Anunț din partea Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare

• publicat la: 23 ianuarie 2019
Anunț din partea Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare

Ca urmare a creșterii semnificative a înregistrărilor statistice în sistemul de raportare la nivel județean și național a cazurilor de  infecții respiratorii acute și gripă, Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare a elaborat un plan de măsuri  în concordanță cu recomandările Ministerului Sănătății, implicit ale Direcției de Sănătate Publică Satu Mare.

Astfel, programul de vizită al bolnavilor la nivelul unității (secțiile Satu Mare și Bixad) a fost restricționat la un interval de 3 ore (15-18), cu limitarea accesului la un singur aparținător, într-un interval de timp.

De  asemenea, s-au instituit condiții riguroase pentru asigurarea protecției pacientului prin obligativitatea echipamentului de protecție, halat și mască pentru vizitatori cât și pentru pacienții care se adresează Ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare.

La nivelul unității sanitare se derulează triajul epidemiologic al personalului sanitar.

 

Recomandări pentru prevenirea gripei și a altor viroze respiratorii

Gripa este o viroză respiratorie foarte molipsitoare. La fel ca și virozele respiratorii banale, se manifestă prin simptome respiratorii ( de ex. curgerea nasului), dar în primul rând se caracterizează prin febră, dureri de cap, dureri musculare, stare alterată. Poate evolua spre forme deosebit de grave, cu insuficiență respiratorie, iar complicațiile gripei (suprainfecție bacteriană, pneumonie etc.) sunt foarte periculoase.

Fiind vorba de o boală răspândită pe cale respiratorie, virusul gripal trece de la persoana infectată la altă persoană prin acele particule mici de lichid ce ajung în aer când cineva face o respirație, exhalare mai amplă. De aceea vă recomandăm să acoperiți gura și nasul cu batistă de hârtie când strănutați, tușiți, căscați. Spălați-vă des pe mâini. Aerisiți frecvent în încăperi, atât acasă cât și la serviciu. Puteți folosi mască, mai ales într-un loc de muncă unde aveți relații cu publicul. Încercați să evitați aglomerația, transportul în comun, sălile de spectacole, magazinele. Pentru întărirea rezistenței organismului consumați multe fructe și legume crude. Puteți să luați vitamine, mai ales vitamina C.

Dacă aveți simptome respiratorii prezentați-vă la medicul de familie pentru consult. Mai bine stați acasă decât să riscați să îmbolnăviți o colectivitate întreagă. Nu trimiteți copiii bolnavi la școală, să nu transmită infecția mai departe la colegi.

MANAGER

Dr. Ioan Sergiu Dănuț

Lasati un comentariu