Despre Placa Comemorativă cu numele delegaților careieni la Marea Unire din 1 Decembrie 1918

• publicat la: 22 aprilie 2019
Despre Placa Comemorativă cu numele delegaților careieni la Marea Unire din 1 Decembrie 1918

Tatăl lui COSTA CAREI  a fost unul dintre delegații careieni la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Conducătorul delegației a fost vicarul careian Romulus Marchiș, fratele scriitoarei românce Otilia Marchiș pe care primăria Carei o batjocorește tipărind în limba maghiară o carte a ei unde în locul numelui său apare o poreclă mizerabilă.

http://www.buletindecarei.ro/2018/10/careienii-si-marea-unire-de-la-1918.html

http://www.buletindecarei.ro/2017/11/rusine-primaria-carei-incetati-batjocura-la-adresa-otiliei-marchis.html

http://www.buletindecarei.ro/2017/11/lansare-de-carte-otilia-marchis-si-ady-endre-exclusiv-in-limba-maghiara-cu-numele-autoarei-inlocuit-de-porecla.html

Conducerea Primăriei Carei a dat jos de pe  sediu plăcile oficiale cu însemne naționale și nu vrea să accepte amplasarea unei plăci cu numele delegaților careieni participanți la Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 deși au existat numeroase negocieri și întâlniri pe acest subiect.   Numele străzii 1 Decembrie 1918 din Carei  a fost dat tocmai pentru că aici  este clădirea unde a avut loc alegerea delegaților pentru Marea Unire la fel cum numele străzii Mihai Viteazu  a fost dat acelei străzi pe care marele voievod  a pășit la intrarea în Carei pentru procurarea de hrană pentru armata sa stabilită la Moftin.

Conducerea UDMR a orașului Carei nu agrează nici plăcile oficiale cu tricolor pe sediul Primăriei darmite plăci comemorative cu nume românești pe fațada clădirii unde a fost și în 1918 Primăria.

La data de 29 septembrie 2014 era emisă o adresă din partea Direcției Județene de Cultură Satu Mare, director George Vulturescu  adică Silaghi-Pop Gheorge prin care orașul Carei era împărțit în perimetre etnice potrivit …trecutului istoric și mentalităților. Mai este valabilă această adresă pentru Primăria Carei…având în vedere că nu se dorește amplasarea plăcii cu numele delegaților la Marea Unire pe clădirea Primăriei Carei de unde au fost înlăturate plăcile oficiale cu tricolor?

Doar pentru asociațiunea ASTRA Carei se solicită aprobare de la Consiliul Local când vine vorba de amplasat plăci sau busturi?

La manifestarea de vineri, 19 aprilie 2019, de la Satu Mare, când Armata Română a refăcut  traseul de acum 100  de ani de la intrarea victorioasă în oraș, oamenii de cultură sătmăreni știau că la data de 25 aprilie 2019 la Carei se va dezveli placa cu numele delegaților careieni la Marea Unire de la Alba Iulia pe clădirea Liceului Tehnologic Iuliu Maniu.  Nu există nici o hotărâre a Consiliului Local Carei în acest sens și niciun anunț din partea Primăriei Carei. Pentru careieni se țin la secret informațiile?

 

Buletin de Carei

comentarii

de un io(n) la 23 aprilie 2019 - 18:42

Ei, cu mag(y)arii nostri-n frunte
Voma vea victorii multe!
Cai dar si betoane-n centru,
Sa votezi doar jeno pentru,
Ca taie copaci din parc,
Dar din tuia face tarc,
Sa nu vezi-n ast moment
Romanescul monument!
Si asa traim ca frati,
Cu mag(y)ari neprovocati
Ce se cred cu mare drag,
In nagymag(y)arorszag,
De unde budos olahii
Trebuie sa mearga ki

Lasati un comentariu