Lansare de carte semnată Otilia Marchiș în prezența angajaților din Primăria Carei. Dezinformările de pe pagina Primăriei

• publicat la: 8 martie 2019
Lansare de carte semnată Otilia Marchiș în prezența angajaților din Primăria Carei. Dezinformările de pe pagina Primăriei

Conducerea Primăriei Carei mai dă o palmă bunei conviețuiri de pe plan local dintre români și maghiari. Nu numai că lansarea unei cărți românești a avut loc într-o sală cu simbolistică maghiară din perioada de ocupație a imperiului austro-ungar  ci ni s-a băgat pe gât și o carte cu poezii despre Carei doar în limba maghiară! Iar consemnarea de pe pagina primăriei este  o bătaie de joc la adresa realității!

Activitatea din Primăria Carei a fost afectată  timp de o oră azi, 8 martie 2019  între ora 10 si 11,00 pentru lansarea  Cărții suferințelor scrisă de careianca Otilia Marchiș. După cum spunea și Bogdan Georgescu, directorul Directiei de Cultură din cadrul Primăriei Carei….,,este o premieră să lansăm o carte în fața colegilor,,.  De la portar la secretar, șefi de departamente , personal angajat, toți au fost aduși în sala festivă.

Lansarea cărții în limba română a renumitei noastre careience vine la 1 an și jumătate după lansarea variantei în limba maghiară când numele autoarei a fost înlocuit cu porecla sa batjocoritoare.

Locul ales pentru lansare a fost  sala cu simbolistică maghiară din perioada ocupației austro-ungare  atunci când   românii aveau statut de națiune tolerată deși erau majoritari în Transilvania. O nouă modalitate de umilire la adresa românilor servită  de primarul ,,nu provocați maghiarii,,.

De fapt și ținuta acestuia reflectă respectul acordat unei manifestări ce se dorea a fi românească . Diferența față de ținuta vestimentară adoptată la manifestările maghiare este mai mult decât elocventă. La fel cu ora aleasă pentru lansare.

…ținuta de la lansarea broșurii despre clădirea Primăriei față de ținuta de astăzi de la lansarea cărții semnate de Otilia Marchiș

Anunțul referitor la lansarea de carte a fost făcut după ziua de luni astfel că nicio biserică românească din oraș nu a avut posibilitatea de a aduce la cunoștința credincioșilor români despre evenimentul românesc din data de 8 martie 2019.

În sala doar cu simbolistică maghiară a fost prezent vicarul foraneu, protopop Radu Filip și câțiva membrii ai ASTRA Despărțământul Aurel Coza Carei.

Cuvântul de deschidere a aparținut primarului Kovacs … ,,îmi revine misiunea să vă salut și…de câte ori vorbesc , discut  despre femei mă gândesc la mame, la bunice, la nepoate dar eu am nepoți doar, …,,

A făcut apoi referire la proiectul amplasării grupului statuar Otilia Marchiș Ady Endre,  cu accent și ipocrizie din belșug în ce privește prietenia dintre intelectualii români și cei maghiari din perioada imperiului austro-ungar. Iar locul ales pentru lansare a fost o sală cu simbolistică din perioada în care românii nu aveau niciun drept, nici măcar dreptul la învățământ în limba română! Fără nici o referire la fratele Otiliei Marchiș, Romulus Marchiș, vicar greco-catolic în Carei, președinte al Consiliului Național Român, președinte al delegației care a participat la Alba Iulia la Marea Unire, arestat …atenție, în data de 20 februarie 1919 la Carei pentru lupta dusă pentru drepturile românilor!

Referirile primarului Kovacs la istoria locală și la prea puțina cunoaștere a acesteia  a lăsat un gust amar celor care știm de ce manieră procedează și cum sunt promovate cu predilecție personalitățile maghiare. Până și această lansare de carte într-un total anonimat  vorbește despre adevăratele intenții ale unui primar care nu reușește să trateze în mod egal românii și maghiarii care locuiesc în Carei.

În mod cu totul și cu totul ciudat cele 2 angajate de la compartimentul de comunicare au fost în sală la lansarea de carte dar ceea ce apare consemnat pe pagina primăriei  este o distorsionare în sensul dorit de Primărie și nu reprezintă realitatea.

Kovacs a făcut referire la faptul că Otilia Marchis ,, pe nedrept a fost uitată,, deci se pare că rostirile primarului nu sunt pe înțelesul angajaților săi. Niciunul dintre consilierii săi personali nu a fost prezent la lansare doar fostul său consilier care după ce a cărat scaune în sala festivă a înregistrat audio-video derularea lansării.

,,Protopopul romano-catolic Radu Filip a prezentat istoria familiei Marchiş, respectiv rolul acesteia în istoria românilor,,  apare scris pe pagina Primăriei Carei.

Bătaie de joc sau incompetență din partea celor care au redactat materialul?! Copy-paste și pe blogul consilierului primarului Kovacs…

Protopopul Radu Filip este  preot greco-catolic român și nicidecum romano-catolic! Vicarul foraneu Radu Filip NU A VORBIT despre istoria familiei Marchiș ci despre conceptul de libertate!

Pentru angajații lui Kovacs plătiți din banii noștri conceptul de libertate înseamnă istorie?! Era așa de greu de ascultat înregistrarea  făcută de Megyeri Tamas fostul consilier al primarului? Părintele protopop Radu Filip a făcut o excelentă expunere despre ceea ce reprezintă conceptul de libertate pentru femei, de libertate a religiei, a credinței, a dreptului la exprimare a fiecăruia potrivit voinței tale,  despre barierele și limitele impuse de societate precizând de la bun început că alocuțiunea sa nu este culeasă de pe internet.

