Primarul ,,nu provocați maghiarii,, sfidează din nou!

• publicat la: 19 ianuarie 2019
Primarul ,,nu provocați maghiarii,,  sfidează din nou!

Bătaie de joc pe bani publici! Kovacs se consultă la Primărie și cu cei care au adus atingere demnității poporului român! Încă o dovadă că Primăria Carei are o politică diferită pentru careieni în funcție de naționalitatea acestora. Mai mult, refuză publicarea Dicționarului biobliografic ,,Tezaur spiritual și cultural careian ,,  ce conține date de 75 de personalități locale  dar tipărește cărți în limba maghiară unde scriitori români sunt batjocoriți pe banul careianului.

Vineri, primarul Kovacs a convocat la Primăria fără plăci oficiale cu însemne naționale doar profesori și reprezentanți ai asociațiilor maghiare în vederea consultărilor privind realizarea unui…compendiu de istorie locală.

Acesta este comunicatul oficial, plin de greșeli de  tot felul deși plătim salarii generoase pentru tot felul de ,,comunicatori,,!

În condițiile în care fiecare intelectual, mai ales cadrele didactice, cunosc limba română, limba oficială a statului național român, de ce se fac întâlniri separate, pe criterii etnice? Se dorește a se ascunde ceva? Discuțiile din limba maghiară sunt diferite de cele în limba română? De ce nu există o  întâlnire cu toți cei menționați? Profesorii de limbă maghiară nu se  pot întâlni  cu cei de limba română în aceeași încăpere?

Până când vă mai bateți joc  de careieni domnule Kovacs? La discuții nu au participat doar cadre didactice de limbă maghiară ci ați avut și alți invitați.

Vă este rușine să îi prezentați cititorilor?  Apare în imagine consiliera Venigh Gabriela, consilier local și șefa comisiei de învățământ-cultură dar și Vegh Balazs de la asociația sătmăreană Pro Magister. De ce nu ați menționat nimic despre prezența lor și despre REALIZĂRILE lor în ce privește desconsiderarea personalităților culturale românești? Dacă vă este rușine  să îi prezentați de ce îi mai invitați?

Asociaţia Culturală Nagykarolyi es Videke (România), reprezentată de Gabriella Venig şi a Asociaţia  Szatmar Kozhasznu Egyesulet au tipărit un aşa numit ghid turistic( de 585 pagini) -intitulat “Traseul legendelor sătmărene” ca urmare a accesării unui proiect transfrontalier “Două ţări, un scop, succes comun” – Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria –România, 2007 – 2013, în ediţie quadrilingă: maghiară , română, engleză şi germană, in valoare de 100.000 de euro. Proiectul a fost implementat de Asociaţia Szatmar Kozhasznu Egyesulet (Ungaria), prin liderul de proiect Valentin Varga, coordonatori  dr. Szórádi Sándor şi Koncz Nóra  şi Asociaţia Culturală “Carei şi împrejurimile”/ Nagykarolyi es Videke (România), reprezentată de Gabriella Venig.

Iată ce putem citi la pagina 163 din volumul Traseul Legendelor Sătmărene: “1919: în 24 aprilie comitatul Sătmarului a fost ocupat de vlahi, pe care locuitorii i-au întreţinut. Au considerat tot comitatul ca o moşie a lor, prefectul şi subprefectul au fost vlahi. Ocupaţia a durat un an.La retragere sa instaurat limba maghiară în administraţie”.

Mai încolo aflăm: “1940: În urma hotărârii de la Viena din 30 august, în 5-6 septembrie, teritoriul ocupat de români a fost eliberat, şi-a recăpătat hotarele de dinainte cu sediul la Satu Mare”.

Numeroși profesori universitari din țară și străinătate au catalogat deja acest volum ca un fals istoric. Pentru serviciile  de denigrare a românilor ați invitat la masa discuțiilor și reprezentantul Asociației Culturale Nagykarolyi es Videke ?

Nu apare în volum nici o legendă românească , niciun  obiectiv românesc  dar în respectivul ghid, imaginile de la sfârşit , cuprinse la capitolul Ilustraţii fotografice, conţin denumirea localităţilor ilustrate ( Petreşti, Căpleni, Carei, Satu Mare,etc.)  doar în limba maghiară, derutând astfel cititorii care nu o cunosc.

http://www.buletindecarei.ro/2013/02/traseul-legendelor-satmareneun-fals-istoric-finantat-cu-bani-europeni.html

Un alt invitat al lui Kovacs este  Vegh Balazs din Satu Mare care a fost responsabil cu editarea și tipărirea volumului în care numele scriitoarei românce Otilia Marchiș a fost înlocuit cu o poreclă batjocoritoare care înseamnă …bețivanca. Aceasta este cartea în discuție și BATJOCURA plătită din banii careienilor la adresa unei renumite scriitoare din Carei.

