CUVÂNT LA PRAZNICUL ÎNVIERII DOMNULUI

• publicat la: 26 aprilie 2019
CUVÂNT LA PRAZNICUL ÎNVIERII DOMNULUI

Cu multă bucurie în suflet și lumină Sfântă prăznuim din nou Învierea lui Hristos, minune pe care nu o putem părunde cu mintea noastră decât dacă urmăm îndemnul din slujba Învierii: „să ne curățim simțirile și să-L vedem pe Hristos strălucind cu neapropiata lumină a Învierii”(Slujba Învierii).

A ne curăți simțirile înseamnă a avea credință puternică și dreaptă, rugăciune neîncetată și curată și viață trăită în smerenie.

Toate acest trăiri sufletești le-am îngrijit, cultivat și sporit în inima și ființa noastră pe pacursul perioadei Sfântului și Marelui Post al Paștilor, înmulțind lumina și alungând întunericul din viața, familia și comunitatea noastră creștină.

Învierea Domnului este, prin excelență, Sărbătoarea Luminii, a Luminii Preasfintei Treimi, a luminii necreate, neapuse și neapropiate, adusă în lume de Hristos Fiul lui Dumnezeu.

Deseori auzim în jurul nostru și repetăm și noi, că lumea s-a stricat, răul stăpânește, societatea noastră a devenit o junglă. Susținem chiar că pentru toate relele care se întâmplă în noi și în jurul nostru de vină este societatea noastră rea. Uităm însă că societatea este formată din noi – oamenii. Și dacă societatea este rea, răspunzătorii principali suntem noi, care prin faptă și cuvânt proiectăm răul ca model de viață.

Iar dacă societatea noastră proiectează răul, există și altă societate, Biserica lui Hristos, care proiectează altceva: Sfântul. Nu e întâmplător că zilnic Biserica noastră prăznuiește unul sau mai mulți sfinți, chemându-ne să ne apropiem de ei, să-i cunoaștem și mai ales să imităm viața lor sfântă.

Adevărul că Hristos a înviat este eliberator și mântuitor, de aceea creștinii îl mărturisesc de 2000 de ani, când se salută cu „Hristos a Înviat!” și răspund „Adevărat a Înviat!”.

De la Învierea lui Hristos încoace, calea spre Rai este luminată, iar omenirea are libertatea de a alege lumina sau întunericul, pe Hristos sau pe potrivnicul Său.

În aceste zile pline de Lumina Învierii Domnului vă dorim tuturor Sărbători Pline de Pace Sfântă, Bucurii alese, rugând pe Hristos cel Înviat să vă dăruiască bucuria de a avea parte de Lumina și Pacea din Împărăția Sa cea Cerească.

 

Hristos a Înviat!

Pr. Valer Pop

Lasati un comentariu