Circ în Consiliul Local. Kovacs primarul datornic și la activ cu firme falimentate dă lecții de economie

• publicat la: 9 ianuarie 2019
Circ în Consiliul Local. Kovacs primarul datornic și la activ cu firme falimentate dă lecții de economie

Ieşire nervoasă de amploare a primarului Kovacs la dezbaterile privind folosirea excedentului de la Spitalul Municipal şi la aprobarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli. Opoziţia a descoperit cum se umflă cheltuielile la Spital şi scenariul anual prin care se  foloseşte un excedent. Minciuna anuală cu plata întârziată a salariilor e expirată.

Pentru Kovacs a fost prea mult aşa că a reacţionat nervos de parcă era în campanie electorală. Încă nu a realizat că alegerile s-au încheiat şi a rămas mai departe dependent de banul public, plin de datorii și fără proprietăți  spre deosebire de principalul său contracandidat.

Nu întâmplător am așteptat ca relatarea despre ședința de la CL să fie postată prima dată de consilierul personal  al primarului Kovacs, economist de profesie dar incapabil să se descurce cu cifrele dintr-un buget de venituri și cheltuieli. La fel de economist ca și consilierul Oneț care s-a făcut din nou de râs dovedind că nu are habar nici de economie și nici de Legea 215, cea  a administrației publice locale. Umăr la umăr, Kovacs şi Oneţ s-au făcut de toată minunea  cu ieşirile lor dar și consilierul care nu a reușit să țină pasul cu derularea ședinței, pescuind doar izolat situații care să nu aducă atingere imaginii șefului său.

Kovacs, primarul ,,nu provocaţi maghiarii,, a sărit ca ars la precizările consilierului Ciută privind modul de cheltuire a banilor de la Spitalul Municipal. Precizările au fost făcute în baza documentelor oficiale oferite tocmai de către Spitalul Municipal Carei pentru TOŢI consilierii locali.

Şedinţa din data de 9 ianuarie a început cu intervenţia consilierului Ilie Ciută, opoziţia cum l-a denumit Kovacs, primarul datornic.

La fel ca în cursul anului trecut, consilierul Ciută atrage atenţia asupra faptului că ordinea primelor 2 proiecte de pe Ordinea de zi trebuie inversată deoarece nu se poate vota folosirea unui excedent până când nu se aprobă bugetul.

Propunerea consilierului Ciută este supusă la vot şi adoptată cu unanimitate de voturi. Până şi economiştii din CL au fost nevoiţi să recunoască  scăparea executivului care a necesitat intervenţia consilierului ce face singur opoziţie.

Pentru cei care nu sunt la curent cu componenţa comisiilor de specialitate din cadrul CL Carei le aducem la cunoştinţă faptul că nimeni din Comisia Economică nu a sesizat  anomalia, consilierul Ciută făcând parte din Comisia Juridică.

După adoptarea ordinii de drept a proiectelor de hotărâre propuse spre dezbatere, consilierul Ilie Ciută atrage din nou atenţia asupra unor inadvertenţe din adresele Spitalului Municipal oferite  consilierilor spre studiu.

Astfel, documentele vorbesc ba de anul 2018 ba de cel 2019, greşelile fiind asumate de ec.Negrea Adriana, director financiar la Spitalul Municipal Carei.

Dacă în adresele remise Primăriei se vorbeşte de solicitarea sumelor necesare plăţii în avans a salariilor în  ianuarie, la şedinţa CL ec. Negrea Adriana vorbeşte despre salariile din luna ianuarie şi februarie, fapt ce nu a fost consemnat de consilierul economist al primarului Kovacs deşi a fost prezent la şedinţă.

În consens cu consilierul Ciută este şi preşedinta comisiei Juridice, av.Eva Mărginean care afirmă….,,Proiectul de hotărâre primit  este despre salariile pe luna ianuarie 2019 iar acum aflăm că e şi pentru luna februarie…deci despre ce vorbim?,,

Nonşalant, Kovacs afirmă că astfel de greşeli se întâmplă şi la case mai mari, culmea e că nimeni din comisia economică nu a intervenit.

