Comemorare Gheorghe Pteancu. Decorat cu Steaua României în rang de cavaler, cetăţean de onoare al oraşului Carei

• publicat la: 9 februarie 2019
Comemorare Gheorghe Pteancu. Decorat cu Steaua României în rang de cavaler, cetăţean de onoare al oraşului Carei

Despărţământul ASTRA  ..Aurel Coza,, Carei  comemorează astăzi  una dintre cele mai de seamă personalităţi ale  oraşului nostru, dascălul George Pteancu.  Cetăţean de Onoare al oraşului Carei, decorat cu Steaua României în rang de cavaler, membru pe viață al ASTRA, deţinător al titlului de Membru Onorar al învăţământului primar, cea mai înaltă distincţie care se putea acorda unui învăţător în perioada interbelică, George Pteancu rămâne în istoria Careiului ca una din cele mai reprezentative figuri de dascăl.

Astăzi,  9 februarie 2019, se  împlinesc   80 de ani de la trecerea la cele veşnice a strălucitului dascăl George Pteancu.  S-a născut la 29 august 1855 la Vezendiu într-o familie de ţărani, Ana și George Pteancu. Elev studios, se face remarcat încă din şcoala primară pe care a urmat-o în satul de baştină. Liceul l-a urmat la Piarişti, în Carei, iar Şcoala Normală a absolvit-o la Oradea.

Misiunea de dascăl o începe la Borleşti în 1876, unde reuşeşte înființarea unei  corale bărbătești,  una dintre primele formaţii corale din ţinutul Sătmarului. După numai doi ani este adus la Pomi, unde va avea rezultate profesionale strălucite. În acest sens, parohul Alexandru Brâncoveanu a afirmat în 1927 că din mâna lui George Pteancu au ieşit  peste 500 de intelectuali, oameni de bază în societatea interbelică românească.Toată această activitate intensă în folosul educării românilor nu a rămas neobservată. Astfel, Prefectul Comitatului Sătmar de la acea vreme a pedepsit acțiunile românești ce se derulau în Pomi și l-a destituit pe notarul Gavril Barbul iar pe învățătorul Pteancu l-a silit să-și dea demisia.

La 12 septembrie 1887 părăsește satul Pomi cu impresionantele cuvinte….,, românii m-au născut, servesc neamul din care m-am născut,,.  Începe apoi un alt an școlar la Liceul Piarist din Carei.

La numărul de elevi pe care îi avea de învăţat, celelalte confesiuni aveau 4 învăţători. Îi crescuse faima de dascăl într-atât încât a atras la Carei copii din împrejurimi şi din comune mai îndepărtate, precum şi membrii altor confesiuni.

George Pteancu a fost unul dintre cei mai activi membri ai Reuniunii învăţătorilor din Sătmar, făcând parte dintre cei care au pus bazele acesteia alături de George Marchiş( tatăl Otiliei Marchiș), primul preşedinte al Reuniunii, Ioane Marcu, Ştefan Bilţiu, Vasile Lucaciu, Elie Pop şi Atanasie Coteţ.

Peste ani, George Pteancu va ajunge preşedinte de onoare al prestigioasei asociaţii. Activitatea culturală pe care a desfăşurat-o în cadrul ASTRA  i-a fost încununată cu primirea titlului de membru fondator.

În 25 iunie 1906 s-a numărat printre membrii fondatori ai Băncii Arina din Sanislău. A luat atitudine împotriva samavolnicelor afilieri ale unor parohii românești din zonă la episcopia de Hajdudorog. La repartizarea delegaților pentru organizarea rezistenței naționale în parohiile amenințate, dascălului Pteancu i s-a dat în grijă satul  Resighea.

Persecuţiile pe care le-a atras din partea autorităţilor austro-ungare datorită muncii asidue pe tărâmul educaţiei şi culturii, au fost recompensate după Marea Unire când meritele i-au fost recunoscute la nivel naţional.

Astfel că în 1923 a fost decorat cu Steaua României în rang de cavaler. A devenit apoi cetăţean de onoare al oraşului Carei. La 11 septembrie 1927 i se organizează solemnităţi grandioase cu prilejul împlinirii a 50 de ani de dăruire în slujba Şcolii româneşti, ieşind la pensie. Evenimentul a adunat la Carei toată floarea dăscălimii din împrejurimi alături de invitaţi de seamă din ţară printre care se număra însuşi Nicolae Iorga. Ministerul Instrucţiunii  l-a numit pe George Pteancu, membru onorar al învăţământului primar, cea mai înaltă distincţie care se putea acorda unui învăţător.

Tot cu această ocazie, Consiliul Local Carei a înfiinţat un fond de 50.000 lei, ce purta numele sărbătoritului, pentru ajutorarea orfanilor şi văduvelor de învăţători. Foştii săi elevi mai înfiinţează un fond de aceeaşi valoare, adunat din propriile buzunare, în semn de recunoştinţă pentru dascălul lor.  Editura Socec foloseşte prilejul pentru a înfiinţa la Carei o bibliotecă ce a purtat numele lui George Pteancu fapt ce nu se vrea cunoscut.

La 160 de ani de la nasterea sa, ASTRA Carei a organizat un simpozion cu participare academică.

Detalii AICI

.

Pios omagiu și veșnică recunoștință pentru toată munca depusă de neobositul dascăl Gheorghe Pteancu în folosul neamului său. Supuși acelorași presiuni din partea unei administrații neiubitoare de neam românesc , membrii Despărțământului ASTRA ,,aurel Coza,,  continuă activitățile pentru păstrarea  culturii și cuvântului românesc pe aceste meleaguri.

Toate informațiile despre dascălul Pteancu au fost culese din lucrarea  ,,Oameni și locuri din Sătmar,, vol.II, autor Viorel Câmpean, lucrare apărută la editura Citadela în anul 2010.

Daniela Ciută

comentarii

de Andrei la 9 februarie 2019 - 13:02

Cinste si respect! Marile personalitati romanesti sunt ascunse cu atentie de primaria Carei.Un dascal cum putini mai sunt astazi din pacate.

Lasati un comentariu