2 Aprilie 2019. Ziua Internațională a Conştientizării Autismului

• publicat la: 2 aprilie 2019
2 Aprilie 2019. Ziua Internațională a Conştientizării Autismului

În data de 2 aprilie se celebrează Ziua Internațională a Conştientizării Autismului.

Tema propusă pentru anul 2019 este: Înțelegerea și conștientizarea autismului, iar sloganul: „Să înțelegem autismul! Șanse egale și participare activă!”

Scopul este informarea și conștientizarea profesioniștilor din sănătate și educație despre problematica autismului și metodele de management al pacienților cu autism, și totodată și a părinților în general, părinților și aparținătorilor pacienților cu autism asupra posibilităților de diagnosticare, tratament și cu privire la realizarea deplină a drepturilor persoanelor cu autism. Sistemul sanitar, împreună cu personalul din educație și psihologii trebuie să se reunească în spirit de solidaritate pentru a conștientiza opinia publică în legătură cu autismul.

Autismul este o tulburare de dezvoltare neuropsihiatrică, cu diverse manifestări (de ex. acțiuni repetitive, monomane, comunicare limitată, interese foarte restrânse, deficiențe ale dezvoltării vieții emoționale). 1 din 160 de copii și aproximativ 1% din populația lumii au o tulburare de spectru autist (prescurtat ASD sau TSA). În România 3159 copii sunt diagnosticați cu ASD. Această tulburare este de 4 ori mai frecventă la băieți decât la fete. ASD începe în copilărie și tinde să persiste în adolescență și la maturitate. Unii oameni cu ASD pot trăi independent, alții au dizabilități severe și au nevoie de îngrijire și sprijin de-a lungul vieții.

Trebuie să subliniem importanța intervenției timpurii și a îmbunătățirlilor în planul comunicării și limbajului, al socializării, al comportamentelor. Persoanele cu autism au nevoie de mai multă susținere, de apartenența la un grup, de educație. Este necesară ajutarea copiilor cu autism și cu alte tulburări de dezvoltare să-și descopere și să-și utilizeze potențialul la cel mai înalt nivel, oferindu-le programe de intervenție terapeutică personalizate. Medicii de familie pot realiza screening-ul (depistarea activă) pentru copiii cu vârsta între 1-3 ani, și, bineînțeles, medicul, pedagogul, psihologul și părinții pot lucra în echipă pentru a ajuta copilul cu autism.

Printre factorii de risc pentru ca o persoană să dezvolte autism sunt: factori genetici de predispoziție, anumite medicamente administrate în timpul sarcinii (de ex. acidul valproic și talidomida au fost corelate cu un risc mai crescut), părinți mai în vârstă.

Semnele și simptomele autismului: lipsa interesului pentru obiecte, evitarea contactului vizual, dificultăți în înțelegerea sentimentelor altor persoane sau în exprimarea propriilor sentimente, preferința pentru izolare, repetarea cuvintelor sau expresiilor auzite, dificultăți în exprimarea nevoilor, repetarea unor mișcări tipice, dificultăți de adaptare la schimbări legate de rutina zilnică, pierderea achizițiilor dobândite. Alte simptome ar putea fi: hiperactivitate, impulsivitate, atenție limitată, agresivitate, accese de furie, obiceiuri neobișnuite legate de alimentație și somn, reacții emoționale anormale, absența fricii sau dimpotrivă, exagerarea acesteia.

Pentru persoana cu autism se recomandă terapii specializate care vizează ajutarea dezvoltării lui: logopedie, terapie comportamentală, terapie ocupațională, fiziokinetoterapie, terapie nutrițională, terapie de integrare senzorială, terapie specializată pe sistemul de comunicare prin pictograme etc.

Recomandările pentru promovarea realizării depline a drepturilor persoanelor cu autism:

– îmbunătățirea accesului la diagnosticul precoce și la diagnostic pentru adulți

– promovarea pregătirii profesionale și a programelor destinate părinților

– creșterea accesibilității, incluzivității și flexibilității sistemului educațional

– îmbunătățirea accesului la locuri de muncă

– promovarea unei abordări centrate pe persoană și suport pe tot parcursul vieții în comunitate

– asigurarea accesului la servicii de sănătate de  calitate pe o bază egală cu alții

– răspuns la o varietate de nevoi și viața comunității deschisă pentru toți

– asigurarea de spații publice și transport accesibile

– asigurarea dreptului la vot.

Lasati un comentariu