,,M-a informat doamna Negrea cum e cu excedentul…la toate spitalele Casa  de sănătate dă salariile mai târziu aşa că pentru asta avem nevoie de excedent şi pentru situaţii din cursul anului…banii de salarii doar trec prin noi, la fel ca la învăţământ, spre bucuria mea…,, a intervenit Kovacs, primarul care încă mai are de plătit datoriile la bugetul de stat şi care are la activ mai multe falimente la firmele sale de producţie mobilier.

La proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli, pe baza documentelor oficiale puse la dispoziţie anual de Spitalul Municipal Carei şi administraţia Kovacs-Keizer reiese că se jonglează cu cifrele.

,,Nu toţi dintre cei care suntem de faţă  nu înţelegem despre ce este vorba...Faţă de bugetul de acum 1 an sumele la materiale, bunuri şi servicii…nu mai sunt umflate cu 500-600% …acum s-a  scăzut la  100%…intenţia fiind de a ni se demonstra că se justifică folosirea excedentului. O faceţi ca să puneti mâna pe aceşti bani ca nu cumva consilierilor să le treacă prin cap să folosească acesti bani în alt scop ca de exemplu certificarea laboratorului de analize.

Faţă de anul trecut, când s-au cheltuit în primul trimestru  150 mii lei pe medicamente , anul aceste prevedeţi pentru prima lună doar 35 mii lei. Să  înţeleg că se vor cumpăra mai puţine medicamente? …..menţionează calm consilierul Ciută.

Proiectul a fost votat la final de către majoritatea consilierilor, existând un vot împotrivă şi 2 abţineri.

La Proiectul de hotărâre privind folosirea excedentului de peste 2,8 milioane lei de la Spitalul Municipal  a venit şi reacţia nervoasă a primarului Kovacs pe fondul menţionărilor consilierului Ciută privind materialele emise de Spital. Potrivit statutului său de consilier, Ilie Ciută propune acordarea folosirii doar a unui milion din cele 2,8 milioane propuse, suficient pentru plata salariilor.

Poate spectrul temerii privind neputinţa utilizării sumelor preconizate după bunul plac  a declanşat o ieşire mai mult decât nervoasă a primarului.

În lipsă de orice argument documentat, Kovacs apelează şi de această dată la circ ieftin în sala de şedinţe a Consiliului Local. Astfel, acesta îl acuză pe Ilie Ciută de populism şi cere consilierilor pe care îi controlează ca să nu ,,pice  în plasa domnului consilier Ciută,,.

,, Nu toţi ne-am născut umili ,, a fost replica consilierului Ciută la acuzele lui Kovacs.

Preşedinte de şedinţă a fost consilierul PSD Sorin Cioltean care a dorit să supună la vot propunerea consilierului Ciută privind alocarea sumei de 1 milion de lei  pentru plata salariilor.

Cel care s-a opus a fost consilierul Oneţ, preşedinte PSD Carei , aflat la al doilea mandat de consilier. Cu toate acestea încă nu a reuşit să se familiarizeze cu Legea 215 a administraţiei publice locale care spune că se supune prima dată la vot propunerea unui consilier şi abia apoi proiectul în forma iniţială.

A fost momentul în care a intervenit vehement consilierul Tempfli Vasile şi a solicitat ca Legea 215 să fie respectată.

Pentru alocarea unui milion de lei din excedentul propus iniţial au votat doar cei doi consilieri liberali iar coaliţia UDMR-PSD-ALDE a votat împotrivă.

Spitalul Municipal din subordinea Consiliului Local Carei a primit astfel undă verde pentru folosirea excedentului de 2,8 milioane de lei după bunul plac.

 

Buletin de Carei

 

comentarii

de pro ciuta la 9 ianuarie 2019 - 23:13

,, Nu toţi ne-am născut umili ,, a fost replica consilierului Ciută la acuzele lui Kovacs.

De acord ! Numai consilierului Ciută s-a nascut umil , umil la nevasta-sa !

de Buletin de Carei la 9 ianuarie 2019 - 23:49

Acesta e singurul argument cu care puteti combate interventiile consilierului Ciută? Deci v/a dovedit și la această ședință. Chiar să nu fiți în stare să scoateți ceva docomente pe masă…..? Sunteți slabi ocsike.

Lasati un comentariu