De Ziua culturii maghiare se deschid porțile Primăriei Carei. Nu și de Ziua Culturii Naționale

• publicat la: 17 ianuarie 2019
De Ziua culturii maghiare se deschid porțile Primăriei Carei. Nu și de Ziua Culturii Naționale

Cu ocazia Zilei Culturii Maghiare, în Carei vor fi organizate o serie de manifestări culturale dedicate poeților maghiari Ady Endre și Fényi István. În acest an se împlinește un secol de la moartea poetului Ady Endre, respectiv de la nașterea poetului careian Fényi István.

Șirul manifestărilor va debuta în data de 19 ianuarie 2019, de la ora 11.00, în sala festivă a Primăriei Carei. Oamenii de cultură Végh Balázs Béla și Kereskényi Sándor vor susține prezentări legate de creația poetului Ady Endre. Începând cu ora 12.00, autorul Végh Balázs Béla își va prezenta volumul ”101 de poezii despre Carei”, alături de directorul editurii Kriterion, H. Szabó Gyula. Programul va continua cu depuneri de coroane la busturile lui Petőfi Sándor, Kaffka Margit și Ady Endre din centrul Careiului.

Duminică, 20 ianuarie 2019, începând cu ora 10.00, vor avea loc depuneri de coroane la mormântul profesorului și poetului careian Fényi István, situat în cimitirul Mesterrészi. Începând cu ora 11.00, va avea loc dezvelirea unei plăci memoriale pe imobulul în care a locuit poetul careian, urmată de oficierea unei slujbe religioase la Biserica Romano-Catolică Josephus Calasantius. De la ora 12.00, la Primăria Carei va avea loc o masă rotundă pe tema ”Poetul Careiului, Careiul poetului”, urmată de recitări și o expoziție de carte.

Nici până la această dată Primăria Carei nu a onorat promisiunea de a tipări și în limba română cartea lansată la data de 17 noiembrie 2017 unde autoarea Otilia Marchiș avea trecut numele doar sub forma unei porecle batjocoritoare. spre deosebire de ea, Ady Endre nu a fost menționat cu porecla Belzebub ci cu numele său real. O bătaie de joc pe banii   careienilor !

http://www.buletindecarei.ro/2017/11/lansare-de-carte-otilia-marchis-si-ady-endre-exclusiv-in-limba-maghiara-cu-numele-autoarei-inlocuit-de-porecla.html

Celor  care ignoră cu bună știință istoria locală le transmitem că poetul Careiului este și George Marchiș cu ale sale creații apărute la Viena în Revista Aurora Română sau  Dorin Sălăjan sau Dimitrie Sfura. Primul a locuit la Carei și a fost protopop greco-catolic , înmormântat tot la Carei iar ceilalți doi au făcut studiile la Carei la fel ca alți elogiați.  Constant se ignoră de către conducerea orașului personalitățile culturale românești la fel cum au fost ignorate persoanele care au fost delegate a participa la Marea Unire de la Alba Iulia din 1918.

Tratamentul discriminatoriu aplicat de către primar și ai săi colaboratori nu face cinste unui oraș multicultural care abundă de personalități culturale atât maghiare cât și române.

Nu ne furați istoria locală domnule primar Kovacs și nu mai acaparați Primăria Carei adică UAT Carei doar pentru manifestări în limba maghiară! Puneți plăcile OFICIALE cu însemnele naționale pe fațada clădirii Primăriei Carei pentru că aparține de România!

Redați Careiului demnitatea și șansa de a redeveni  oraș multicultural!

Buletin de Carei

 

 

 

comentarii

de pui la 18 ianuarie 2019 - 16:18

Primarul nu este Careian el nu iubeste acest oras.UDMR Carei îl lasă pe el sa facă lucrurile murdare pe care nu a avut curajul sa le faca cu un primar al locului vezi Beko Tomas.UDMR face un calcul inteligent ,daca iese prost se spala pe miini de Kovaci daca iese bine sa fie primit.Au profitat de Kovaci tocmai pentu ca nu e Careian sa-l asmuta împotriva romanilor fiindcă un Careian nu sa-ar fi compromis cu asa ceva. Cine e născut si crescut in Carei nu face asa ceva el are toleranta inascuta si cosmopolitismul asumat.Maghiarii fac ce stiu mai bine sa facă sa conduca populatii majoritare.Nefiind Europeni au invatat mai bine ca orcine sa supraveietuiasca.Păcat de primar care are un fond bun ca au trezit in el ceva care adormise si apoi l-au folosit împotriva Careienilor.

de Poet Carei City la 18 ianuarie 2019 - 23:55

Se deschid portile,pt investitorii straini se inchid portile,sunt aici in zona asta careiana,multe locuri de munca,sa avem totusi un Carei City dezvoltata,cu un peisaj europeana.

de andras la 19 ianuarie 2019 - 12:18

daka pierde primeria jeno ajunge la puskerie pentru kite a fakut

Lasati un comentariu