Pelaghia Roşu – eroina pașoptistă din oastea lui Avram Iancu

• publicat la: 12 martie 2019
Pelaghia Roşu – eroina pașoptistă din oastea lui Avram Iancu

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Roșu, nu sunt predate in scoala românească? Oare aceste evenimente nu fac si ele parte din filele de istorie ale României? De ce o Ioana D’Arc, Indira Gandhi, Eleanor Roosevelt sau Amelia Earhart pot inspira o lume întreagă, dar doamnele care au scris istorie pe meleaguri mioritice nu pot fi un model spre care să tindem?

Pelaghia Rosu, pe numele sau de fată Dufle, eroina Ardealului, s-a născut la 1800 in satul Marisel, judetul Cluj. Taranca romanca a iubit cartea, iar parintii sai nu au fost impotriva ca unicul copil sa fie scolit la cele mai bune scoli. Cartea sa de căpătâi a fost întotdeauna cea cu filele scrise in dulcele grai românesc.

Ioan Rosu ii devine sot si au impreuna un baiat, Andrei Rosu, cel care avea sa fie om de nadejde in Revolutia de la 1848-1849 din Transilvania, condusa de Avram Iancu. Insa, viteazul ofiter va avea un ajutor de nadejde in mama sa, Pelaghia Rosu, cu care va conduce lancierii romani in lupta de la Marisel impotriva trupelor ungare.

”(…) sosind la pozitiile menite pentru dânsa, Pelaghia Rosu suflă în bucium, femeile călărete se iviră din toate lăturile, inălțară un strigăt mare si se puseră în miscare”spune Avram Iancu în raportul său către Franz Josef.

Potrivit istoricilor, Pelaghia, aceasta dîrză ardeleanca a condus femeile satului în luptă. In inferioritate numerica in fata dusmanului, fii, sotii, tatii au primit ajutor de la mamele, fiicele si sotiile lor. Atacul călare, imprevizibil a reusit să pună pe fugă inamicul, si astfel, femeile din Mărisel să scrie istorie.

Fapta brava, din timpul Revolutiei pasoptiste, a Pelaghiei Rosu nu a trecut neobservata. Guvernatorul de la acea vreme al Transilvaniei, generalul Wolgemuth o recompenseaza cu 100 de florini.

,,Pe temeiul preainaltei omputerniciri dela 21 August 1850, ordonez, sa se dee Pelagiei Rosu, mama lui Andreiu Rosu din Marisel, decorat cu crucea de aur pentru merite, suma de o suta florini, drept premiu pentru demonstratia savarsita cu istetime in contra insurgentilor, pentru eliberarea satului ei, punandu-se in fruntea unei cete de femei.”

Un bust al său  se află și în satul Marna Nouă de lângă Carei.

sursa momenteistorice.ro

foto. cunoastelumea.ro

comentarii

de Ene Constanta la 13 martie 2019 - 17:27

FFF Interesant ! si ar trebui ca in cartile noastre de istorie sa se vorbeasca despre aceste lucruri !

Lasati un comentariu