Kovacs care a luat pământ de la Parohia Ortodoxă Ianculeşti şi l-a trecut în domeniul primăriei Carei? L-aţi făcut de ruşine pentru construcţia unei capele mai mult decât simple dar pentru care lucrările au costat peste 600 euro pentru 1 mp ?

L-aţi făcut de ruşine pe primarul reformat pentru că îşi bate joc  de un sat de români moţi şi nu reabilitează Căminul Cultural,  pentru că a dărâmat clădirea şcolii din sat deşi numărul de copii e în creştere?

Apostrofările sunt doar pentru greco-catolicii români? Pentru că nu sunteţi deloc prezent la activităţile culturale româneşti din zona Careiului vă informez că la dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu din Carei  au răspuns invitaţiei mele  atât PS Iustin Sigheteanul cât şi PS Virgil Bercea. Prea Sfinţiile lor ştiau cărui cult aparţin şi nu au fost deranjate de acest aspect. Contează ceea ce faci pentru neamul tău, pentru ţara ta, ceea ce laşi în urma ta.

Este cumva cultul greco-catolic scos înafara legii şi nu am aflat ? Sau vă consideraţi cumva deasupra Prea Sfinţiilor  Lor Episcopi de Maramureş şi Sătmar respectiv de Oradea?

Ştiam că păstorul este cel care adună turma nu cel care o împrăştie şi nu face diferenţe între mioarele din turmă.

Vă mai aduc la cunoştinţă că nu am a mă ruşina de NIMIC din ceea ce fac. Dovadă  că acţiunile mele sunt apreciate şi recunoscute prin  numeroasele diplome şi distincţii primite în ultimii  4 ani.

Nu fac niciodată un lucru de care să mă ruşinez. Nu îmi stă în caracter.  Nici ascunderea mizeriei sub preş aşa că voi continua să informez cititorii doar despre fapte reale nu despre  închipuirile cuiva.

Procedaţi în aşa fel încât să nu aveţi motive pentru a vă ascunde acţiunile domniei voastre. Ca mamă care am crescut 2 copii, cu tot respectul şi buna intenţie vă sugerez să fiţi atent la educaţia copiilor şi să nu îi amestecaţi în disputele domniei voastre.

Prezentaţi tot adevărul când relataţi orice situaţie.  Toate cele scrise de mine au  suport documentat. Vine vremea când cei cărora le relataţi trunchiat o anume situaţie vor afla întreaga realitate şi atunci veţi fi pus într-o postură ingrată. Şi e păcat.

Nu aveţi niciun drept asupra mea, nu îmi puteţi impune ce să scriu şi cum să scriu. Şi am să vă rog să faceţi diferenţa între un spaţiu public şi unul privat. Eu nu v-am invadat spaţiul privat.

Ruşine mare ca în Anul Centenar, un preot să se ia de un credincios doar pentru că este greco-catolic şi scrie despre realitatea din teren. Cu ce activităţi de Centenarul Marii Uniri vă lăudaţi că aţi organizat, personal,  cu copii din sat? Aşa cum fac preoţii din Covasna şi Harghita.

Câte intervenţii  aţi avut  la primăria Carei pentru  demararea lucrărilor de renovare a Căminului Cultural din sat, singurul sat din zona Carei fără Cămin Cultural funcţional?

Mulţumesc părinţilor mei  pentru educaţia primită, mai ales pentru faptul că apartenenţa la un cult sau altul nu a fost  considerată motiv  de dezbinare a românilor. Drept urmare am un soţ ortodox de peste 35 de ani. Religia nu desparte ci uneşte dacă  există iubire. Ispitele sunt numeroase şi dacă nu le gestionăm cum trebuie riscăm să ne îndepărtăm de adevăratele învăţături.

Sfântul Apostol Ioan, ucenicul iubit al lui Hristos, ne spune…„Iubiţilor, să ne iubim unii pe alţii, pentru că dragostea este de la Dumnezeu și oricine iubeşte este născut de Dumnezeu şi cunoaşte pe Dumnezeu. Cel ce nu iubeşte n-a cunoscut pe Dumnezeu pentru că Dumnezeu este iubire”.

Dumnezeu a lăsat omului libertatea de a alege, însă „nimănui n-a dat libertate să păcătuiască” (Isus Sirah 15, 20). Înfrânarea de la a face rele este o virtute prin care omul poate birui ispita de a păcătui, căci va veni „necaz şi strâmtorare peste sufletul oricărui om care săvârşeşte răul” (Romani 2, 9). Cinstea este o valoare a vieţii sociale, ea dă şansa oamenilor să trăiască în demnitate, dar cine o transformă în necinste va suporta consecinţele.

Vă doresc Sărbători Fericite şi mai multă înţelepciune!

Daniela Ciută

 

 

comentarii

de popa la 9 decembrie 2018 - 22:08

cetesti din cand in cand Biblia ,popo ???Ar cam fi cazul
din pacate nu ajunge ,mai trebuie sa te tii de ce cetesti!
nu ti ar strica nici o spovedanie.

de Centurion la 10 decembrie 2018 - 07:54

Daniela, draga, iar te bagi in treburile altora, iti mai merge inca…… Si nu mai fii asa de mandra de originle tale ca se stie ce facea la pttr i. V. Asa ca las-o mai moale.

de monika la 10 decembrie 2018 - 08:36

rusine jenobacsi cum te bagi la biserica romanilor

de pentru Centurion la 10 decembrie 2018 - 21:36

biserica mare catedrala din centrul Careiului a stat inchisa in zi de duminica pentru ca popii au fugit sa se inchine la jenika si la finul lui. nu te bagi in treburile nanasului? iti merge inca da pana cand merge ulciorul la apa fara sa se sparga? ditamai biserica frumoasa si lasata goala in sfanta zi de duminica!

de Alex la 11 decembrie 2018 - 10:10

chiar nu a fost slujba duminica la biserica mare din centru?

Lasati un comentariu