A vorbit despre ce înseamnă a fi etic, despre diferența dintre morală  și etică.

,,Când vorbim despre Otilia Marchiș vorbim despre libertatea de exprimare, despre barierele impuse de lumea în care trăim . Spunea dl primar că Otilia Marchiș a fost condamnată de regimul hortyst pentru că era comunistă …de fapt Otilia Marchiș nu s-a bucurat de libertatea de care avea nevoie ca artist. Era o fire rebelă, avea alte aspirații decât cele ale majorității, având și un caracter puternic….,,

Protopopul Radu Filip a îndemnat la a gândi și acționa ,,AȘA CUM VĂ DICTEAZĂ CONȘTIINȚA! Să nu lăsați ca pașii să vă fie călăuziți de altcineva . Prin acțiunile nostre potrivit conștiinței ne putem elibera. Am fost criticat de unii pentru că am participat la acea dezvelire de grup statuar doar în prezența steagurilor maghiare nu și a celui românesc. Eu am ripostat în felul meu…în următoarea săptămână am ridicat un catarg cu tricolor în curtea parohiei unde slujesc, biserica Sf.Apostol Andrei ,,.

Date biografice despre Otilia Marchiș a citit Bogdan Gerogescu iar bibliotecara  Nicoleta Latiș a dat citire la Prefața pe care o semnează la cartea lansată.

Otilia Marchiș a fost fiica protopopului Geoge Marchiș, poet și profesor (1836 – 1884),  strălucit reprezentant al culturii sătmărene. Acesta a fost  scos din învăţământ în urma gestului de bucurie şi solidaritate cu Unirea Principatelor din 24 ianuarie 1859, când va expedia o scrisoare ce cuprindea poezia “Un glas peste Carpaţi” pentru a transmite confraţilor din România proaspăt unită adevărata stare a românilor din părţile acestea de țară. Interceptată de autorităţile maghiare, poezia va sta la baza scoaterii sale oarecum disciplinare din rândul cadrelor didactice ale liceului din Beiuş unde a activat o perioadă de timp.  În acestă familie de români a crescut Otilia Marchiș.

Balada “Ciobanul si Năluca”  a lui George Marchiş, apărută în „Aurora română” în anul 1858,la Viena nu a fost găsită potrivită de organizatorul Primăria Carei pentru a fi recitată cu ocazia acestei lansări!

Rușine celor care încearcă să ascundă adevăratele valori ale culturii românești din Carei!

Momentul artistic a fost asigurat de Mălina Latiș și de Csizmar Bernadette.

La final, primarul  ,,nu provocati maghiarii,,   nu s-a abținut de a face o prezentare în limba maghiară a unui volum de poezii EXCLUSIV in limba maghiară desi se spune că sunt despre Carei, volum neanunțat a fi lansat.

,,Dar dacă cineva va putea traduce vom face și în limba română,,  a spus la final primarul Kovacs.

Editura este Kriterion iar cel care s-a îngrijit de editare și selectare este cel care a lansat cartea Otiliei Marchiș în limba maghiară în data de 17 noiembrie 2017 cu numele autoarei înlocuit de o poreclă batjocoritoare.

Kovacs Eugen a repetat în limba maghiară bancul cu secuiul spus de Emil Boc la congresul UDMR de la Cluj Napoca adaptat însă la ziua Femeii și nu la dragostea pentru prieteni.

Cei prezenți au primit un exemplar  din cartea Otiliei Marchiş în limba română, respectiv un exemplar din volumul în limba maghiară intitulat „101 vers Nagykárolyról” (101 poezii despre Carei).

Tipărirea volumului Cartea suferințelor, de Otilia Marchiș Boloni, a fost finanțată de Consiliul Local Carei. Nu s-a suflat niciun cuvânt despre cine a finanțat editarea cărții DOAR în limba maghiară cu cele 101 poezii despre Carei.

Referirile insistente la adresa bunei conviețuiri dintre intelectualii români și cei maghiari au fost din nou demascate de trista realitate.  Primarul președinte al UDMR Carei vrea cu orice preț o relație de subordonare din partea românilor și nicidecum una de colaborare demnă!

Cei care au dorit să urce la Sala Festivă a Primăriei Carei  au fost nevoiți să ocolească mașina cu care circulă Kovacs Eugen, mașină cumpărată din banii Fundației pentru promovareas turismului local Carei, de parcă nu ar fi o parcare în apropiere.

comentarii

de Erno la 8 martie 2019 - 21:25

Acuma romano catoloc greco catolic, tot la papa se roaga, ce ai doamna, nu tot la roma te tragi si tu?

de Anca la 8 martie 2019 - 22:21

Romano catolicii din Carei sunt maghiari iar greco catolicii români au Pastele deoadata cu ortodocsii pentru ca sunt tot români! Atâta lucru nu știți? Vreți să maghiarizați și preoții greco-catolici români?

de silviu la 8 martie 2019 - 23:08

da primaria nu stie ca protopopul Filip e român și nu romano catolic?

de pentru Erno la 9 martie 2019 - 12:46

daca este tot una romancatolic si grecocatolic de ce nu treci la grecocatolic? de ce mai exista romanocatolic daca tot este una cu grecocatolic?

de pui la 14 martie 2019 - 22:09

Romano catolicii sunt svabii colonizati in 1711.Daca la inceput slujeau in germana dupa maghiarizare au devenit germani care se dau uguri si la recensamint.Ungurii sunt reformati si atit.

Lasati un comentariu