Direcția județeană de cultură Satu Mare cedează în fața primarului ,,nu provocați maghiarii,, din Carei

• publicat la: 23 aprilie 2019
Direcția județeană de cultură Satu Mare cedează în fața primarului ,,nu provocați maghiarii,, din Carei

Antetul Ministerului Culturii și Identității Naționale din România apare pe un act care subminează IDENTITATEA ROMÂNEASCĂ  la Carei  județul SATU MARE.

O nouă palmă dată istoriei locale de către Kovacs, primarul ,,nu provocați maghiarii,,  de această dată împreună cu Direcția județeană de cultură Satu Mare. Așa cum a informat Buletin de Carei, placa  cu numele delegaților la Marea Unire de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918  se va amplasa în cu totul altă parte decât clădirea unde a avut loc adunarea  din noiembrie 1918 adică clădirea primăriei.

Acesta este comunicatul remis de Direcția județeană de cultură prin care justifică renunțarea la amplasarea pe clădirea de drept a plăcii comemorative!  După ce în septembrie 2014 directorul de atunci al Direcției județene de cultură împărțea Careiul în perimetre etnice acum ni se refuză dreptul la istoria locală, dreptul de a amplasa plăci copmemorative cu nume românești pe clădirile în drept!  Ce jalnică motivație….,,am ales cu oficialitățile locale acest loc pentru a fi sub ochii tinerei generații,, adică tânăra generație să fie mințită despre locul în care a avut loc desemnarea delegaților pentru Alba Iulia. De fapt primarul și conducerea UDMR a Careiului nu vor plăci cu nume românești în centrul orașului , pe acolo unde circulă toți turiștii….

,,În data de 25.04.2019, la ora 12.00,  sub semnul Centenarului va avea loc la Carei ultima acțiune a Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare din cadrul proiectului:” Înfăptuitorii unirii de pe Granița de Nord-Vest” aprobat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Conform proiectului au fost depuse plăci cu credenționalele în fiecare localitate care a trimis delegați la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Asadar in data de 25.04.2019 se va dezveli o placa comemorativa pe fatada liceului Iuliu Maniu din orasul Carei.

Am ales (împreună cu oficialitățile din Carei) locul cel mai important – fațada Liceului ”Iuliu Maniu” – pentru ca numele celor de pe placa comemorativă să fie sub ochii tinerelor generații. Motivația locului este legată de importanța și rolul lui Iuliu Maniu (ca și Președinte al Consiliului Dirigent din 1918) pentru județul Satu Mare – el fiind prezent la Carei în data de 27 aprilie 1919, alături de Prefectul Alexandru Racoți, pentru a prelua Prefectura Județului și mutarea ei la Satu Mare. De asemenea, în data de 24 aprilie 1997 i-a fost acordat acestui Liceu numele de ”Iuliu Maniu”.

Prezența noastră, între aceste date – 24 aprilie și   27 aprilie (ținând cont și de Sărbătorile Pascale) este, astfel, una de reconstituire a memoriei istoriei românești la Carei,,.

Rușine celor care acceptă deformarea istoriei locale careiene și tratarea românilor ca cetățeni de rang 2!

Buletin de Carei

 

comentarii

de Jenica fara frica la 23 aprilie 2019 - 16:51

Rang 2 ? Mai pardon, ca de rang 2 sunt rromii, noi suntem de rang 3 in ochii ciordilului șăf

Lasati un comentariu