DACIA NEMURITOARE la numărul 65

• publicat la: 5 ianuarie 2019
DACIA NEMURITOARE la numărul 65

A apărut recent numărul 65 al revistei patriotice Dacia Nemuritoare. Editorialul este semnat de lector univ.dr.Ilie Gherheș și are ca subiect cea de-a 50-a ediție a Festivalului de Datini de iarnă de la Sighetul  Marmației.

Cu siguranță că de-a lungul celor 50 de ediții, incluzând și sincopa din 1989, cel mai nordic municipiu al țării a devenit și cel mai colindat oraș al României; pe străzile și pe scenele lui evoluând, în alai și în spectacole de gală sute și sute de formații, mii și zeci de mii de colindători, în timp.
Acest fenomen de masă a fost susținut și întreținut la nivelul autorităților județene și locale, prin instituțiile acestora și mai ales, prin specialiștii de anvergură națională sau locală.

Colectivul de redacție semnează pe prima pagină un material dedicat zilei de 15 ianuarie 1850, o zi astrală a poporului român….ziua în care s-a născut geniul nemuririi noastre , Mihai Eminescu. ,,Mihail Eminescu a fost, este și va rămâne în memoria acestei lumi ca scriitorul total. A fost un om ale cărui cunoștințe depășeau puterea de cunoaștere a timpului său. În scrisoare I-a, bătrânul dascăl, descris foarte clar în versurile „Uscățiv așa cum este, gârbovit și de nimic,/ Universul fără margini e în degetul cel mic”, este o imagine a depășirii pragului genialității.
Despre acest român absolut, care afirma cu tărie suntem români și punctum, s-a scris foarte mult, inclusiv în sens negativ încercându-se denigrarea și uitarea sa tocmai datorită acestei Lumini Apostolice pe care a revărsat-o în lume. Scrierile lui, studiile lui, fiind valabile inclusiv astăzi.
Doar după ce ai citit o bună parte din opera eminesciană și comparând-o cu alte opere ale altor autori, văzând care au fost înclinațiile geniilor lumii pe direcțiile lor de formare, doar atunci vei fi convins și poți afirma că Mihail Eminescu
a depășit granița genialității, aflându-se permanent sub directa Lumină a Dumnezeirii, a Duhului Sfânt care i-a luminat nu doar mintea ci și sufletul. Iar prin opera sa integrală, proză, traduceri, poezie, jurnalistică, precum și prin atitudinea pe care a avut-o permanent, aceea de a urma doar Calea Adevărului, noi românii, am văzut în el sufletul nostru, cum bine îl prezenta Geo Bogza.
Avem nădejdea că din Împărăția Lui Dumnezeu, Mihail Eminescu se roagă pentru Mântuirea națiunii noastre și a noastră a românilor care nu și-au uitat strămoșii, Țara, Biserica strămoșească și care n-au îndrăgit străinii,,.

Prof. Marin Alexandru CRISTIAN, doctor în istorie, continuă cu episodul X din Relaţiile lui Mihai Viteazul cu vecinii 1596-1598.

Despre Nicolae Milescu Spătarul, un gigant al neamului nostru relatează doctor în filozofie Ilie Gabra.

Despre alte articole interesante și bine documentate veţi putea citi  după procurarea celui de-al 65 -lea număr al revistei Dacia Nemuritoare.   Se poate obţine de la toate chioşcurile de presă sau prin abonament la Poşta Română, număr catalog 19150.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu