66 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Iuliu Maniu

• publicat la: 5 ianuarie 2019
66 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Iuliu Maniu

Lacrima noastră: Iuliu Maniu, 8 ianuarie 1873 – 5 februarie 1953

Se împlinesc 66 de ani de la decesul lui Iuliu Maniu, cel care în 1919 instaura în Carei administratia românească. Iuliu Maniu este una dintre personalităţile de seamă ale istoriei noastre şi se cuvine să îi cinstim memoria pentru toate faptele si sacrificiile sale, pentru tot ce a întreprins întru folosul poporului său.

Dispunea de o forţă  morală  indestructibilă. Iuliu Maniu a fost cel mai important om de stat pe care l-au dat românii din Transilvania în secolul XX.

El provine dintr-o veche familie nobiliară, care se înrudea, pe de o parte, cu corifeul Revoluţiei Române din Transilvania de la 1848, Simion Bărnuţiu, iar pe de altă parte, cu Iuliu Coroianu, redactorul Memorandulului românilor ardeleni, condamnaţi la închisoare în 1892, pentru ,,vina” de a dezvălui întregii lumi politica de deznaţio­nalizare a românilor, dusă la acea vreme de autorităţile maghiare. Iuliu Maniu a fost lider al Partidului Naţional Român, apoi al PNŢ. El a fost, practic, artizanul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Iuliu Maniu s-a născut la Şimleul Silvaniei la 8 ianuarie 1873. Studiile superioare în drept le-a efectuat la Budapesta şi Viena, obţinând şi doctoratul.

Din vremea studenţiei datează şi debutul în viaţa publică, întâi ca membru, apoi ca preşedinte al societăţii academice Petru Maior. În 1906 obţine un prim mandat de deputat la Vinţul de Jos, comitatul Alba. Joacă un rol important în evenimentele care au condus la unirea din 1918, participând ca delegat la adunarea de la Alba Iulia şi fiind ales preşedinte al Consiliului Dirigent (guvernul de tranziţie al Transilvaniei până la 4 aprilie 1920).

Numele lui  Iuliu Maniu este legat  istoric  de oraşul nostru, Carei. Este cel care  la data de 27 aprilie 1919 a instaurat aici administratia românească, documentele fiind semnate chiar în Sala Festivă  a actualului Colegiu Iuliu Maniu , pe atunci sediu de Prefectură.

După data de 27 aprilie 1919, Iuliu Maniu s-a preocupat de pregătirile pentru primirea Maiestăţii Sale Regele Ferdinand  Întregitorul şi a reginei Maria la Careii-Mari. În data de 25 mai 1919, Iuliu Maniu întâmpină pe Maiestăţile lor la gara din Careii-Mari  alături de peste 40 de mii de poporeni veniţi din toate localităţile judeţului.  Corul din Hotoan condus de preotul Vasile Pătcaşiu, miresele din Ţara Oaşului în frumoasele lor porturi tradiţionale precum şi prelaţi aparţinând tuturor confesiunilor din Careii Mari au  pregătit o primire de neuitat regilor României.

Iuliu Maniu a devenit apoi prim-ministru al României Mari. Din anul 1938, o dată cu instaurarea regimului autoritar al Regelui Carol al II-lea, Iuliu Maniu a devenit liderul opoziţiei democratice împotriva oricărei forme de dictatură. Pentru această vină, el a fost aruncat în temniţă de către bolşevici. Înfometat, bătut şi îngheţat, el s-a mutat la Domnul în data de 5 februarie 1953.  Nici până acum nu se cunoaşte locul unde a fost aruncat pentru a i se putea  face  un mormânt creştinesc.

Să cinstim cu o lacrimă şi un gând bun, de aducere aminte , personalitatea celui care a fost Iuliu Maniu,  creştin şi brav român.

Marți, 8 ianuarie 2019, la Cluj Napoca se va dezveli statuia sa de 2,85 m înălțime în prezența a numeroase personalități și oficialități. Toate costurile legate de realizarea și amplasarea importantei statui a lui Iuliu Maniu au fost suportate de către academicianul Emil Burzo, președintele Filialei Cluj Napoca a Academiei Române, cel mai renumit fizician român din ultimii 150 de ani.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu