Statul vrea să intervină, fără acordul proprietarilor, pentru conservarea vestigiilor

• publicat la: 30 martie 2019
Statul vrea să intervină, fără acordul proprietarilor, pentru conservarea vestigiilor

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Daniel Breaz, a anunţat, sâmbătă, la Alba Iulia, că se lucrează la elaborarea unui act normativ prin care statul român să poată interveni, fără acordul proprietarilor, acolo unde este cazul, pentru a nu se pierde anumite vestigii.

„Lucrăm acum la un act normativ prin care statul român să poată interveni, acolo unde se consideră, indiferent de dreptul de proprietate al clădirii respective, al cetăţii, al sitului, fără acordul proprietarilor, pentru a nu pierde anumite vestigii, pentru a nu pierde anumite obiective, unele turistice, altele istorice”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Daniel Breaz.

….

Daniel Breaz a precizat că în dosarul Batthyaneum, va solicita urgentarea judecării recursului la instanţa supremă.

„Termenul e în noiembrie 2021. Batthyaneum nu poate aştepta până atunci”, a susţinut ministrul Culturii.

Biblioteca Batthyaneum, care funcţionează din secolul al XVIII-lea în fosta biserică trinitariană din Alba Iulia şi unde se află cea mai valoroasă colecţie de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României, nu poate fi deocamdată restaurată, ea făcând obiectul unui litigiu în justiţie. Aici se află şi cel mai vechi manuscris de acest gen, Codex Aureus, realizat între 805 şi 810, cunoscut şi sub numele de Evangheliarul de la Lorch. Prima jumătate a Codex-ului a ajuns la Alba Iulia în 1786, iar cea de-a doua se află la Biblioteca Vaticanului. Coperţile originale se găsesc la muzee din Londra şi Roma.

sursa economica.net

Lasati un comentariu