Lansarea cărții a avut loc numai în limba maghiară, la data de 17 noiembrie 2017. Nicio asociație românească nu a fost invitată. Promisiunea scrisă de a fi tipărită și varianta în limba română până în decembrie 2017 nu a fost nici până acum respectată.

http://www.buletindecarei.ro/2017/11/lansare-de-carte-otilia-marchis-si-ady-endre-exclusiv-in-limba-maghiara-cu-numele-autoarei-inlocuit-de-porecla.html

În ziua următoare, 18 noiembrie 2017, grupul statuar din care făcea parte și Otilia Marchiș a fost dezvelit doar  în prezența steagurilor maghiare , nici măcar unul românesc! Numele Otiliei Marchiș NU  a fost  rostit ci doar porecla sa.

http://www.buletindecarei.ro/2017/11/grup-statuar-ady-endre-otilia-marchis-simbol-al-convietuirii-interetnice-pasnice-din-carei-dezvelit-fara-simboluri-romanesti.html

Sper că nu vă faceți iluzii că am fi uitat de tipărirea HARTA CAREI , pe banii careienilor, cu false informații istorice și cu nemenționarea  tuturor bisericilor românești!

http://www.buletindecarei.ro/2013/09/primaria-carei-accepta-stergerea-monumentului-ostasului-roman-de-pe-harta-orasului.html

De ce refuzați să treceți pe hartă cartierele Mihai Viteazu dacă tot ați accesat proiecte europene cu fonduri nerambursabile pentru aceste cartiere?

http://www.buletindecarei.ro/2017/11/nu-refuzati-istoria-locala.html

.

http://www.buletindecarei.ro/2017/09/falsurile-promovate-de-primaria-carei-sunt-demontate-de-specialistii-muzeului-judetean-satu-mare.html

Nu am uitat nici de Panoul informativ turistic din centrul orașului unde Instituția Prefectului v-a obligat să înlocuiți falsurile istorice cu date reale furnizate de Muzeul Județean. Ați preferat să acoperiți partea cu datele istorice decât să la specificați pe cele reale. Ale cui jocuri le faceți ? De unde atâta aversiune împotriva românilor și a unui climat de bună înțelegere în Carei?

Pentru ce mai plătim atâția consilieri personali și mai puțini personali dacă nu sunt în stare să vă aducă pe calea respectului reciproc la  adresa tuturor careienilor? Aceste chemări separate la discuții ne aduc aminte de anul 2011 , anul recensământului, când directorul de la direcția de învățământ chema recenzorii și separat la ședințe, pe cei vorbitori de limbă maghiară la sediul formațiunii pe care o conduce primarul.

Câți dintre cei chemați la consultări au scris până la această dată măcar 2 rânduri despre istoria și personalitățile locale?  Doriți  de fapt invitați supuși care să aprobe ceea ce preconizați a tipări pe banii careienilor sau  puteți începe să aveți tărie de caracter și a colabora la realizarea unui compendiu cu date reale, documentate?

Buletin de Carei

 

http://www.buletindecarei.ro/2017/11/primarul-kovacs-pentru-mediafaxnu-au-fost-steaguri-romanesti-nici-nu-stiu-daca-trebuiau-ce-steaguri-sa-fi-fost-la-doua-statui-nu-erau-sefi-de-stat.html

http://www.buletindecarei.ro/2017/11/parlamentari-din-parlamentul-romaniei-nu-au-vorbit-limba-romana-la-un-eveniment-de-la-carei.html

http://www.buletindecarei.ro/2017/11/cercetasii-si-mizerabila-referire-la-scriitoarea-romanca-otilia-marchis.html

http://www.buletindecarei.ro/2017/11/e-o-provocare-sa-cerem-respect-pana-cand.html

http://www.buletindecarei.ro/2017/11/cine-conduce-de-fapt-orasul-municipiu-carei-cine-a-organizat-manifestarea-de-sambata-18-noiembrie-varianta-in-limba-maghiara.html

 

comentarii

de pro ciuta la 20 ianuarie 2019 - 20:27

Nu-ti dai seama Daniela draga , ca esti INUTILA , impreuna cu prietenul tau(nemernicul!!!!!) dan tanasa , in aceasta zona ?
Afla ca DA !!!

de pui la 20 ianuarie 2019 - 20:42

La recensamintul din 2011 am ajutat si eu pe o cunostinta iar toti sfabii ,slovacii,ruteni,romii pina si evreii atit cit au mai rămas s-au declaret maghiari.Practic toate etniile din Carei au fost „indrumate” sa se declare maghiari.

de Buletin de Carei la 21 ianuarie 2019 - 08:39

Multumim Dan Tanasa si pe aceasta cale pentru pastrarea caracterului oficial al limbii române. Postacii rău intenţionaţi dau doar dimensiunea victoriei.

de Poet Carei City la 21 ianuarie 2019 - 14:57

Nu provocati maghiarii,sa trecem pe calea dreptatii,avem nevoie de aceste intalnire(cu profesorii),nu avem nevoie de intalnire(cu investitorii straine),ce nedreptate rusinoase,ca nu a fost deschise portile pt investitori straine,numai pt.LIDLuLE,sa traim totusi cu bucurie,ca o sa ducem oraselul asta in zona europeana.

Raspunsuri

Lasati un comentariu