20 de limbi minoritare devin limbi oficiale în instanțele din România cu sprijinul coaliției aflate la guvernare

• publicat la: 6 februarie 2019
20 de limbi minoritare devin limbi oficiale în instanțele din România cu sprijinul coaliției aflate la guvernare

Parlamentari ai UDMR printre care și cei sătmăreni au inițiat un proiect de lege potrivit căruia cetăţenii români aparţinând minorităţilor naţionale au dreptul să se exprime în limba maternă în faţa instanţelor de judecată, transmite Agerpres.

Conform proiectului, cetăţenii străini şi apatrizii care nu înţeleg sau nu vorbesc limba română au dreptul de a lua cunoştinţă de toate actele şi lucrările dosarului, de a vorbi în instanţă şi de a pune concluzii prin traducător autorizat, dacă legea nu prevede altfel.

Un alt articol din proiectul pentru modificarea şi completarea Legii 134/2010 privind Codul de procedură civilă stipulează că, atunci când una dintre părţi sau dintre persoanele care urmează să fie ascultate nu cunoaşte limba română, instanţa va folosi un traducător autorizat. Dacă părţile sunt de acord, judecătorul sau grefierul poate face oficiul de traducător.

Onorariul traducătorului autorizat, în toate situaţiile prezentate, se suportă din fondurile Ministerului Justiţiei, conform proiectului.

Statul român cheltuie bani care ar putea fi folosiți pentru îmbunătățirea stării drumurilor sau a condițiilor din spitale în loc să utilizeze în instituțiile sale limba  oficială a țării. Or fi atât de disperați unii parlamentari după scaunul din Casa Poporului încât cedează intereselor unui grup ce deține câteva procente ? Puțină demnitate domnilor .

 

Lasati un comentariu