Premiile oferite de ASTRA Carei câştigătorilor Concursului de recitări Mihai Eminescu

• publicat la: 31 ianuarie 2019
Premiile oferite de ASTRA Carei câştigătorilor Concursului de recitări Mihai Eminescu

La 125 de ani de la naşterea profesorului Aurel Coza, fost director al Liceului Vasile Lucaciu din Carei, vede lumina tiparului cartea ,,Aurel Coza- un preşedinte al Despărţământului ASTRA Carei,, având ca autor un nativ careian pe numele său Horia-Gheorghe Mărieş .

Volumul  apare la solicitarea Despărţământului ASTRA Carei şi a fost lansat în data de 15 octombrie 2017 în prezenţa nepoatei sale  Maria Coza venită special de la Bucureşti pentru acest eveniment.

Astriştii veniţi la Carei din toate colţurile ţării dar şi din Republica Moldova şi Serbia cu ocazia Adunării Generale ASTRA au avut ocazia să afle detalii despre bogata activitate a dascălului Aurel Coza desfăşurată pe multiple planuri. Fiecare participant precum şi invitaţii de la evenimentele ASTRA de la Carei au primit cadou câte o carte.

A vorbi despre activităţile  Asociațiunii  Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român ASTRA  Carei  fără a-l pomeni pe  regretatul profesor Aurel Coza e ca şi cum am vorbi despre o orchestră fără viori. Pentru că distinsul dascăl Aurel Coza a fost o personalitate fără de care Despărţământul ASTRA Carei nu ar fi fost împlinit. Nu este deloc întâmplător că un careian get-beget este autorul rândurilor dedicate fostului preşedinte al ASTRA Carei, Aurel Coza care a depus eforturi intense pentru păstrarea nealterată a literaturii şi culturii române pe aceste meleaguri.

Despărţământului ASTRA Aurel Coza Carei a oferit acest volum deosebit de bine documentat şi premianţilor la cea de-a XIII-a ediţie a concursului de recitări Mihai Eminescu. Şase elevi au primit  cartea care îl prezintă pe regretatul Aurel Coza, preşedinte al ASTRA Carei în perioada interbelică. Tocmai pentru a fi informaţi despre personalităţile locale ce şi-au adus din plin contribuţia la dezvoltarea învăţământului şi a culturii.

Joi, 31 ianuarie 2019, a avut loc la Casa de Cultură Carei cea de-a XIII-a ediţie a concursului de recitări Mihai Eminescu.

http://www.buletindecarei.ro/2019/01/concursul-de-recitari-din-lirica-eminesciana.html

Activitatea didactică, organizatorică şi educativă a lui Aurel Coza a fost exemplară. În cadrul ,,ASTRA’’ şi al ,,Societăţii Femeilor Române’’ a desfăşurat, alături de soţia sa, profesoara Augusta Coza Pelle- sora părintelui Ioniţă Pelle- o bogată şi susţinută activitate educativă în satele din împrejurimile Careiului, trezindu-le locuitorilor români conştiinţa naţională şi mândria de a fi român.

Mulţumiri careianului Horia Mărieş pentru munca depusă pe altarul culturii careiene.

http://www.buletindecarei.ro/2017/10/lansare-de-carte-in-cadrul-manifestarilor-adunarii-generale-astra-carei-13-15-octombrie-2017-aurel-coza-un-presedinte-al-despartamantului-astra-carei.html

Daniela Ciută,

preşedinte Despărţământului ASTRA  ,,Aurel Coza,,  Carei

Lasati un comentariu