Careianul Horia Mărieș despre Episcopul martir Ioan Suciu în Buletinul Bibliotecii Române din Freiburg

• publicat la: 5 mai 2019
Careianul Horia Mărieș despre Episcopul martir Ioan Suciu în Buletinul Bibliotecii Române din Freiburg

În Buletinul Bibliotecii Române  publicat de către Institutul Român-Biblioteca Română din Freiburg , Germania, am avut plăcuta surpriză să descoperim un material al careianului nostru Horia Mărieș care încă se lupă  cu adminsitrația locală pentru a intra în posesia tuturor proprietăților moștenite de la bunicii și părinții săi.

Titlul materialului care apare la pagina 136 a publicației amintite este  ,,La 27 iunie 1953 trecea la cele veșnice Episcopul Ioan Suciu,,.

Ioan Suciu  a fost un episcop român unit, arestat de autoritățile comuniste în anul 1948 și decedat în închisoarea Sighet.

„Aş dori să pot transforma toate stelele în limbi de foc, toate grăunţele de nisip în guri care ţipă şi toate rănile în buze care vorbesc, pentru că vreau să sune totul ca un clopot uriaş în străfundurile sufletului nostru, să lupte împotriva zidurilor indiferenţei şi comodităţii, în dosul cărora ne-am obişnuit să ne trăim viaţa. Să doborâm aceste ziduri, să ne ridicăm din nou la rangul de om, să ne recâştigăm vocaţia de a trăi eroic. Astăzi şi în zilele care vor urma, există un singur lucru pe care nu ai voie să-l faci: să fii trădător. Există un singur drum în viaţă care te îndepărtează de trădare: cel eroic. Numai pe această cale poţi răscumpăra lumea” – spunea episcopul Ioan Suciu la  Adunarea de la Blaj din 1948.

Episcopul Ioan Suciu (1875-1952) este unul dintre cei șapte episcopi greco-catolici morți pentru credință, pe care Papa Francisc  îi va ridica la cinstea altarelor pe 2 iunie a.c., la Blaj, în cadrul unei Sfinte Liturgii solemne de beatificare  desfășurată pe Câmpia Libertății.

 

Buletin de Carei

Lasati un comentariu