Declarații ,,contradictorii,, la Satu Mare, la 36 de km de Carei. Și pentru români este importantă moștenirea culturală

• publicat la: 8 aprilie 2019
Declarații ,,contradictorii,, la Satu Mare, la 36 de km de Carei. Și pentru români este importantă moștenirea culturală

Deși oficial încă nu s-a deschis  ,,sezonul,,  campaniei electorale pentru europarlamentare, candidații au început deja  vizitele în teritoriu.

Recent a venit în vizită la Satu Mare un fost ministru al Culturii în Guvernul Ponta  și anume Csilla Hegedus.  Clujeanca Hegedus Csilla este unul dintre cei cinci candidați desemnați de UDMR la europarlamentare, până la ora actuală. Hegedus Csilla este vicepreşedinte executiv – departamentul pentru cultură al UDMR și a ocupat funcțiile de Ministru al Culturii și viceprim-ministru, în Guvernul Ponta.

La Satu Mare a fost primită de primarul municipiului și parlamentarii sătmăreni ai UDMR.

Potrivit presei de limbă maghiară, alta decât cea din Căpleni, Csilla Hegedus a surprins prin afirmațiile sale.

„Épített örökségünk nekünk, erdélyi, partiumi magyaroknak rendkívül értékes, azonban Románia nem támogatja megfelelően magyar közösség kulturális örökségének megőrzését és felújítását. Nekünk azért kell dolgoznunk, hogy az EU-s pályázatokat kihasználva megvédjük kultúránkat, örökségünket. Az Európai Uniótól pedig azt kérjük, hogy ne csökkentse pályázatait, sőt növelje azokat” – mondta Hegedüs.

..în traducere…

,,Mostenirea culturală a noastră, a maghiarilor din partium, din Ardeal, este foarte importanta pentru noi însă România nu sprijină în mod corespunzător păstrarea si renovarea acestei moșteniri. Noi trebuie să lucrăm pentru a o apăra folosindu-ne de proiectele UE. De la UE cerem să nu reducă proiectele ci să le dezvolte,,.

Adică România nu sprijină corespunzător  moștenirea culturală maghiară? Chiar România care a avut în guvernul Ponta un ministru al Culturii  etnic maghiar care a distribuit fondurile cum a dorit? Deloc în favoarea românilor din România.

Și pentru noi, cei care ne-am născut în familii de români este foarte importantă moștenirea noastră culturală și este cu totul și cu totul abuziv și discriminator ca să împiedici păstrarea acesteia la fel ca cea a  marii familii din care face parte canddiatul la europarlamentare. Ce va spune la Bruxelles dacă aici, la 36 de km de Carei spune că România nu respectă moștenirea culturală maghiară iar în Carei conducerea exclusiv UDMR a municipiului își bate joc  de moștenirea culturală a românilor din România?

Acolo unde există conducere exclusiv UDMR a unei localități multiculturale de ce nu se acordă respectul cuvenit fiecărei culturi? La Carei nu se respectă de conducerea exclusiv UDMR nici statutul oficial al unei primării care a dat jos plăcile oficiale și a pus unele negre.

Personalitățile noastre culturale remarcabile sunt ignorate în cel mai bun caz de către conducerea exclusiv UDMR a Careiului dar sunt cazuri când sunt batjocorite, vezi Otilia Marchiș, promovată în fața maghiarilor cu o poreclă batjocoritoare  care apare chiar și pe cartea tipărită de primăria Carei.

Cum se permite  ca  președinți de filiale UDMR să își bată joc  de personalitățile noastre românești?

De ce nu  se dorește o bună conviețuire și respect reciproc?!

http://www.buletindecarei.ro/2017/11/cercetasii-si-mizerabila-referire-la-scriitoarea-romanca-otilia-marchis.html

http://www.buletindecarei.ro/2017/11/primarul-kovacs-pentru-mediafaxnu-au-fost-steaguri-romanesti-nici-nu-stiu-daca-trebuiau-ce-steaguri-sa-fi-fost-la-doua-statui-nu-erau-sefi-de-stat.html

http://www.buletindecarei.ro/2017/09/fara-simboluri-romanesti-in-sala-festiva-a-primariei-carei-din-romania.html

La Carei se interzice amplasare de catarg cu drapel românesc pe domeniul public  de conducerea exclusiv UDMR  a orașului și de către consilierii UDMR majoritari. La Carei se folosesc bani publici pentru decorarea sălii festive din incinta primăriei Carei doar cu simbolistică maghiară, NICIUN personaj românesc nefiind alăturat celor maghiare. Conducerea exclusiv UDMR a  mun.Carei  promovează discreționar evenimentele pe pagina oficială a Primăriei Carei. Conducerea exclusiv UDMR a  mun.Carei nu dorește punerea în valoare a Monumentului Ostașului Român din centrul orașului.  Conducerea exclusiv UDMR a  mun.Carei desconsideră manifestările culturale românești și  tratează românii ca cetățeni de rang 2.  Monumentele noastre românești nu sunt puse în valoare și nici întreținute de adminsitrația exclusiv UDMR de parcă nu am plăti și noi taxe și impozite la bugetul local.

Cum rămâne cu moștenirea culturală a românilor din România și sprijinirea ei acolo unde există doar conducere UDMR deși localitățile sunt multiculturale?

Buletin de Carei

comentarii

de noi careienii la 8 aprilie 2019 - 21:52

La Drobeta va fi totul perfect pentru tine , dc ! Drum bun !

de Buletin de Carei la 8 aprilie 2019 - 22:02

Noi careienii e de fapt unul și același cu microfonul de servici. O clujeancă vine să ne dea nouă lecții, băștinașilor.

de careienii la 8 aprilie 2019 - 22:08

exprimare tipic ungurească….va fi totul perfect pentru tine….va da de gol si respiratia nu numai prostia

de pui la 10 aprilie 2019 - 10:53

Cit tupeu sa ai sa vii la Satu Mare cu administratie ungureasca tu fost ministru de etnie maghiara in Bucuresti culmea ministrul culturii cu 4% din populatia majoritara si sa vorbesti fără sa gindesti.Asta e sinonim cu noi maghiarii vrem sa fim lasati in pace sa conducem cum vrem iara romanii n-au decit sa i-si ia talpasita daca nu le convine.Numai la noi e asa datorita ticalosiei partidelor.In Ucraina Kelemen Hunor a fost dat peste gard si i sa reamintit ca in Ujgorod e pamint ucrainian.Dupa ce au venit din Asia ungurii au reusit sa-si antagonizeze toti pe care i-au gasit aicea.Sau conportat si se conporta asiatic devenind o problema pentru U.E.

Lasati un comentariu