Iuliu Maniu aniversat la Carei de ASTRA Despărţământul ,,Aurel Coza,,

• publicat la: 8 ianuarie 2019
Iuliu Maniu aniversat la Carei de ASTRA Despărţământul ,,Aurel Coza,,

Iuliu Maniu, fiul lui Ioan şi Clara, s-a născut în comuna Şimlău [ satul Bădăcin], raionul şi regiunea Oradea, la data de 8 ianuarie 1873.

Luptător de seamă în slujba idealului naţional al românilor din Transilvania şi  în acelaşi timp unul dintre oamenii politici care au dominat viaţa politică dintre cele două războaie mondiale, Iuliu Maniu a fost cel care a instaurat la Carei administraţia românească la data de 27 aprilie 1919.

Simpatizanţi şi membrii ai Asociaţiunii ASTRA Despărţământul Aurel Coza Carei au depus astăzi o jerbă de flori la placa de pe faţada liceului care poartă numele marelui patriot Iuliu Maniu. O altă delegaţie din partea ASTRA Carei a participat astăzi la Cluj Napoca la ceremonia de dezvelire a statuii Sfinxului de la Bădăcin.

Numărul de ani care marchează atât naşterea, cât şi trecerea la veşnicie a lui Iuliu Maniu ar fi îndreptăţit la mult mai multă „aducere aminte” şi la o cât mai dreaptă reflecţie şi judecată asupra luminilor şi umbrelor personalităţii sale publice, atât de profund implicată în istoria României din prima jumătate a secolului trecut.

Prestigiul şi autoritatea lui Iuliu Maniu s-au răspândit în toată România, până a devenit, în ochii şi mintea întregii naţiuni, simbolul rezistenţei îndelungate împotriva tiraniei străine şi din ţară.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu