De unde atâta ură și înverșunare împotriva istoriei românilor careieni?

• publicat la: 26 aprilie 2019
De unde atâta ură și înverșunare împotriva istoriei românilor careieni?

Nici în Săptămâna Patimilor ce precede Învierea Domnului românii nu sunt respectați. Memoria strămoșilor noștri nu este respectată! Ceea ce e permis altor naționalități  nu este permis românilor… la 100 de ani de la Marea Unire.

O simplă privire galeșă aruncată unei femei de către un poet maghiar este motiv  de a se amplasa placă în Carei pe clădirea de unde se schimbau ocheade.

Pentru românii care au avut curajul de a face parte din delegația ce a participat la înfăptuirea Marii Uniri la Alba Iulia în data de 1 Decembrie 1918 NU ESTE permisă amplasarea unei plăci comemorative pe clădirea unde a avut loc adunarea de alegere a delegaților.

În această clădire a avut loc în noiembrie 1918 adunarea la care s-au ales delegații careieni ce au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri…

Aceasta este placa cu numele românilor din Carei, placă realizată în cadrul unui proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

De unde și de ce atâta ură la adresa românilor din Carei din partea unei administrații UDMR? O simplă placă pe care apar numele delegaților români din Carei  nu este aprobată de primar a fi amplasată pe clădirea Primăriei Carei, clădirea în care au avut loc în noiembrie 1918 adunările de alegere a delegaților.

Un moment istoric este refuzat românilor din Carei ca aducere aminte generațiilor viitoare.  Ură? Dispreț? Sfidare? Ce sentimente pentru români poate  avea primarul care nu permite nici placa cu numele românilor și nici plăcile oficiale cu însemnele naționale? Noi careienii careieni am fost obișnuiți să trăim în bună pace unii cu alții indiferent de naționalitate  dar de când avem doar administrație UDMR românii sunt tratați ca cetățeni de rang 2. Discriminarea a devenit politica administrației UDMR ce conduce dictatorial Careiul.

Românii din Carei nu au niciun reprezentant în administrația locală din anul 2008. Primar, viceprimar, administrator public, director economic, consilieri personali…toți sunt maghiari. Românii nu au niciun reprezentant în conducerea orașului. Acum simțim de ce nu s-a dorit ca niciun român să nu facă parte din conducerea orașului.

Au ajuns până acolo încât să fim umiliți până și în preajma sărbătorilor noastre. Mizerabila manifestare pusă în scenă cu ajutorul prietenului primarului Kovacs care împărțea Careiul în perimetre etnice când a venit vorba de amplasat monumente a fost o palmă dată și istoriei locale a românilor dar și bunei conviețuiri.

Ați fost satisfăcut domnule primar după ce ați refuzat ca placa cu numele românilor să nu fie amplasată pe clădirea unde a avut loc adunarea de alegere a delegaților? V-a crescut stima de sine sau trebuia să raportați mai departe misiunea îndeplinită de desconsiderare a românilor și a istoriei lor? Ține loc  de hrană această bătaie de joc la adresa românilor care își iubesc neamul și țara?

În toate țările cu apă caldă și o igienizare decentă, inclusiv ideologică și culturală, plăcuțele de acest gen se pun pe clădirile unde a avut loc evenimentul istoric, tocmai pentru a evoca faptul că acea clădire este un monument în sine, de a-i spori importanța și valoarea istorică, culturală, prestigiul local.

Ori la Carei un primar dictator vrea modificarea istoriei locale a românilor și trimite placa cu numele românilor pe o stradă lăturalnică încercând legarea numelor lor de Iuliu Maniu.  Vicarul Romulus Marchiș, una  dintre cele mai reprezentative persoane din Carei care a luptat pentru drepturile românilor, a fost conducătorul delegației careienilor la Marea Unire și a făcut parte din Marele Sfat Național. A fost protopop de Carei la fel ca și tatăl său George Marchiș, dascăl și poet remarcabil. Administrația locală nu spune nimic despre faptul că mormintele lor nu sunt nici acum făcute cunoscute deși ca protopopi de Carei au fost îngropați la loc  de cinste. Buletin de Carei a trebuit să facă demersuri la București pentru ca mormintele eroilor să fie scoase de sub pădurea de tuia. Umilințe și sfidări la adresa eroilor noștri, acum la adresa delegaților participanți la Marea Unire și constant la adresa românilor patrioți, a românilor care nu stau cu capul plecat în fața conducerii orașului.

An de an suntem supuși la Carei, ca români, la tot felul de umilințe, la tratamente discriminatorii, la batjocorirea personalităților noastre românești și a monumentelor noastre. Conducerea primăriei Carei plătește scribi  care oferă cititorilor români dar mai ales maghiari  informații eronate și distorsionate despre românii care vor drepturi egale cu ale celorlalți contribuabili în țara lor. România oferă minorităților toate condițiile unui trai decent și culmea, într-o localitate condusă  doar de reprezentanții minorității maghiare românii sunt discriminați. În timp ce pentru maghiari există la Carei posibilitatea învățământului profesional pentru orice meserie , pentru români mai există meserii la care nu au acces decât dacă studiază în limba maghiară. Este vorba de meseria de tapițer, plăpumar, saltelar de la învățământul DUAL.  De ce atâta aversiune împotriva limbii române, limba oficială a statului în care trăim cu toții? În timp ce oamenii de rând , contribuabili onești,  nu au nimic împotriva respectării istoriei locale a românilor, conducerea Primăriei incită și aplică tratamente discriminatorii …poate pentru a abate atenția de la abuzurile practicate, de la ilegalitățile constante și bine ascunse  cu ajutorul politicienilor momentului.

Ce satisfacție le aduce conducătorilor Careiului  tratamentul discriminator aplicat românilor, istoriei lor precum și limbii române? Cât vreți să vă mai bateți joc de istoria noastră și de limba română?

Daniela Ciută

Lasati un comentariu